Ziekten en symptomen: IBC (inflammatoir borstcarcinoom)

Het inflammatoir borstcarcinoom (IBC) is een zeldzame, snel evoluerende vorm van borstkanker, die vooral jonge patiënten treft.

Wat is IBC?

Het inflammatoir borstcarcinoom (IBC) is een zeldzame, snel evoluerende vorm van borstkanker, die vooral  jonge patiënten treft.

IBC vertegenwoordigt slechts 1 tot 4% van alle patiënten met borstkanker, maar door de snel evoluerende kenmerken, is IBC toch verantwoordelijk voor 10 % van de overlijdens aan borstkanker.

Vroegtijdige en accurate diagnose gecombineerd met een gepersonaliseerde behandeling door experten in IBC kan het verschil maken
(Bron: World-IBC-Consortium)

Logo van het IBC expertisecentrum

Onderzoek

We leren nog steeds bij over IBC. Studies tonen aan dat de beste behandeling vaak gebaseerd is op het specifiek genetische of biologische kenmerk van elke kanker. GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van de biologische inzichten en van nieuwe behandelingen voor IBC.

Behalve aan het ontwikkelen van nieuwe medische behandelingen werkt de IBC-unit van GZA Ziekenhuizen ook aan het onderzoek naar:

 • de oorzaken van én de risicofactoren voor IBC;
 • het ontwikkelen van een bloedtest om IBC te diagnosticeren;
 • nieuwe richtlijnen voor beeldvorming;
 • het uitwerken van nieuwe radiotherapietechnieken.

IBC is gelukkig een zeldzame, maar wel de meest agressieve vorm van borstkanker. Volgens de ACS (American Cancer Society), is slechts 1 tot 5% van alle invasieve borstkankers een inflammatoir borstcarcinoom. In vergelijking met andere types van borstkanker waarbij de 5-jaarsoverleving bijna 90% bedraagt, is dit bij IBC slechts om en bij de 50%.

IBC wordt ook wel eens mastitis carcinomatosa, ontstekingsborstkanker of inflammatoire borstkanker genoemd. De symptomen van IBC worden niet veroorzaakt door ontsteking maar doordat kankercellen de lymfevaten in de huid blokkeren. Lymfevocht is een helder vocht dat bestaat uit weefselafval en cellen die infectie bestrijden. Het beweegt door het lichaam via vaten die vergelijkbaar zijn met bloedvaten. Lymfeknopen zijn kleine, boonvormige orgaantjes die de lymfevaten verbinden. Sommige gevallen van IBC kunnen doorgegeven worden van de ene generatie op de andere. Genetisch consult kan dus van belang zijn. Lees meer over de risico’s voor u en uw familie op onze pagina “medische genetica”.

Symptomen van IBC

Anders dan de symptomen bij andere borstkankers, nemen de klachten van IBC snel toe, vaak over dagen of weken. IBC veroorzaakt roodheid, gevoeligheid en verdikking van de huid. De meeste dames met IBC voelen nooit een knobbel.

De klachten van IBC verschillen van persoon tot persoon. Volgende symptomen kunnen wijzen op het bestaan van IBC:

 • Zwelling van de borst die plots is opgekomen waardoor de ene borst veel groter is dan de andere.
 • Jeuk aan de borst.
 • Roze, rode of donker gekleurde zones op de borst, soms met oneffenheid van de borsthuid waardoor ze kan lijken op die een sinaasappel
 • Verkleurde huidranden met verdikte zones van de borsthuid.
 • Borst die warm aanvoelt.
 • Platte of ingetrokken tepel.
 • Borstpijn of gevoeligheid.

Deze symptomen en/of tekens betekenen niet dat je IBC hebt. Maar als je één van bovenstaande symptomen opmerkt, is het belangrijk dat je dit bespreekt met je arts vermits hij/zij eventueel andere gezondheidsproblemen kan vaststellen.

