Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Extra info

Infoavonden over borstvoeding

Via de gynaecoloog of de zelfstandige vroedvrouw kunnen jullie reeds veel informatie inwinnen over borstvoeding tijdens de zwangerschap. Daarnaast organiseren we in het ziekenhuis maandelijks een borstvoedingsinfoavond. Deze kan jullie helpen een geïnformeerde keuze te maken over de voeding van jullie baby. Ook als je twijfelt om aan borstvoeding te beginnen of bedenkingen hebt na een eerdere moeilijke ervaring, kan deze informatie nuttig zijn voor jou. Partners zijn natuurlijk ook meer dan welkom!

Hoe inschrijven?
Inschrijven doe je online of via de vroedvrouwenconsultatie. Wij raden aan de infoavond te volgen indien je reeds meer dan 25 weken zwanger bent. 

Wanneer je je aanmeldt via Mijn ZAS kies je voor het specialisme "Vroedvrouwen / Zwangerschap of borstvoeding". Op de volgende pagina kan je campus Sint-Vincentius selecteren. Wanneer je dit doet, krijg je enkel mogelijke afspraken in ons ziekenhuis. Daarna kies je "Info borstvoeding Sint-Vincentius". Zo krijg je de infoavond borstvoeding van ons ziekenhuis. Dit is noodzakelijk om de info te krijgen van hoe we op campus Sint-Vincentius de borstvoeding begeleiden.

Wanneer?
Elke derde donderdag van de maand, van 19.30 tot 21.30 uur. Graag aanmelden om 19.15 uur zodat we stipt van start kunnen gaan. 

Waar?
Meld je aan met je identiteitskaart aan de inschrijvingskiosk in de inkomhal. Volg nadien route 33 tot zaal Brederode.

Data

 • 19/01/2023
 • 16/02/2023
 • 16/03/2023
 • 20/04/2023
 • 15/06/2023
 • 20/07/2023
 • 17/08/2023
 • 21/09/2023
 • 19/10/2023
 • 16/11/2023
 • 21/12/2023

Monitorcontrole op verloskamer

Wanneer je overtijd gaat, of wanneer er problemen optreden in de zwangerschap, vragen we je om voor monitorcontrole langs te komen op de verloskamer. Gedurende een halfuurtje registreren we dan de harttonen van je baby en kijken we of er al dan niet weeën of harde buiken zijn. Tussen 40 en 41 zwangerschapsweken moet je twee keer per week op controle komen. Je kan hiervoor zelf een afspraak maken via MijnZAS.
 

Monitorcontrole

Praktische info

Bij de komst van een baby, horen ook heel wat praktische zaken. Wie moet je op de hoogte brengen van je zwangerschap? Welke zaken maak je best al in orde nog voor de geboorte van je kindje? Hieronder vind je een overzicht van deze praktische zaken.

Wettelijke bescherming van het moederschap

Als toekomstige mama, heb je er alle belang bij om je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van jouw zwangerschap. Vanaf het moment dat je je werkgever hebt verwittigd, treden er een aantal wettelijke beschermingsmaatregelen in werking. Zo kan je werkgever je bijvoorbeeld niet ontslaan van het werk vanaf het moment dat hij op de hoogte is van je zwangerschap tot 1 maand na de moederschapsrust. Indien je zwangerschapsonderzoek niet kan plaatsvinden buiten je werkuren, mag je hiervoor eveneens afwezig zijn.

Het kan zijn dat je aangepast werk moet doen, omdat je huidige job als risicovol wordt beschouwd. Meer informatie hierover vind je hier.

Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent, is het nodig dat de moeder bevestiging geeft over wie de vader van het kind is. Dit kan je reeds voor de geboorte van je kindje doen. Je kan de erkenning doen in het gemeentehuis van je woonplaats of waar je kindje gaat geboren worden. In principe kan de erkenning reeds gebeuren vanaf het prille begin, maar er zijn ook gemeentehuizen die pas laten erkennen vanaf 6 maanden zwangerschap. Zowel de moeder als de vader dienen aanwezig te zijn bij de erkenning.

