Handcentrum: Prothesen na amputatie

campus Sint-Augustinus - route 13

Wanneer amputaties en protheses?

Een amputatie is de verwijdering van (een deel van) een lidmaat. Een amputatie kan het gevolg zijn van een traumatische verwonding, of van een operatie waarbij een lichaamsdeel wordt verwijderd. Vingers die door een trauma zijn geamputeerd kunnen soms opnieuw aangehecht worden. Belangrijk hierbij is dat de vinger op correcte manier getransporteerd wordt naar het ziekenhuis (zie hiervoor bij trauma en vinger amputatie). Indien het niet mogelijk is om operatief het geamputeerde lidmaat opnieuw aan te hechten, dan komt u mogelijks in aanmerking voor een prothese.

Bij gedeeltelijk verlies van een vinger is het, om puur esthetische redenen en individueel verlangen, soms nuttig een “epithese” (kunstvinger ; kunsthand) aan te passen.

Handcentrum_prothese_vinger

Kunsthand of vingerprothese

Een kunsthand of vingerprothese vervangt het ontbrekende gedeelte van de hand of vinger(s). Een vinger- of handprothese heeft in hoofdzaak een cosmetisch doel en is pas mogelijk nadat de stomp volledig genezen en ontzwollen is.

Het type prothese waarvoor u in aanmerking komt is afhankelijk van:

  • de plaats van de amputatie;
  • de lengte van het resterend deel van uw vinger of hand;
  • uw behoeften op het gebied van functie en levensstijl.

Het is belangrijk dat u uw arts en de prothesemaker nauwkeurig vertelt wat uw belangrijkste activiteiten en verwachtingen zijn, zodat u een geschikte prothese krijgt. De keuze wordt altijd gemaakt in samenspraak en op advies van de revalidatiearts en de prothesemaker.

Het uitzicht van de prothese (de cosmetiek) is in het geval van een vinger- of hand-amputatie vaak van groot belang. U kunt bij de prothesemaker daarom terecht voor geïndividualiseerde siliconen vingerprothesen of (partiële) handprothesen. Deze esthetische prothesen bootsen een levensecht uiterlijk na en zullen u een veilig en zeker gevoel geven. Tevens worden deze maatwerk prothesen gekenmerkt door een hoog draagcomfort en een uitstekende pasvorm. U zal betrokken worden bij het maken van de prothese om samen de kleur van huid en nagels, pigmentvlekjes, haartjes, hardheid en vorm van de prothese te bepalen.   

Vingerprotheses binnen het handcentrum

Hoe worden prothesen gemaakt?

Drie maanden nadat u volledig hersteld bent van de operatie wordt in het algemeen begonnen met het maken van de prothese. Tijdens de eerste 3 maanden neemt de zwelling af en krijgt het overgebleven deel van uw hand zijn definitieve vorm.

De prothesemaker maakt een prothese op basis van een gietvorm van het resterende deel van de vinger of de hand, en het overeenkomstige gedeelte op de onbeschadigde hand/arm. Hij maakt een hand- of vingerprothese van flexibel siliconenrubber. Dit wordt gekleurd met nauwkeurig geselecteerde kleuren op basis van uw eigen huidtint, zodat de prothese er levensecht uitziet. Vacuüm houdt de vinger of hand op zijn plaats. Doordat het siliconenmateriaal flexibel is, kan het resterende lichaamsdeel goed blijven bewegen. De vingernagels kunnen met alle soorten nagellak worden gelakt en met een milde nagellakremover weer worden schoongemaakt. Materiaal van siliconen is vlekbestendig. Inkt is eenvoudig te verwijderen met alcohol of warm water en zeep. Met de juiste verzorging kan een siliconen prothese 3 tot 5 jaar meegaan.

Het functionele gebruik van een esthetische handprothese is eerder gering. Het ontbreken van één of meerdere vingers maakt dat allerlei eenvoudige activiteiten zoals het vasthouden van een vork of een kopje erg moeilijk worden. U kan daarom ook kiezen voor een functionele, myo-elektrische vinger of handprothese. Deze prothese wordt aangestuurd via een ingenieus proces dat gebruikmaakt van elektrische spanning die ontstaat bij spiersamentrekkingen, waardoor u de vingers opnieuw kan bewegen. Uw arts en prothesemaker kunnen u vertellen of u in aanmerking komt voor zo’n type prothese.

Meer info vindt u op de website:
www.leunenorthopedie.be

Hoe worden protheses gemaakt?