Hoe wordt IBC vastgesteld?

Een vroegtijdige diagnose van IBC verhoogt de kans op een succesvolle behandeling. Vermits de symptomen van IBC vaak lijken op de symptomen van een borstontsteking (mastitis), is het mogelijk dat je arts eerst antibiotica voorschrijft. Als de symptomen niet verbeteren of zelfs verergeren, moet je zo snel mogelijk diagnostische testen laten uitvoeren.

Deze zijn:

 • Mammografie en MR mammografie
 • Echografie van de borst en lymfeknopen
 • Biopsie (verwijderen van een kleine stukje weefsel dat onder de microscoop wordt bestudeerd) van elke massa, vergrote lymfeknoop en/of borsthuid.

In een aantal gevallen van IBC, zal een mammografie geen heel kenmerkende afwijkingen tonen, maar vaak wel huidverdikking en/of vergrote lymfeknopen. Indien een biopsie bevestigt dat er kankercellen aanwezig zijn, zullen aanvullende beeldvorming en eventueel een nieuwe biopsie nodig zijn om een accuraat beeld van de ziekte te krijgen.

Behandelmogelijkheden IBC

Het is essentieel om zo snel mogelijk een gepersonaliseerde behandeling te starten voor een IBC. Om die reden is de benadering door een team bestaande uit experten met verschillende specialisaties belangrijk.

Als patiënte in de borstkliniek, ben jij de focus van zulk een IBC-team. Zij overleggen en werken samen aan jouw behandeling. Wanneer bij jou IBC gediagnosticeerd is, zal de dokter de behandelingsopties met jou bespreken. Dit is afhankelijk van meerdere factoren. Je behandeling voor IBC zal aangepast worden aan jouw noden. Eén of meerdere van onderstaande behandelingen kunnen je aangeraden worden om kanker te behandelen of om de symptomen te verlichten:

Chemotherapie

Het doel van chemotherapie is om het IBC te verminderen vóór een heelkundige ingreep. Chemotherapie vóór heelkunde wordt neo-adjuvante of primaire chemotherapie genoemd. Vrouwen met IBC krijgen meestal een combinatie van meerdere antitumorale middelen. Chemotherapie moet zo snel mogelijk opgestart worden om uitbreiding van de ziekte te voorkomen. Chemotherapie is de hoeksteen van de behandeling van IBC.

Heelkunde

Omdat IBC meestal geen duidelijke knobbel veroorzaakt, is heelkunde om enkel het tumorweefsel te verwijderen (tumorectomie) minder zinvol. Een mastectomie (verwijderen van de volledige borst) is nodig om alle aangetaste zones te verwijderen. Een analyse van de okselknopen is noodzakelijk en in de regel is dit bij IBC een okselevidement, d.w.z. het verwijderen van alle okselknopen in de oksel.

Borstreconstructie meteen na de ingreep raden we initieel meestal af. Zoals alle heelkundige ingrepen, is borstchirurgie het meest succesvol wanneer uitgevoerd door een specialist met een grondige expertise in deze procedure.

Radiotherapie

Na de chemotherapie en heelkunde, zal in de regel radiotherapie toegepast worden op de borstkas en lymfeknoopstreken. Radiotherapie helpt de ziekte onder controle te houden en het risico op herval te verminderen.

Targeted therapies

Doelgerichte therapie wordt aangewend in functie van de specifieke genetische of biologische kenmerken van de kanker om het lichaam te helpen bij het bestrijden van de ziekte.

Hormoontherapie

Wanneer de IBC hormoonreceptor positief is, kan je hormoontherapie nodig hebben. Deze orale medicatie zorgt ervoor dat het lichaam stopt met aanmaken of activeren van oestrogeen en progesteron. Artsen kiezen het beste type hormoontherapie afhankelijk van je menopauzestatus.

Immunotherapie

Bij IBC wordt de rol van immunotherapie actief onderzocht in het raam van klinische studies.