Vroedvrouwenconsultatie
Zwanger zijn is een ingrijpende gebeurtenis. De opvolging door een arts is noodzakelijk tijdens de zwangerschap, maar je kan daarnaast ook terecht bij een vroedvrouw. De vroedvrouw geeft veel informatie die je kan helpen bij het maken van keuzes en het krijgen van inzicht in je zwangerschap en bevalling. Je kan ook bij haar terecht voor al je persoonlijke vragen. Hoe beter voorbereid je bent, hoe vlotter het gebeuren rond arbeid, bevalling en borstvoeding zal plaatsvinden. Daarom bieden wij een hele waaier aan prenatale voorlichting aan. Naast de individuele sessie bij de vroedvrouw is er ook de mogelijkheid om deel te nemen aan een groepssessie rond 32 weken zwangerschap.
Wat mag je verwachten van de prenatale consultatie?
De vroedvrouw geeft je nuttige informatie over het normale verloop van de zwangerschap en de bevalling. Tijdens de individuele consultatie neemt de vroedvrouw je parameters, zoals bloeddruk en gewicht, op en voert ze een urineonderzoek uit. Je kan vanzelfsprekend met al je vragen bij haar terecht. De vroedvrouwenconsultatie werkt nauw samen met de gynaecologen, pediaters, de sociale dienst en Kind en Gezin.

Individuele sessie bij de vroedvrouw
Voor wie:
- voor zwangeren van 10-14 weken;
- voor anderstaligen die meer specifieke uitleg nodig hebben op maat;
- voor zwangeren die al een kindje hebben.
Meer specifiek:
- opmaken van het verlosdossier waarin alle belangrijke gegevens voor de geboorte worden genoteerd: administratief, medisch en sociaal;
- een verloskundig onderzoek om het welzijn van jou en je baby op te volgen;
- praktische informatie die je goed voorbereidt op heel de zwangerschap en bevalling;
- bespreking van persoonlijke vragen, verwachtingen en wensen.
Tijdstip:
- om 13.15, 14.15 en 15.15 uur.
Praktisch:
Je kan online je afspraak maken via Mijn ZAS. Of telefonisch: 03 443 49 60.
Groepssessie op 32 weken
Meer specifiek:
- informatie over arbeid en bevalling;
- informatie over de verzorging van moeder en kind op de materniteit;
- toelichting in verband met de pasgeborene, kinesitherapie, de dienst neonatologie, pijnbestrijding ...;
- virtuele rondleiding.
Plaats:
De groepssessies vinden online via livestream plaats. We werken hiervoor met Microsoft Teams. Dat werkt gewoon in je browser, maar je kan een betere beeldkwaliteit krijgen als je het programma of de app installeert.
Tijdstip
- om 19 uur.
Praktisch:
Je kunt inschrijven via het nummer 03 443 49 60. Geef daarbij een e-mailadres door waarnaar we je een e-mail kunnen sturen met de link naar de livestream.
Je kan ook online je afspraak maken via Mijn ZAS.
Per online sessie kunnen maximaal tien koppels deelnemen.
Virtuele rondleiding
Praktische informatie
Afspraak maken
Je kan alle dagen een afspraak maken tot 19 uur en vrijdag tot 18 uur via de centrale inschrijvingen 03 443 49 60.
Ook online kan je een afspraak maken, via MyGZA.
De sessies
- Een individuele sessie duurt 45 minuten, een groepssessie duurt 1,5 uur.
- Beide sessies worden volledig terugbetaald door de mutualiteit.
- De individuele sessie vindt plaats op campus Sint-Augustinus op de dienst materniteit (route 449). (De groepssessies vinden plaats op campus Sint-Augustinus op de eerste verdieping (route 230). Die gaan door per vijf koppels. Ook daarvoor is het nodig om je in te schrijven. We vragen om steeds tijdig (15 minuten op voorhand) aanwezig te zijn.) Zolang de coronamaatregelen gelden, vinden de groepssessies online plaats.
- Voor beide sessies graag aanmelden aan de inschrijvingskiosk en als dat niet lukt, moet je je aanmelden via de centrale inschrijvingen. Breng steeds je identiteitskaart en je moederboekje mee.
- Als je niet aanwezig kan zijn, graag een seintje (tel. 03 443 49 60).
Postpartumzorg
Wij raden je aan om al tijdens de zwangerschap met een vroedvrouw contact op te nemen om je na de bevalling ook thuis te laten begeleiden, gezien de ligduur in het ziekenhuis erg kort is. De vroedvrouw doet thuis een medische controle en de opvolging van mama en baby. Ze begeleidt de borstvoeding, beantwoordt al je vragen en besteedt ook heel wat aandacht aan de emotionele beleving in de postpartumperiode. Kijk voor een overzicht van onze vroedvrouwen "postpartum zorg" in deze brochure.
Je kan volgens noodzaak nog tot een jaar na de geboorte beroep doen op een vroedvrouw.