Maag-darm-leverziekten (Gastro-enterologie): Onderzoek en diagnose

campus Sint Augustinus - route 316

campus Sint-Vincentius - route 131

campus Sint-Jozef - route 52

Onderzoekstechnieken binnen de gastro-enterologie

Een goede behandeling start met een goede verstandhouding tussen de patiënt en de arts. Een belangrijk deel van die verstandhouding wordt bereikt door duidelijke en verstaanbare informatie over uw aandoening mee te geven.

De volledige versie van deze onderzoeksmethoden vind je terug op de eigen website van onze gastro kliniek.

Colonoscopie

Dit onderzoek laat toe afwijkingen ter hoogte van het colon of de dikke darm op te sporen. Hiervoor wordt een soepele buis (endoscoop) via de aars opgeschoven doorheen de dikke darm tot aan de overgang naar de dunne darm. Tijdens dit onderzoek wordt de binnenzijde van darm gecontroleerd op gezwellen, ontstekingen, poliepen en andere mogelijke afwijkingen. Eventueel worden kleine stukjes weefsel genomen voor microscopisch onderzoek. Ook kunnen poliepen verwijderd worden tijdens het onderzoek.

Echoendoscopie

Met deze techniek die een endoscopie combineert met een echografie doen we eigenlijk een echografie van binnenuit. Hierdoor hebben wij een onovertroffen zicht op de wanden van slokdarm, maag en twaalfvinger darm, alsook op de juist naast deze organen gelegen structuren als pancreas, galwegen, lever….Eventueel wordt niet alleen gekeken doch wordt er ook een biopsie of fijne naald aspiratie genomen van eventuele afwijkingen. Het onderzoek gebeurt door middel van een endoscoop: een soepel buisje dat via de mond wordt ingebracht.

Enteroscopie

Bij een enteroscopie onderzoekt de geneesheer de dunne darm met een endoscoop, een soepel buisje dat via de mond wordt ingebracht. Tijdens de endoscopie zoekt hij naar afwijkingen en soms neemt hij stukjes van de wand (biopsies) voor microscopisch onderzoek. Tijdens het onderzoek is ook een behandeling mogelijk, indien de geneesheer bijvoorbeeld een bloeding, een vernauwing of een andere afwijking vaststelt.

ERCP

ERCP staat voor Endoscopische Retrograde CholangioPancreaticografie. Dit is een endoscopisch onderzoek waarbij we de galwegen en het pancreaskanaal onderzoeken.

Gastroscopie

Bij een gastroscopie onderzoekt de geneesheer de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm met een endoscoop, een soepel buisje dat via de mond wordt ingebracht. Tijdens de endoscopie zoekt hij naar afwijkingen en soms neemt hij stukjes van de wand (biopsies) voor microscopisch onderzoek. Tijdens het onderzoek is ook een behandeling mogelijk, indien de geneesheer bijvoorbeeld een bloeding, een vernauwing of een andere afwijking vaststelt.

Impedantiemeting

De slokdarm is een gespierde buis, die het voedsel naar de maag voortbeweegt. Onder aan de slokdarm is er een klep die afgesloten is doch die relaxeert bij slikken van voedsel of bij opgeven van boertjes of bij overgeven. Met een impedantiemeting onderzoekt de geneesheer de terugvloei van vochten (zuur, gallig, ..) van maag naar slokdarm door middel van een fijn buisje dat via de neus in de slokdarm wordt gebracht. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal kunnen worden besloten of reflux aanwezig is en gecorreleerd kan worden met uw klachten.

Lactose Intolerantie Test

Dit onderzoek betreft een eenvoudige ademtest (of blaastest) waarbij wordt nagegaan of iemand overgevoelig is voor lactose.

Leverbiopsie

Bij een leverbiopsie neemt de arts een klein stukje weefsel van de lever weg. Dit wordt ook wel een biopt genoemd. Het biopt wordt vervolgens onder de microscoop onderzocht.

Pill camera onderzoek

Het capsuleonderzoek is een onderzoek waarbij we met behulp van een capsule die een minuscule camera bevat, afbeeldingen van het maagdarmkanaal maken. Op die manier kunnen we afwijkingen in het slijmvlies van de dunne darm opsporen. De capsule heeft de grootte van een vitaminepil of antibioticacapsule. Dit onderzoek gebeurt in het dagziekenhuis. Het onderzoek is niet belastend.

Rectale Echoendoscopie

De rectale echo-endoscopie combineert de endoscopie met een echografie en doet eigenlijk een echografie “van binnenuit”. Deze techniek biedt ons een onovertroffen zicht op de wanden van de dikke darm en het anaal kanaal, evenals op de omliggende organen. Eventueel gebeurt er niet enkel een onderzoek, maar neemt de geneesheer ook een stukje wand (biopsie) van mogelijke afwijkingen waarvan we de exacte aard moeten kennen. Het onderzoek gebeurt met een endoscoop (of soms met een kort stiftje), die via de aars wordt ingebracht.

Slokdarmmanometrie

De slokdarm is een gespierde buis, die het voedsel naar de maag voortbeweegt. Onder aan de slokdarm is er een klep die afgesloten is doch die relaxeert bij slikken van voedsel of bij opgeven van boertjes of bij overgeven. Met een impedantiemeting onderzoekt de geneesheer de terugvloei van vochten ( zuur, gallig, ..) van maag naar slokdarm door middel van een fijn buisje dat via de neus in de slokdarm wordt gebracht. Op basis van de resultaten van het onderzoek zal kunnen worden besloten of reflux aanwezig is en gecorreleerd kan worden met uw klachten.

Sedatie

Wanneer endoscopische onderzoekingen wenselijk zijn, kan op uw vraag sedatie worden gegeven. We onderscheiden volgende vormen van sedatie:

  • geen sedatie
  • anxiolyse: patiënt is enigszins slaperig
  • matige sedatie, ogen gesloten, maar patiënt reageert op aanspreken en aanraken.
  • diepe sedatie, alleen wekbaar op herhaalde of pijnlijke prikkels
  • algemene anesthesie