Onderzoeken en diagnose: Echografie

Voorbereiding van het onderzoek

Voor een echografie van de volledige buik of van de pancreas, de milt, de galwegen of de lever dien je nuchter te zijn. Daarom mag je vanaf minstens 4 uur voor het onderzoek niet meer eten, roken of drinken. Voor alle andere echografieën hoef je niet nuchter te zijn.

Een volle urineblaas is noodzakelijk bij onderzoeken van het bekken (beginnende zwangerschap, eierstokken of baarmoeder bij de vrouw of van de prostaat bij de man). Gelieve daarom, vanaf een uur voor het onderzoek, overvloedig te drinken en zeker niet meer te gaan plassen.

De regio die we onderzoeken moet vrij gemaakt worden van kleding of verbandmateriaal. Voor alle andere echografische onderzoeken is geen specifieke voorbereiding vereist.

onderzoeksruimte van een echografie

Verloop van het onderzoek

Een echografie maken doen we enkel op afspraak en met een medisch voorschrift of aanvraagformulier. Dit heb je nodig bij de inschrijving aan het onthaal, samen met je identiteitskaart.

Na de inschrijving neem je nog even plaats in de wachtzaal. De tijdsduur van het echografisch onderzoek is zeer variabel en afhankelijk van patiënt tot patiënt en van het type onderzoek, daarom is de wachttijd ook variabel.

Nadat je de onderzoekskamer bent binnengekomen en eventueel je kleding hebt uitgedaan zal de arts-radioloog een contactvloeistof (gel) op de huid van de te onderzoeken regio aanbrengen. Daarna wrijft hij met een sonde over het te onderzoeken lichaamsdeel. Deze sonde is een glad aanvoelend instrument dat de beelden zal produceren op een beeldscherm, die dan onmiddellijk door de radioloog kunnen bekeken en beoordeeld worden.

Na afloop van het onderzoek maken we de huid terug schoon. Als er gel zou overblijven op de huid droogt dit vanzelf op en maakt deze geen blijvende vlekken op de kleding. Dit onderzoek is pijnloos, maar de gel kan wat fris aanvoelen. Het zou ook kunnen dat de sonde een beetje onaangenaam aanvoelt, zeker als de regio die we gaan onderzoeken vooraf al pijnlijk was of als de radioloog druk moet zetten om een betere beeldkwaliteit te bekomen.

Een echografie van de borsten kan samengaan met een mammografie (foto’s van de borsten door middel van röntgenstralen).

Teaser afbeelding echografie

Speciale onderzoeken

Een transrectale echografie van de prostaat of transvaginale echografie van de gynaecologische organen in de onderbuik: bij deze onderzoeken wordt een steelvormige onderzoekssonde met een afdekhoes via de aars bij de man of de vagina bij de vrouw ingebracht. Beide onderzoeken kunnen lokaal als onaangenaam worden aangevoeld en vereisen volledige ontkleding van de bekkenregio.