Word jij vennoot? GZA stapt in burgercoöperatie met Zonnewind voor financiering van zonnepanelen op negen campussen

Zorgen voor elkaar en zorgen voor de toekomst: dat doen GZA Ziekenhuizen en GZA Zorg en Wonen door in te zetten op groene energie. Nog voor het einde van dit jaar zullen in totaal negen campussen van de zorgorganisatie voorzien zijn van zonnepanelen. Voor de installatie en financiering van de panelen werkt GZA samen met energiecoöperatie Zonnewind, die haar projecten financiert door burgers aandeelhouder te maken. Zo is er een triple win: de klant hoeft niet te investeren, de vennoten ontvangen een dividend van de winst én de CO-uitstoot gaat sterk naar beneden.

Burgercoöperatie

In 2020 vonden GZA Zorg en Wonen en Zonnewind elkaar voor het installeren van zonnepanelen. Niet veel later stapte ook GZA Ziekenhuizen aan boord. Intussen zijn op maar liefst acht campussen zonnepanelen geïnstalleerd. Een negende campus volgt later dit jaar.

Zonnewind financiert en beheert de installaties gedurende 10 jaar, waarna GZA er eigenaar van wordt. Voor de financiering roept Zonnewind burgers op om vennoot te worden. Dat kan door één of meerdere aandelen van 100 euro te kopen. Bij winst krijgt elke vennoot jaarlijks een dividend uitgekeerd.

Peter De Vliegher, projectcoördinator Zonnewind:

“Met onze burgercoöperatie betrekken we burgers bij maatschappelijk relevante instellingen zoals woonzorgcentra en ziekenhuizen. Zo hoeft de organisatie zelf niet te investeren en streven we naar maximale energiebesparing en opwekking van hernieuwbare stroom.”

Duurzame energie als antwoord op stijgende energieprijzen

Inzetten op een innovatieve en duurzame toekomst is al langer een van de speerpunten van GZA.

Jan Witters, directeur proces, kwaliteit en innovatie GZA Ziekenhuizen:

“Binnen GZA Ziekenhuizen bespreken we in een denktank met enthousiaste medewerkers van verschillende departementen de binnenkomende ideeën, bekijken we wat haalbaar is en begeleiden we duurzaamheidsprojecten. Met zonne-energie dragen we ons steentje bij aan een duurzame toekomst en spelen we tegelijk in op de stijgende energieprijzen. Er werden al zonnepanelen geplaatst op campus Sint-Jozef (Mortsel) en campus Sint-Augustinus (Wilrijk). Campus Sint-Vincentius (Antwerpen) volgt ook nog dit jaar. Deze drie PV-installaties die de dakoppervlakte van onze campussen optimaal benutten, produceren jaarlijks ongeveer 900 MWh aan groene energie, goed voor 3 % van ons totale elektriciteitsverbruik en een CO₂-reductie van 230 ton.”

Ida Verleyen, algemeen directeur GZA Zorg en Wonen:

“GZA Zorg en Wonen streeft naar duurzaam en comfortabel wonen en leven, met zorg op maat. Door het gebruik van zonnepanelen kunnen we tot 30 % van het totale energieverbruik ter plaatse produceren, waardoor de energiekosten structureel dalen. De uitgespaarde middelen kunnen we dan inzetten voor de kern van onze werking. Doordat we reeds in 2020 investeerden in zonnepanelen, konden we bovendien de nadelen van de energiecrisis beter opvangen. Naast zonnepanelen hebben we in wzc Sint-Mathildis ook LED-verlichting via Zonnewind. Ook daar zien we een mooi rendement.”

Momenteel reduceren de woonzorgcampussen Hollebeek en De Zavel (Antwerpen), Sint-Vincentius (Kalmthout) en Sint-Mathildis (Boechout) hun energiefacturen al met de opbrengst van de geïnstalleerde zonnepanelen. Voor deze laatste campus werkt Zonnewind samen met ZuidtrAnt, een energiecoöperatie actief in de regio Zuid-Antwerpen. Momenteel worden panelen geplaatst op de woonzorgcampussen Sint-Camillus en Sint-Bavo (Antwerpen). Zonnewind kreeg eveneens de opdracht om voor drie woonzorgcampussen een voorstel te ontwikkelen om de verlichting energiezuiniger te maken. Al de PV-installaties bij elkaar zijn goed voor 666 kWp en produceren op jaarbasis samen 580 MWh: een reductie van de CO₂-uitstoot met wel 150 ton.

Vennoot worden

Voor de realisatie van de drie projecten van GZA Ziekenhuizen en de twee resterende projecten van GZA Zorg en Wonen is 760 000 euro nodig. Wil jij mee zorgen voor de toekomst en voor elkaar? Word dan vennoot en koop één of meerdere aandelen van Zonnewind. Alle informatie vind je op www.zonnewind.org/vennoot-worden.

zonnepanelen campus Sint-Augustinus
campus Sint-Augustinus
zonnepanelen campus Sint-Jozef
campus Sint-Jozef