De erkenning kan ook gebeuren wanneer je je kindje gaat aangeven na de geboorte. Meer informatie hierover vind je hier

Groeipakket

Het groeipakket (vroegere kraamgeld) is een financiële tegemoetkoming uitbetaald door de Vlaamse Overheid sinds 1 januari 2019. Elk kind uit elk gezin heeft recht op dit groeipakket en is onafhankelijk van je sociale status. Het groeipakket bestaat uit een startbedrag bij geboorte of adoptie, een basisbedrag per maand en een schoolbonus (in augustus). Meer informatie hierover vind je hier

Kraamzorg

Soms kan je naast de medische ondersteuning door de vroedvrouw ook nog wel wat extra hulp thuis gebruiken na de bevalling.

Voor huishoudelijke, lichaamsverzorgende, familiale en psychosociale hulp door een kraamverzorgende kan je terecht bij de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg (via agentschap Zorg en Gezondheid). Een kraamverzorgende kan je onder meer helpen met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek …
Kraamzorg vraag je best al 3 maanden voor je bevalling aan. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp. Vraag bij je eigen mutualiteit meer info hierover. 

Overzicht kraamzorgorganisaties regio Antwerpen:

Familiehulp
Website: Kraamzorg | Familiehulp
Telefoonnummer: 03 220 12 40

Ferm Thuiszorg
Website: Kraamzorg | Ferm
Telefoonnummer: 0800/112 05

Gezinszorg Villers
Website: Gezinszorg Villers | Kraamzorg
Telefoonnummer: 03 543 92 10

I-mens
Website: Kraamzorg aan huis | i-mens.be
Telefoonnummer: 078 15 25 35

OTV homecare
Website: Kraamzorg | OTV Home Care biedt niet-medische hulp na de bevalling
Telefoonnummer: 03 860 70 00

Thuizorg De Regenboog
Website: Kraamzorg | Dienst voor Gezinszorg De Regenboog vzw
Telefoonnummer: 03/210 96 60

Thuiszorg Vleminckveld
Website: Kraamzorg | Thuiszorg
Telefoonnummer: 03/213.40.30

Zorgbedrijf Antwerpen
Website: Kraamzorg
Telefoonnummer: 03 431 31 31

Kind en Gezin

Kind & Gezin is een instantie van de Vlaamse overheid. Zij staan ter beschikking voor preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.

Naast je gynaecoloog/vroedvrouw verlenen ook zij informatie over jouw zwangerschap. Dit gaat dan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap of voedingsadvies tijdens de zwangerschap,… Daarnaast maken zij je wegwijs in heel wat administratieve en praktische zaken die je reeds voor de geboorte van je kindje in orde kan brengen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de aanvraag van het groeipakket, erkenning van je kindje, moederschapsverlof,…

Kind & Gezin komt niet meer langs in het ziekenhuis. Zij nemen zelf contact op met jou ongeveer twee weken na je bevalling. Indien dit niet het geval is, kan je hen zelf contacteren via de Kind en Gezin-Lijn op het nummer 078 150 100. Een regioverpleegkundige komt een eerste keer op huisbezoek en vertelt je wat zij voor jullie kan betekenen. Bij deze eerste ontmoeting krijg je ook het kindboekje.

Alle informatie kan je terugvinden via de website Kind en Gezin.

Baby krijgt huid-op-huidcontact van de moeder

Wanneer het anders loopt dan verwacht

Jammer genoeg loopt je zwangerschap soms anders dan verwacht en wordt je geconfronteerd met een verlies. Ook hierbij ondersteunen we je in samenwerking met volgende organisaties:

Perinatale oefeningen

Tine Verbeeck is kinesitherapeut op campus Sint-Vincentius. Je kan bij haar op individuele basis terecht voor prenatale alsook voor postnatale oefeningen. Ook problemen met bekkeninstabiliteit en stressincontinentie kan zij behandelen.

Je kan een afspraak maken op het nummer 03 283 21 70 (in de voormiddag). De sessies gaan door op woensdag- en vrijdagvoormiddag.

Voor je naar de consultatie komt, dien je je in te schrijven in de inkomhal. Dit kan via de ambulante opname aan de hoofdingang of via de elektronische kiosken. Volg daarna routenummer 211 op de eerste verdieping.