Centrum voor aangeboren hartaandoeningen

De dienst congenitale en pediatrische cardiologie staat in voor de zorg voor patiënten met aangeboren hartafwijkingen of kinderen en adolescenten tot 16 jaar met verworven hartafwijkingen. Binnen de regio Groot-Antwerpen zijn wij het referentiecentrum en bieden we een snelle service met constante beschikbaarheid.

campus Sint-Augustinus - route 171

Waarvoor kan je bij ons terecht?

Ongeveer één procent van alle pasgeborenen heeft een aangeboren afwijking. Bij velen is dit eerder een geringe afwijking waarvoor geen ingreep nodig is. Bij anderen is een ingreep echter wel nodig, jaarlijks een duizendtal in heel België. Deze ingreep kan gebeuren via openhartchirurgie of via een hartcatheterisatie: een ingreep via de lies of halsvaten.

Bij een aangeboren hartafwijking is er tijdens de ontwikkeling van de foetus iets fout gegaan in de baarmoeder, maar vaak is een echte directe oorzaak niet aan te tonen. Sommige aangeboren hartafwijkingen hebben wel een aantoonbare erfelijke oorzaak. Hierbij is er schade opgetreden aan een stukje van een chromosoom, de drager van ons erfelijk materiaal. Deze schade kan de vorming van bepaalde organen beïnvloeden. Als deze schade leidt tot meerdere afwijkingen spreken we van een syndroom.

Een hartafwijking wordt meestal ontdekt door een hartgeruis. De meeste doorverwijzingen naar onze dienst zijn dan ook voor nazicht van een hartgeruis. Andere klachten zijn kortademigheid, verkleuring, slechter eten/drinken… Je kan bij ons ook terecht voor een cardiaal nazicht bij vermoeidheid, bij opstart van bepaalde medicatie (bv. Rilatine) of het nakijken van het effect op het hart of hartritme van bepaalde medicijnen. Een cardiaal nazicht bij sporten kan ook nodig zijn, zeker indien er klachten zijn bij inspanning zoals flauwvallen, hartkloppingen of bij vroege, plotse dood in de familie. Een controle van het hart kan ook nodig zijn bij sporters, zeker indien er bij inspanningen klachten zijn zoals hartkloppingen, flauwvallen of als een familielid plots overleden is.

Afspraakinformatie

Campus Sint-Augustinus

Volg binnen campus Sint-Augustinus route 171 -gelijkvloers