Oncologie (Kanker - Gezwelziekten): Informatiesessies, workshops, activiteiten en praatcafé's

Het oncologisch centrum organiseert tal van Informatiesessies, workshops, activiteiten en praatcafé's. De eerstkomende vind je hieronder. Klik ze open voor meer informatie en om je in te schrijven.

Praatcafé's

Wat is een praatcafé?

Een praatcafé is een informele gelegenheid waar patiënt met/zonder partner samenkomen om te praten en ideeën uit te wisselen over een bepaald onderwerp. Ons doel is dus mensen met elkaar in contact te brengen en een platform te bieden voor open discussie. Het onderwerp kan variëren afhankelijk van de interesses en behoeften van de deelnemers en wordt op voorhand kenbaar gemaakt.

Praatcafé | Kennismaking verschillende disciplines

Kennismaking verschillende disciplines

 

Praatcafé | Partners/mantelzorgers van personen met kanker

Als de diagnose kanker valt bij iemand die je liefhebt...  

Niet enkel de persoon die de diagnose krijgt, maar ook jij als omgeving wordt getroffen door de veranderingen die kanker met zich meebrengt. Hoe ga je als partner of naaste hiermee om? Hoe balanceren tussen zorg dragen voor elkaar en voor jezelf? Wat als je ergens mee zit en de ander niet wil belasten?  

In dit praatcafé gaan we op zoek naar wegen om met zulke situaties om te gaan en de verbinding met jezelf en de ander te versterken.

Informatiesessies

Wat zijn infosessies en welke onderwerpen komen jaarlijks aan bod?

Een infosessie is een evenement waarbij informatie wordt gedeeld over een specifiek onderwerp. Het is bedoeld om geïnteresseerden te informeren en te betrekken bij de onderwerpen die tijdens de sessie worden behandeld. Onze algemene infosessies met steeds dezelfde onderwerpen, vinden minstens 2 maal per jaar plaats en worden door onze paramedici gegeven.

Topics: “Omgaan met mijn ziekte”, “Vermoeidheid”, “Wat kanker met je brein doet”, “Kanker en werk”, “seksualiteit”

Infosessie | Pijn tijdens borstkanker | 27 mei 2024

Bij de diagnose of behandeling van borstkanker kunnen patiënten soms ook pijn ervaren. Vaak denkt men dat pijn erbij hoort, maar dat klopt niet. Wil je meer te weten komen over pijn bij borstkanker? Kom dan naar één van onze gratis infosessies. We delen graag informatie en inzichten over het omgaan met pijn tijdens het behandeltraject.

Locatie

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus
Aula Sint-Camillus, route 8
Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk

Datum en tijd

Deze infosessie vindt plaats op maandag 27 mei van 11 tot 12.30 uur.

Kostprijs

De infosessie is gratis.

Schrijf je hier in

Infosessie | Pijn tijdens borstkanker | 24 juni 2024

Bij de diagnose of behandeling van borstkanker kunnen patiënten soms ook pijn ervaren. Vaak denkt men dat pijn erbij hoort, maar dat klopt niet. Wil je meer te weten komen over pijn bij borstkanker? Kom dan naar één van onze gratis infosessies. We delen graag informatie en inzichten over het omgaan met pijn tijdens het behandeltraject.

Locatie

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus
Aula Sint-Camillus, route 8
Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk

Datum en tijd

Deze infosessie vindt plaats op maandag 24 juni van 11 tot 12.30 uur.

Kostprijs

De infosessie is gratis.

Schrijf je hier in

Infosessie | Kanker en werk

Zit je met vragen over werk(hervatting)? Vraag je je bijvoorbeeld af wat voor jou 'het goede moment' is om het werk terug op te starten of weet je niet goed hoe dit aan te pakken? Twijfel je of je huidige job nog haalbaar is? Deze en vele andere vragen komen aan bod in deze informatiesessie.
We gaan dieper in op hoe de sociale dienst en de psychologen van het ziekenhuis je kunnen ondersteunen bij werkgerelateerde thema’s. Sprekers van verschillende mutualiteiten leggen uit welke administratieve stappen doorlopen moeten worden bij het hervatten van je werk.
Tot slot geeft een deskundige in loopbaanbegeleiding informatie over mogelijke voorbereidende stappen om terug aan de slag te gaan en bespreken we tips en hulpmiddelen die hierbij kunnen helpen.

