Gynaecologie: Ziekten en symptomen

Campus Sint-Augustinus - Route 12

Campus Sint-Vincentius - Route 73

Campus Sint-Jozef - Gelijkvloers

Veelvoorkomende soorten gynaecologische kanker

Baarmoederhalskanker (cervixcarcinoom)

De oorzaak van baarmoederhalskanker is een besmetting met humane papillomavirussen (HPV). Wanneer deze infectie chronisch is en niet behandeld wordt, kunnen er in de baarmoederhals letsels ontstaan waaruit dan baarmoederhalskanker kan ontstaan. Met een regelmatige screening (bv. uitstrijkjes) kunnen letsels tijdig opgespoord en behandeld worden.

Baarmoederkanker (endometriumcarcinoom)

Baarmoederkanker ontstaat in het slijmvlies (endometrium) van de baarmoeder waar zich een tumor ontwikkelt. Deze aandoening komt meestal voor bij vrouwen boven de 55 jaar.

Schaamlipkanker (vulvacarcinoom)

Schaamlipkanker is een zeldzame vorm van kanker die ook wel vulvakanker genoemd wordt. De aandoening komt vooral bij oudere vrouwen voor. De meest voorkomende vorm is het vulvacarcinoom dat zich vormt vanuit de huid van de schaamlippen.

Vrouw ligt op bed van de afdeling oncologie

Eierstok- of eileiderkanker (ovariumkanker)

Eierstokkanker ontstaat meestal bij vrouwen boven de 55 jaar, maar kan ook op jongere leeftijden voorkomen. Kwaadaardige eierstoktumoren onderscheiden zich in drie soorten:

  • De meest voorkomende soort, 80 à 90 % van de tumoren, ontstaat uit de buitenste laag cellen van de eierstok (het epitheel). Deze tumoren hebben verschillende subcategorieën.
  • Een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen liggen, heet een gonadale stromaceltumor.
  • Een tumor die ontstaan is uit de kiemcellen, heet een kiemceltumor.