Pijnkliniek en multidisciplinair pijncentrum: Behandelingen

campus Sint-Augustinus - route 181

campus Sint-Vincentius - route 173

Het belang van pijnbehandeling

Eens je je van het schadelijk proces bewust bent, heeft pijn als alarmfunctie zijn dienst bewezen. De pijnvermindering heeft eventueel nog nut als indicator dat het ziekteherstel naar wens verloopt. Wanneer het pijnsignaal overdreven hoog blijft of andere lichaamsfuncties benadeelt, wordt het overmatige signaal zinloos en schadelijk. Zo kan blijvende intense pijn de lichaamsherstelfuncties tegenwerken en het ziekteproces onderhouden.

Hevige acute pijn die niet vroegtijdig wordt behandeld, blijkt tevens het proces tot chronische pijn in de hand te werken. Het is niet altijd mogelijk of wenselijk om alle acute pijn weg te nemen, maar het is wel belangrijk om de pijn tot een comfortabel niveau te brengen om te vermijden dat de pijn chronisch wordt.

Een pijnklacht die gedeeltelijk chronisch is, is een stuk moeilijker om te behandelen. Ondanks de vooruitgang in de geneeskunde is streven naar volledige pijnstilling meestal geen realistische doelstelling meer. Pijn minderen tot een aanvaardbaar niveau, met herwinnen van de andere lichaamsfuncties, is een meer bereikbare benadering.

Patiënten met pijn merken dagelijks het ongemak en de fysieke beperkingen. Deze hindernissen zijn niet altijd opmerkelijk zichtbaar, toch kunnen zij belangrijke gevolgen hebben op het gemoed en de mentale veerkracht. Pijntherapie vraagt in dit geval een uitbreiding naar bredere biopsychosociale ondersteuning om de activiteitsgraad en de levenskwaliteit te verbeteren. Via het Multidisciplinair Pijncentrum of het Multidisciplinair Pijnteam verloopt dit onder vorm van kinesitherapie, ergotherapie, psychotherapie, stress-sessies om met de pijn te leren omgaan, spierrelaxatie-sessies, informatie-avonden voor partner en familie,… Ook buiten het Pijncentrum GZA bestaan tal van pijnverzachtende en functieverbeterende zorgplannen (meditatie, acupunctuur, hydromassage,…).

Afspraakinformatie

Campus Sint-Augustinus

Openingsuren secretariaat: van 8.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur.
De dienst is telefonische bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur en 13.30 tot 15.30 uur.
Volg route 181 op het gelijkvloers.

Campus Sint-Vincentius

Openingsuren secretariaat: van 8.30 tot 12.00 uur en van 12.30 tot 16.30 uur.
De dienst is telefonische bereikbaar van 9.30 tot 11.30 uur en 13.30 tot 15.30 uur.
Volg route 173 op het gelijkvloers.