Onderzoeken en diagnose: CT-geleide punctie abdominale letsels

Aandachtspunten

  • Blijf nuchter voor het onderzoek. Je mag niet meer eten, roken en drinken vanaf vier uur voor het onderzoek.
  • Indien je stollingsproblemen hebt of aspirinebevattende medicatie of stollingsremmers neemt, breng ons hier dan vooraf van op de hoogte.
  • Meld allergieën of intolerantie voor medicatie.
  • Gelieve ons te melden of je antibiotica neemt.

Het onderzoek

Voorbereiding op het onderzoek

Mag ik eten en drinken voor het onderzoek?

Je mag een lichte maaltijd nemen tot maximum vier uur voor de punctie (bijvoorbeeld thee en toast). Daarna is eten, roken en drinken niet meer toegestaan.

Mag ik mijn medicatie nemen op de dag van de procedure?

Anticoagulantia (bloedverdunners) of bepaalde medicatie voor diabetici (suikerziekte) mogen enkel genomen worden in overleg met de arts. Andere medicatie neem je zoals gewoonlijk in met een glas water. Je behandelende arts in het ziekenhuis zal de medicatie met jou overlopen.

Verloop van het onderzoek

Een radioloog zal het onderzoek uitvoeren.

  • Met behulp van de CT-beelden kan de arts de exacte plaats bepalen waar hij de punctie moet uitvoeren.
  • De arts verdooft de plaats en maakt een kleine insnede in de huid.
  • Daarna brengt hij/zij een dunne naald in de betreffende regio. Op deze manier neemt hij/zij enkele kleine weefselstalen of biopten.
  • De stalen worden naar het laboratorium gebracht voor verder pathologisch onderzoek.

Op het ogenblik van de punctie voelen de meeste patiënten geen pijn. Sommigen voelen een beetje pijn nadat de plaatselijke verdoving uitgewerkt is. Als je toch pijn zou hebben, vraag dan gerust een pijnstiller aan de verpleegkundige van de verpleegafdeling.

De procedure zal ongeveer 45 minuten duren. Na het onderzoek moet je gedurende een drietal uren plat in bed blijven. Zo beperk je het risico op bloeding uit de punctieplaats. Daarna is bedrust nodig tot wanneer de behandelende arts toelating geeft het bed te verlaten.

Na het onderzoek

Omdat bedrust noodzakelijk is, blijft je minstens 1 nacht in het ziekenhuis, tenzij de behandelende arts hier anders over beslist. Als je nadien geen pijn meer hebt, mag je naar huis. Houd rekening met volgende maatregelen:

  • Neem geen aspirine of aspirinebevattende medicatie tenzij dit anders is afgesproken met je arts.
  • Vermijd druk op je buik te zetten en hefbewegingen gedurende 5 dagen.
  • Omwille van de insnede die we maken vragen we je de eerste vier dagen geen bad te nemen. Douchen mag wel.

Als je je zorgen zou maken, toenemende buikpijn hebt, zware stoelgang of koorts, neem dan contact op met je behandelende arts.

Risico’s of nevenverschijnselen

Omdat de punctie gebeurt onder geleide van de CT-scan houdt de radioloog een overzicht over de exacte plaats waar de naald zich bevindt. Het risico op complicaties is daardoor erg laag. In zeer zeldzame gevallen kan een bloeding optreden. De kans hiervoor is afhankelijk van het orgaan waarin de biopsie gebeurt. Meestal stopt deze bloeding spontaan, maar dit kan dan wel pijn en ongemakken veroorzaken in de buik. Dit gaat soms gepaard met wat pijn in de rechterschouder door prikkeling van het middenrif.

Om het risico op bloeding te verminderen is het belangrijk dat medicatie zoals anticoagulantia (“bloedverdunners”) worden gestopt voor het onderzoek. Dit uiteraard na overleg met je behandelende arts. Slechts zeer zelden stopt de bloeding niet spontaan en is een bijkomende interventie nodig.

Verloop van een CT-scan

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik terug aan het werk?
Je zou de dag na de punctie in staat moeten zijn terug te gaan werken, tenzij je arts je anders adviseert.

Wanneer zijn de resultaten bekend?
Maak een afspraak met je behandelende arts om de resultaten te bespreken. De resultaten zijn gemiddeld na vier werkdagen beschikbaar voor de aanvragende arts. Dit wordt mede bepaald door de aangevraagde onderzoeken.

Geïnformeerde toestemming

We zullen je voor het onderzoek vragen of je bovenstaande informatie gekregen en begrepen hebt, en of je akkoord gaat met het onderzoek. Hiervoor zal je een document moeten ondertekenen.