Verpleegkundigen uit heel Vlaanderen vallen in de prijzen op finale van challenge voor verpleegkundigen van GZA Ziekenhuizen

Topeditie met bijna driedubbel aantal deelnemers

GZA Ziekenhuizen zocht én vond: de strafste verpleegkundigen van Vlaanderen. Maar liefst 763 verpleegkundigen en studenten verpleegkunde uit heel Vlaanderen namen deel aan de challenge voor verpleegkundigen, die het ziekenhuis voor het tweede jaar op rij organiseerde samen met EDITx. Op donderdag 11 mei 2023 vond de finale plaats op campus Sint-Vincentius en gingen de strafste verpleegkundigen met mooie prijzen naar huis. Met de challenge wil het ziekenhuis het beroep van verpleegkundige op een positieve manier in de kijker zetten.

Bijna driedubbel aantal deelnemers aan online quiz

In maart en april konden alle verpleegkundigen en studenten verpleegkunde in Vlaanderen al deelnemen aan het eerste deel van de challenge: een online quiz, waarin ze hun kennis als verpleegkundige testten. Daarbij moesten ze in 15 minuten tijd 18 vragen beantwoorden, die allerlei facetten van de verpleging omvatten. Maar liefst 763 verpleegkundigen en studenten verpleegkunde uit heel Vlaanderen namen dit jaar deel. Dat is bijna drie keer meer dan vorig jaar, toen GZA Ziekenhuizen de challenge voor de eerste keer organiseerde in samenwerking met EDITx.

Finale met professionele vakjury

De 10 beste studenten verpleegkunde, de 10 beste verpleegkundigen buiten GZA Ziekenhuizen en de 10 beste GZA-verpleegkundigen stootten door naar de finale. Zij werden samen met een enthousiaste supporter op donderdagavond 11 mei 2023 uitgenodigd op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius om te strijden om de titel van strafste verpleegkundige. Dat deden ze onder het toezicht van 11 professionele juryleden en ambassadeurs van de challenge, onder wie Margot Cloet (gedelegeerd bestuurder Zorgnet-Icuro vzw), Geert Meyfroidt (professor KU Leuven en kliniekhoofd UZ Leuven) en Candice De Windt (Vlaamse zorgambassadeur).

Prijzen ter waarde van € 250

Tijdens de finale moesten de finalisten 18 meerkeuzevragen beantwoorden, samengesteld door de juryleden. Bij een ex aequo bepaalden de juryleden de winnaar aan de hand van een reanimatieoefening. Per categorie werden de drie beste kandidaten beloond met mooie prijzen: een waardebon van € 250 voor een etentje in Le Pristine, het sterrenrestaurant van Sergio Herman; een cadeaubon van Coolblue ter waarde van € 200; en een champagne- en pralinepakket ter waarde van € 80. Alle finalisten ontvingen ook een mooie goodiebag.

Winnaars

Na een spannende finale kwamen volgende winnaars uit de bus:

Studenten verpleegkunde:

1. Ine Loysch - UCLL

2. Mariken van Oosterhout - Karel de Grote Hogeschool

3. Emely Van Nespen - AP Hogeschool

4. Kayleigh Braeckman - Arteveldehogeschool

Door een ex aequo deden Emely en Kayleigh een reanimatieproef, maar daar won Emely zo nipt dat beide studentes een prijs kregen.

 

Verpleegkundigen buiten GZA Ziekenhuizen:

1. Elke Quartier - OLV Ziekenhuis

2. Jolien Maes - Noorderhart Pelt

3. Evelien Mees - AZ Vesalius

 

Verpleegkundigen GZA Ziekenhuizen:

1. Anthony Van Laere (spoed campus Sint-Vincentius)

2. Jolien Kloen (spoed campus Sint-Augustinus)

3. Renate Vanderbruggen (mobiele equipe)

"Beroep van verpleegkundige positief in de kijker"

Geert Goossens, directeur personeel en communicatie van GZA Ziekenhuizen, blikt terug op een geslaagde editie:

“De zorgsector heeft met heel wat personeelstekorten te kampen. Als werkgever wilden we daarom het beroep van verpleegkundige én onze eigen verpleegkundigen op een positieve manier in de kijker zetten. We zijn dan ook enorm opgetogen met de massale opkomst. Deze challenge vormde een unieke gelegenheid voor verpleegkundigen en studenten verpleegkunde om hun kennis op een aangename en ludieke manier te laten zien. Proficiat aan de winnaars en aan alle verpleegkundigen die hebben deelgenomen!”

Challenge voor verpleegkundigen
Door een ex aequo deden twee kandidaten een reanimatieproef.
Winnaars en finalisten challenge
Winnaars en juryleden van de challenge.