Expertisecentrum IBC (Inflammatoir borstcarcinoom)

IBC-onderzoek geeft nieuwe hoop

We leren nog steeds bij over IBC. Studies tonen aan dat de beste behandeling vaak gebaseerd is op het specifiek genetische of biologische kenmerk van elke kanker. GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de biologische inzichten en van nieuwe behandelingen voor IBC.

Behalve aan het ontwikkelen van nieuwe medische behandeling werkt de IBC-unit van GZA Ziekenhuizen ook aan het onderzoek naar:

  • De oorzaken van én de risicofactoren voor IBC;
  • De ontwikkeling van een bloedtest om IBC te diagnosticeren;
  • Nieuwe richtlijnen voor beeldvorming;
  • De uitwerking van specifieke radiotherapietechnieken;
  • Behandelingen met immuuntherapie voor patiënten met IBC.
Logo van het IBC expertisecentrum

IBC is gelukkig een zeldzame, maar wel de meest agressieve vorm van borstkanker. Volgens de ACS (American Cancer Society), is slechts 1 tot 5 % van alle invasieve borstkankers een inflammatoir borstcarcinoom. In vergelijking met andere types van borstkanker waarbij de 5-jaarsoverleving bijna 90 % bedraagt, is dit bij BC slechts om en bij de 50 %.

IBC wordt ook wel eens mastitis carcinomatosa, ontstekingsborstkanker of inflammatoire borstkanker genoemd.

De symptomen van IBC worden niet veroorzaakt door ontsteking maar omdat kankercellen de lymfevaten in de huid blokkeren. Lymfevocht is een helder vocht dat bestaat uit weefselafval en cellen die infectie bestrijden. Het beweegt door het lichaam via vaten die vergelijkbaar zijn met bloedvaten. Lymfeknopen zijn kleine, boonvormige orgaantjes die de lymfevaten verbinden. Sommige gevallen van IBC kunnen doorgegeven worden van de ene generatie op de andere. Genetisch consult kan dus van belang zijn. Lees meer over de risico's voor jou en je familie bij Kliniek familiale kankers.

Awareness rond IBC

“Om de patiënten met deze agressieve vorm van borstkanker nog efficiënter te kunnen behandelen en om hen steeds meer hoop te kunnen geven op genezing, is het noodzakelijk om dit belangrijk onderzoek van Translational Cancer Research Unit (TCRU) in goede omstandigheden te kunnen verder zetten”

Solange S. (IBC-patiënte)

 

“Het is belangrijk dat iedereen zich bewust is van het bestaan van deze zeldzame, atypische en zeer agressieve vorm van borstkanker, zodat de symptomen herkend worden en er tijdig kan gehandeld worden. Het kankeronderzoek in de GZA Ziekenhuizen draagt bij tot het verhogen van de aandacht voor het inflammatoire borstcarcinoom”

Verena T. (IBC-patiënte)

Behandelingen

Meer informatie over het behandelen van IBC vind je onder aandoeningen op deze pagina.

 

Het IBC-team

Voor het team van gespecialiseerde artsen ben jij als patiënte de focus. Zij overleggen en werken samen aan jouw behandeling.

Onze artsen:

  • Dr. Luc Dirix
  • Dr. Jan Hauspy

 

Afspraak maken?

Consultatie oncologisch centrum via het nummer 03 443 37 37

Campus Sint-Augustinus: route 6