Spoedgeneeskunde: Praktische info

 

 

 

 

campus Sint-Augustinus - route 136

campus Sint-Vincentius - route 101

Wat breng je mee naar de dienst spoedgevallen?

  • Je identiteitskaart;
  • Je EZK (Europese Ziekteverzekeringskaart);
  • Een klever van het ziekenfonds;
  • Documenten van je huisarts indien die je doorverwijst;
  • Gegevens van je verzekering en je werkgever indien het om een arbeidsongeval gaat.

Als je aankomt op de dienst spoedgevallen meld je je eerst aan bij de balie. Een van onze baliemedewerkers of verpleegkundigen schrijft je daar in aan de hand van je identiteitskaart. Denk eraan om al je documenten bij vertrek weer mee te nemen.

Spoedgeneeskunde ambulances

Wachttijden

Na de inschrijving neem je plaats in de wachtkamer. Een gespecialiseerde verpleegkundige komt je zo spoedig mogelijk halen en stelt je enkele vragen om te kunnen bepalen hoe dringend je hulp nodig hebt. De ernst van je klachten en/of letsel bepaalt de wachttijd. Acute nood gaat altijd voor. Patiënten die later binnenkomen dan jou, kunnen dus mogelijk eerder geholpen worden wanneer hun aandoeningen ernstiger zijn.

De selectie gebeurt op basis van het Manchester Triage Systeem (MTS). Dankzij dit MTS krijgen alle patiënten de zorg op het moment dat zij die zorg (vanuit medisch oogpunt gezien) nodig hebben. Het MTS werkt daarvoor met kleurcategorieën, die aangeven binnen hoeveel tijd je ongeveer bij een arts terecht kan:

  • rood: er is onmiddellijk een arts beschikbaar
  • oranje: binnen 10 minuten
  • geel: binnen 1 uur
  • groen: binnen 2 uur
  • blauw: binnen 4 uur

We streven ernaar om alle patiënten binnen een aanvaardbare wachttijd (vanaf het moment van binnenkomst op de dienst spoedgevallen) te onderzoeken en verzorgen of op te nemen voor verdere behandeling. Tijdens drukke periodes is dit helaas niet altijd haalbaar. Wij vragen hiervoor jouw begrip.

Aankomst met de ziekenwagen of MUG

Heb je een letsel opgelopen door een ongeval of ben je ergens onwel geworden? Nadat we hiervan een melding hebben gekregen via de alarmcentrale 112, komt een ziekenwagen of MUG je ophalen. Zij brengen je naar de dienst spoedgevallen.

Het MUG-team geeft voor aankomst bij het ziekenhuis al door aan de dienst spoedgevallen wat de aard van je aandoening is en hoe het met je vitale functies (hart, longen, …) gesteld is. Na aankomst ga je (afhankelijk van de ernst van je klachten) meteen naar één van onze behandel- en onderzoekskamers of vragen we je nog even te wachten in de wachtzaal. De verpleegkundige en eventueel een arts staan klaar om je op te vangen. Vaak word je aangesloten op apparatuur om je vitale functies, zoals het hartritme, te bewaken.

Hoeveel kost vervoer met de ziekenwagen?

Er zijn verschillende vormen van ziekenwagenvervoer:

Dringend ziekenvervoer via de dienst 100/112 naar het ziekenhuis

Voor dringend medisch vervoer per ziekenwagen (uitsluitend via de dienst 100/112) is het tarief wettelijk vastgelegd op € 60,00. De mutualiteit of ziekteverzekering betaalt dit niet terug.

Ziekenvervoer via een ziekenwagen niet via de dienst 100/112 naar het ziekenhuis

De terugbetaling gaat via je ziekteverzekering (aanvullende ziekteverzekering).

 

Ziekenvervoer vanuit GZA Ziekenhuizen naar een ander ziekenhuis (bijvoorbeeld een universitair ziekenhuis)

Indien je voor een onderzoek of behandeling naar een ander ziekenhuis moet gaan en je dezelfde dag nog terugkeert, zorgen wij voor het vervoer. Hiervoor rekenen we geen extra kosten aan.

 

Ziekenvervoer vanuit GZA Ziekenhuizen naar huis of naar een woonzorgcentrum

De terugbetaling verloopt via je ziekteverzekering (aanvullende ziekteverzekering).

Huisregels

Wij verzoeken je vriendelijk om rekening te houden met onze medewerkers en andere patiënten. Daarom vragen wij je om voor jouw en onze veiligheid en privacy de volgende afspraken in acht te nemen:

  • Per patiënt worden er maximaal twee begeleiders toegelaten op de dienst spoedgevallen; anderen kunnen plaatsnemen in de wachtzaal.
  • Mobiel telefoneren is toegestaan, maar doe dit liever niet op de gang om de patiëntenzorg niet in de war te brengen.
  • Alle campussen van GZA Ziekenhuizen beschikken over een gratis wifi-netwerk dat je mag gebruiken.
  • Bij sommige behandelingen of onderzoeken is het beter niet te eten en te drinken, vraag dit best eerst even na aan de arts of een verpleegkundige.
  • GZA Ziekenhuizen verwacht van medewerkers, patiënten en bezoekers dat zij respectvol met elkaar omgaan.
Spoedgeneeskunde verblijfsregels