Infosessie | Vermoeidheid

Vermoeidheid treedt zowel voor, tijdens als na de behandeling op en kan lang aanhouden. In deze sessie zetten we samen met jou alle factoren op een rijtje die meespelen in de vermoeidheid die met de ziekte gepaard gaat. Daarnaast geven we concrete tips om energie te sparen. Tijdens deze sessie krijg je ook informatie van de arts, diëtist en kinesitherapeut. 

Infosessie | Omgaan met kanker

Geconfronteerd worden met kanker brengt vaak chronische stress teweeg. Zowel je emotionele als fysieke gezondheid kan daaronder lijden. In deze sessie willen wij je op een interactieve wijze laten kennismaken met verschillende inzichten vanuit de psychologie. We reiken je bovendien handvaten aan die je draagkracht kunnen ondersteunen. 

Infosessie | Vervroegde menopauze

Je krijgt vanuit verschillende invalshoeken informatie: een arts, menopauzeconsulente en seksuologe zullen spreken. 

Je bent van harte welkom. Breng gerust iemand mee die je nauw aan het hart ligt.

Infosessie | Angst voor Herval

Een kankerdiagnose zet je leven op zijn kop. Nadat behandelingen worden afgerond, willen patiënten vaak terug de draad van het leven oppikken. Toch blijkt dit niet altijd zo evident, gezien het vertrouwen in het lichaam dikwijls is geschaad. In deze sessie willen we angst voor herval en progressie bespreekbaar maken, en proberen we ook handvaten aan te reiken om o.a. om te gaan met deze onzekerheid en angst.  

Je bent van harte welkom. Breng gerust iemand mee die je nauw aan het hart ligt.

Infosessie | Pijn? Praat erover

80% van de patiënten die zich aanbieden in een ziekenhuis ervaren pijn. Onder(be)handelde acute pijn kan chronificeren met alle gevolgen op maatschappelijk gebied. (invaliditeit, depressie, ziekteverzekering,...) 

Pijn is een van de ernstigste symptomen waar (kanker)patiënten tijdens en na een behandeling of ingreep mee geconfronteerd worden. Onderzoek toont aan dat er te weinig aandacht is voor pijn bij de zorg voor kankerpatiënten en dat een aanzienlijk deel van hen nodeloos veel pijn lijdt. Niet alleen kankerpatiënten worstelen met deze problematiek. We mogen ook niet onze postchirurgische patiënten vergeten die na een ingreep blijvend pijn ervaren.

Tijdens deze infosessie willen we vooral toelichten hoe patiënten neuropathische pijn kunnen (h)erkennen en hoe we hen kunnen empoweren om een pijnproblematiek sneller bespreekbaar te maken met hun behandelende arts.

Infosessie | Wat kanker met je brein doet

Wat kanker met je brein doet

Infosessie | Intimiteit en seksualiteit bij kanker

In deze infosessie leggen we uit hoe de ziekte en de behandeling een impact kan hebben op jouw seksueel functioneren en je seksuele beleving. Na de confrontatie met kanker komt seksualiteit soms even op de tweede plaats. Toch bepaalt het een belangrijk deel van onze levenskwaliteit. 
We staan stil bij wat je zelf kan doen om terug intimiteit en vertrouwen op te bouwen op seksueel gebied. Heb je een relatie, dan is je partner ook van harte welkom. 

Workshops

  • Look good, feel better.
  • Lifestyle (1 x per jaar, actuele onderwerpen met een afwisseling tussen activiteiten en preventie van kanker: Yoga, Tai Chi, voeding, mocktails, huidbescherming, gelaats- en of haarverzorging, kledingadvies,…)
Workshop | Look good, feel better

Je leert in een kleine groep de basisprincipes van een goede huidverzorging en make-up. Daarnaast geven we advies over haarprothesen, haarbanden en sjaals. Deze sessies worden verzorgd door Kom Op Tegen Kanker.