campus Sint-Augustinus - route 102
Behandelingen binnen de dienst huidziekten
Zodra de nodige onderzoeken zijn gebeurd en de diagnose is gesteld, tekent je arts het voor jou meest geschikte behandeltraject uit. Binnen de specialisatie huidziekten kan dit gaan om:
- Chirurgie
Bij chirurgie snijden we onder lokale verdoving een stukje huid of een gezwel weg. Vervolgens sluiten we de huid weer met hechtingen.
- Cryotherapie
Met cryotherapie behandelen we huidaandoeningen door middel van bevriezing, bijvoorbeeld wratten, ouderdomswratten, actinische keratose, parelwratjes. Een verdoving is hiervoor meestal niet nodig.
- Elektrocoagulatie
Bij elektrocoagulatie branden we huidweefstel onder verdoving weg.
- PDT
Photodynamische therapie is een behandeling waarbij we een fotochromator, een lichtgevoelige crème, op de huid aanbrengen en vervolgens enkele uren laten inwerken. De crème kan het onderscheid maken tussen beschadigde cellen en normale huid en wordt na de wachttijd geactiveerd door een speciale rode lamp. Met PDT kunnen we een aantal huidletsels efficiënt behandelen: sommige types basaalcelcarcinomen, actinische keratosen,… Dit geeft vooral een esthetisch eindresultaat.
- UV-therapie
Voor sommige huidaandoeningen (zoals psoriasis, vitiglio, eczeem) kan behandeling met ultravioletbestraling (UVA of UVB) een oplossing zijn. De patiënt moet daarvoor een aantal keren plaatsnemen in een lichtcabine. Voor UVA moet ook medicatie (psoralenen) ingenomen worden (PUVA).
