Verloskunde, prenatale diagnostiek en Maternal Intensive Care: Ziekten en symptomen

Campus Sint-Augustinus - Route 12

Campus Sint-Vincentius - Route 73

Campus Sint-Jozef - Gelijkvloers

Dreigende vroeggeboorte

Bij een vroeggeboorte beginnen de weeën die tot de bevalling leiding voor de 37 zwangerschapsweek. Ongeveer 7% van alle zwangerschappen resulteert in een bevalling voor 37 weken. Bij extreme vroeggeboorte (tussen 24 weken en 34 weken) zal je opgenomen worden op de dienst Maternale Intensive Care (MIC). Er kunnen dan weeënremmers opgestart worden en ondertussen wordt je ongeboren kind voorbereid op een vroeggeboorte. We geven dan corticoïden om de longrijpheid te bevorderen. Voor de 32ste week van de zwangerschap krijg je ook éénmalig magnesiumsulfaat in kader van neuroprotectie. Zo wordt je kindje ideaal voorbereid op een eventuele vroeggeboorte.

 

Vroegtijdig breken van de vliezen

Indien de vruchtvliezen breken voor de 37ste week spreken we over vroegtijdig breken van de vliezen. Na het breken van de vliezen komt vaak de arbeid op gang. We starten met antibiotica ter preventie van infecties. Bij een vroege zwangerschapsduur (voor 34 weken) zullen we vaak ook weeënremmers geven en zal je ongeboren kind voorbereid worden op een eventuele vroegtijdige bevalling (longrijping en neuroprotectie).

De prenatale diagnostiek stelt vast wanneer er een vroeggeboorte zal zijn

Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)

Zwangerschapsvergiftiging is een zwangerschapscomplicatie die zich kenmerkt door een verhoogde bloeddruk en eiwitverlies via de urine. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een niet goed werkende moederkoek. Soms gaat pre-eclampsie gepaard gaan met een minder goede werking van andere orgaansystemen (lever, nieren, hart, stuipen,…) Als je een zwangerschapsvergiftiging niet laat behandelen, kan dit ernstige gezondheidsrisico’s inhouden voor zowel de moeder als voor het ongeboren kind. Bij ernstige complicaties zal je opgenomen worden op de dienst MIC voor een behandeling. De bevalling is de definitieve behandeling van zwangerschapsvergifting. Daarom zullen we soms de bevalling vroegtijdig in gang zetten als de gezondheidsrisico’s voor de moeder of het ongeboren kind om de zwangerschap nog langer te rekken te groot zijn. Het HELLP syndroom is een bijzondere vorm van zwangerschapsvergiftiging en gaat gepaard met ernstige leverfunctiestoornissen en een daling in het aantal bloedplaatjes.