Patiëntveiligheid

Onze prioriteiten

Een belangrijk onderdeel van kwaliteitszorg is patiëntveiligheid. GZA Ziekenhuizen streeft naar een continue verbetering van de zorgprocessen en de patiëntveiligheid. In het kader van continu verbeteren worden zorgverleners en artsen aangespoord om incidenten en bijna-incidenten te melden. Een multidisciplinair team volgt de meldingen op en biedt advies aan de verschillende diensten voor wat betreft het melden, analyseren en verbeteren. Op basis van de meldingen zorgt de organisatie voor gerichte en zinvolle verbeteracties om gelijkaardige incidenten te vermijden. Enkele prioriteiten binnen patiëntveiligheid:

De juiste zorg aan de juiste patiënt

Jij verdient enkel de beste en de juiste zorg. Daarom is het belangrijk dat we steeds weten wie je bent. Van bij jouw opname tot bij jouw ontslag krijg je een bandje met je identificatiegegevens. Let erop dat deze gegevens juist zijn en dat je het bandje steeds rond de arm of enkel draagt. Komt het bandje los, vraag dan meteen een nieuw aan je verpleegkundige.

Omdat we vergissingen willen vermijden, controleren we regelmatig jouw identiteit. Bij elke zorg die we jou toedienen, vragen we jouw naam en geboortedatum.

Een goede communicatie tussen zorgverleners is zeer belangrijk om de continuïteit van de zorg te garanderen. Nieuwe communicatiemethoden werden ontwikkeld om op een gestructureerde wijze informatie over de zorg van de patiënt tussen zorgverleners uit te wisselen, zonder dat er belangrijke informatie verloren gaat.

teaser image geriatrie

Valpreventie

Valincidenten zijn in de gangen en kamers van een ziekenhuis helaas geen uitzondering. Samen met jou willen we valpartijen in ons ziekenhuis vermijden. Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we jou graag enkele tips.

  • Droge en lege vloeren zijn een belangrijk onderdeel van onze valpreventie. Meld ons daarom natheid, gladheid of obstakels.
  • Draag gesloten schoenen of pantoffels met een goede antislipzool, je staat er steviger mee.
  • Neem je tijd om recht te staan. Haast en spoed zijn zelden goed.
  • Gaat het wat moeilijk, vraag dan onze hulp. We zijn ervoor.

 

Handhygiëne

Propere en verzorgde handen zijn veilige handen. Daarom letten we voortdurend op onze handhygiëne. Verspreid over het ziekenhuis voorzien we honderden flacons met handalcohol. We ontsmetten er onze handen voor en na elk contact met jou als patiënt, bij elke behandeling of onderzoek. Als we het zouden vergeten, mag je ons er gerust op aanspreken.
Aarzel niet en ontsmet ook regelmatig je handen. Want zuivere handen verkleinen de kans op infecties!

 

Omgang met medicatie

Geneesmiddelen, ze zijn er om je beter te maken. Om ze zo goed mogelijk op je behandeling te kunnen afstemmen, hebben we een duidelijk overzicht nodig van de geneesmiddelen die jij thuis gebruikt. Maak een lijstje van wat je thuis gebruikt (vermeld ook wanneer en hoeveel) en geef het ons bij jouw opname. Ben je allergisch aan een geneesmiddel, laat ons dat dan zeker weten!

Tijdens je verblijf voorzien we jou van alle nodige geneesmiddelen (uitgezonderd voedingssupplementen). Je hoeft ze niet zelf mee te brengen. Twijfel je aan onze medicijnen omdat hun kleur of vorm anders is dan je had verwacht? Geef ons dan zeker een seintje.

 

Veilige heelkunde

Tijdens de raadpleging zal je chirurg je een preoperatieve informatiemap aanbieden. In het belang van jouw veiligheid raden we je aan de map zorgvuldig door te nemen en de nodige documenten in te vullen.

In het operatiekwartier maken we gebruik van checklijsten om operaties zo veilig mogelijk te laten verlopen. Concreet voeren we een time-out uit alvorens we met de eigenlijke ingreep starten.