Onderzoeken en diagnose: Mammografie

Voorbereiding

Een mammografie gebeurt steeds op voorschrift van je arts. Kom 10 minuten vóór het afgesproken tijdstip naar de dienst radiologie.

Neem zeker de volgende documenten mee:

  • Een correcte aanvraag
  • Alle relevante voorgaande beeldvormingsdocumenten van de borst: mammografie, echografie, MRI, andere.
  • Je identiteitsbewijs

Voor dit onderzoek hoef je niet nuchter te zijn. Ben je zwanger of zou je het kunnen zijn, meld dit dan vóór het onderzoek aan de verpleegkundige of de radioloog.

Vrouw ondergaat een mammografie

Verloop van het onderzoek

  • De verpleegkundige haalt je op in de wachtruimte en brengt je naar het kleedhokje, waar je het bovenlichaam helemaal vrijmaakt.
  • In de onderzoeksruimte zal de verpleegkundige je begeleiden tijdens het onderzoek. Er worden van iedere borst afzonderlijk foto’s genomen in verschillende posities. Om een kwalitatief goede foto te verkrijgen zal de verpleegkundige de borst gedurende enkele seconden matig samendrukken. Dit kan een onaangenaam gevoel geven, maar dit duurt slechts enkele seconden.
  • De radioloog kan in bepaalde gevallen nog enkele bijkomende opnames laten uitvoeren.
  • Daarna brengen we je naar een andere onderzoeksruimte waar de radioloog een echografie van de borsten zal uitvoeren, indien dit door je arts zo is aangevraagd. Je kan op dat ogenblik bijkomende vragen stellen of om zelf toelichting te geven betreffende de reden van het onderzoek (pijn, voelbaar bolletje, enz.)

Bijkomende informatie

Er wordt soms verontrustende informatie verspreid over het gevaar van de x-stralen die bij de mammografie gebruikt worden.

Meerdere studies hebben nochtans aangetoond dat het nut van een mammografie bij het vroegtijdig opsporen van borstkanker meer doorweegt ten opzichte van het beperkte risico dat het gebruik van x-stralen met zich meebrengt. Bovendien maken wij op onze dienst gebruik van de meest recente apparatuur op de markt, die met een minimum aan straling kwalitatief hoogwaardige foto’s maakt.

Een arts bekijkt de resultaten van een mammografie

Onderzoeksresultaten

We bezorgen de resultaten van de mammografie rechtstreeks aan de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Indien gewenst krijgt ook de huisarts een kopie van dit verslag.