Onderzoeken en diagnose: Arthrografie

Wat bij zwangerschap?

Wanneer we gebruikmaken van klassieke röntgenopnames of van een CT-scan wordt het ongeboren kind blootgesteld aan röntgenstralen. Deze röntgenstralen kunnen nadelig zijn voor de snelle ontwikkeling die het embryo en de foetus doormaken. In dat geval stellen we steeds een ander onderzoek voor dat geen gebruik maakt van röntgenstralen of stellen we het onderzoek uit naar een latere datum, afhankelijk van de situatie. Als je (vermoedt dat je) zwanger bent, meld dit dan zeker aan de verpleegkundige en aan de behandelende arts.

Teaser afbeelding voor een arthrografie

Gebruik van contrastmiddelen

Bij dit onderzoek zullen we een contrastmiddel toedienen. Deze stoffen zijn veilig, maar in uitzonderlijke gevallen kunnen er allergische reacties optreden. Om deze risico’s te vermijden meld je best aan de verpleegkundige of de arts-radioloog vóór het onderzoek dat je in het verleden allergisch gereageerd hebt op contrastmiddelen of wanneer je overgevoelig bent aan bepaalde medicijnen.

Verloop van het onderzoek

De verpleegkundige geeft je richtlijnen welke kleren je moet uitdoen en zal je vragen om op de onderzoekstafel te gaan liggen. De contrastvloeistof wordt met een dunne naald in het gewricht gespoten. Nadien zullen we je vragen een aantal bewegingen te maken zodat de contraststof zich goed kan verspreiden. Hierna maken we de beelden. Het kan zijn dat we je vragen om verschillende houdingen aan te nemen om het gewricht vanuit verschillende invalshoeken te kunnen bekijken.

Hoewel het inspuiten van de contraststof meestal pijnloos is kan het gewricht soms nog enkele uren na het onderzoek stijf aanvoelen. Probeer de eerste 24 uur na het onderzoek het gewricht niet onnodig te belasten. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Uitvoering van een arthrografie