Ziekten en symptomen: Longkanker

Longkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker en is in veel gevallen moeilijk te genezen. Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen.

Wat is longkanker?

Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardige tumor in het longweefsel of de luchtpijpvertakkingen. Longkanker heeft verschillende vormen, afhankelijk van het soort cellen waaruit het kankergezwel is opgebouwd. Longkanker komt voor in twee vormen: kleincellige en niet-kleincellige longkanker. De niet-kleincellige vorm komt het vaakst voor (80-85 %) en is verder onderverdeeld in subvormen (adenocarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en grootcellig-ongedifferentieerd carcinoom).

Longkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker en is in veel gevallen ook nog eens moeilijk te genezen. Gemiddeld leeft slechts 20 % van de patiënten met longkanker nog na vijf jaar (alle stadia en varianten bij elkaar opgeteld).

Symptomen van longkanker

De meest voorkomende symptomen van longkanker zijn:

 • aanslepende hoest
 • kortademigheid
 • pijn in de borstkas
 • ophoesten van bloedfluimen
 • gewichtsverlies

Risicofactoren en erfelijkheid

In 85 % van de gevallen is longkanker een direct gevolg van roken. Mensen die niet roken kunnen echter ook longkanker krijgen. 15 % van de longkankerpatiënten heeft nooit gerookt. Het percentage niet-rokers met longkanker lijkt de laatste jaren te stijgen. Mogelijke factoren geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van longkanker bij niet-rokers zijn passief roken, luchtvervuiling binnenshuis, beroepsmatige blootstelling en genetische vatbaarheid.

Blootstelling aan asbest kan een tumor op het longvlies veroorzaken. Dit is geen longkanker maar wordt mesothelioom (‘asbestkanker’) genoemd.

Onderzoek en diagnose

Bij vermoeden van deze aandoening voeren we één of meerdere onderzoeken uit:

Behandelmogelijkheden

 • Chemotherapie
 • Externe radiotherapie
  Voor behandeling met radiotherapie verwijzen we naar het Iridiumnetwerk.
 • Longresectie
  Bij een longresectie nemen we de long volledig of gedeeltelijk weg. Dit is meestal een behandeling tegen kwaadaardige tumoren van de long of voor uitzaaiingen van een andere tumor in de long.