Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Neonatologie

Wat doet de neonatologie?

Soms lopen dingen anders dan gepland en zal je baby opgenomen worden op de neonatologie. (Dit is een ander woord voor couveuseafdeling.) Dat zou bijvoorbeeld kunnen als je baby te vroeg wordt geboren (prematuur), een lager geboortegewicht heeft (dysmatuur), een speciale behandeling nodig heeft of enkel een extra observatie noodzakelijk is.

We begrijpen dat dat niet gemakkelijk is, maar we verzekeren je dat het verblijf van je baby op onze afdeling niet langer zal duren dan noodzakelijk. Op onze couveuseafdeling werken we volgens de richtlijnen van ontwikkelingsgerichte zorg om de ontwikkeling van je baby zo optimaal mogelijk te laten verlopen. We geloven sterk in het continu samenzijn van ouder en baby. Als ouder ben je dan ook 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7 in de mogelijkheid om bij je baby aanwezig te zijn. Als ouder ben je het allerbelangrijkste voor je baby. Wij ondersteunen jullie in dit alles.

Neonatologie

Opname

Bij opname van je baby op de afdeling krijg je informatie van de kinderarts van wacht over de diagnose, behandeling, onderzoeken en het verdere verloop. De aanwezige vroedvrouw geeft je de praktische informatie over de afdeling.

Dagelijks wordt de toestand van je baby geobserveerd, geëvalueerd en in het multidisciplinaire team besproken. Je baby kan opgenomen worden in de couveuse, een verwarmd bedje of op een open couveusetafel. Een monitor registreert continu het hartritme, de zuurstofopname in het bloed en de ademhaling via 3 'stickers' op de borstkast van je baby alsook een saturatiemeter rond het voetje of handje van je baby.

De verzorging van je baby (luier verversen, kangoeroeën, temperatuur controleren, voeding,…) gebeurt zoveel mogelijk door jou als ouder. We begeleiden je hierbij graag. Is je baby groot en sterk genoeg, dan kan hij of zij voor het eerst in bad. Baby’s hoeven niet elke dag in bad, om de twee of drie dagen volstaat. We begeleiden je hierbij graag.

Onderzoeken (zoals een bloedafname, katheter plaatsen, zuurstoftherapie, medicatietoediening, fototherapie, gehoortest, …) gebeuren allemaal met jullie toestemming, tenzij zo dringend noodzakelijk dat hier geen tijd voor is. We houden je uiteraard steeds op de hoogte van de resultaten en de evolutie van je baby. Vragen stellen aan ons is altijd mogelijk.

Huid-op-huidcontact 

Dit noemen we ook wel kangoeroeën, buidelen of skinnen. Het is een manier om je baby dicht bij je aan te hebben. Je baby heeft enkel een luier aan en ligt op je blote huid. Als ouder is je lichaamstemperatuur alleen voldoende om je baby warm te houden. Huid-op-huidcontact is erg belangrijk en heeft heel wat voordelen. Wanneer je baby op de neonatologie is opgenomen zijn deze voordelen nog des te belangrijker.

  • Door huid-op-huidcontact versterk je de band die je als ouder met je baby opbouwt.
  • Door dicht bij je te liggen hoort je baby je hartslag, ademhaling en stem. Dit zijn vertrouwde geluiden voor hem.
  • Tijdens het huid-op-huidcontact zal je baby dieper slapen. Zijn ademhaling zal rustiger zijn.
  • Je zal je sneller bewust worden van het gedrag van je baby. Zo leer je je baby sneller kennen. Ook hongersignalen zal je sneller opmerken.
  • Je baby behoudt tijdens dit contact gemakkelijker zijn lichaamstemperatuur.
  • Door het huid-op-huidcontact zal de voeding van je baby beter verteren.
  • Daarnaast blijft ook de bloedsuikerspiegel stabieler.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit huid-op-huidcontact een duidelijk positieve invloed heeft op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van (premature) baby's. Je baby komt op de neonatologie in aanraking met een meer technologische omgeving, maar kan door het contact met jou als ouder toch genieten van een warm, vertrouwd en geborgen plekje. Meer huid-op-huidcontact zal ervoor zorgen dat je baby stabieler blijft, sneller groeit en daardoor ook sneller mee naar huis kan gaan.

Hoe meer huid-op-huidcontact je als ouder hebt met je baby hoe beter. Hoe lang u kunt kangoeroeën, hangt af van de toestand van je baby. We vragen wel om er voldoende tijd voor uit te trekken, minstens één uur, omdat het al gauw vijf tot tien minuten kan duren voordat jullie goed geïnstalleerd zijn.

-

Ontwikkelingsgerichte zorg  

Je baby komt op een couveuseafdeling terecht in een heel andere omgeving dan in de baarmoeder. Er zijn grote verschillen in licht, geluid, temperatuur, … Het is een omgeving waarbij je baby veel indrukken te verwerken krijgt. Door aan ontwikkelingsgerichte zorg te doen trachten we zoveel mogelijk stresserende factoren te vermijden. We vragen je als ouder om hier ook mee aandacht aan te besteden. Dit kan door het slaap-waakritme van je baby te beschermen, gedempt te praten, geen te felle lichten aan te steken, …

 

Voeding

Een opname op de neonatologie betekent geen belemmering voor het geven van borstvoeding. Moedermelk is tijdens de eerste zes levensmaanden de meest aangepaste en natuurlijke voeding voor uw baby. Het risico op maagdarmstoornissen, voedselallergieën en infecties ligt lager dan bij kunstvoeding. In tegenstelling tot bij voldragen baby’s moet borstvoeding bij prematuren stapsgewijs worden ingevoerd. Dat vraagt extra inzet en doorzettingsvermogen. Liefde en geduld zijn de sleutelwoorden. Vanaf het begin begeleiden we je stap voor stap bij de borstvoeding.

 

Handhygiëne

Op de dienst neonatologie gelden strenge(re) hygiënische maatregelen ter bescherming van alle baby’s. De baby’s op onze afdeling hebben immers vaak een verminderde weerstand en zijn daardoor meer vatbaar voor infecties. We vragen dan ook om al je spullen bij het binnenkomen van de afdeling in de daarvoor voorziene lockers op te bergen. Gsm’s, ringen, horloge,... kunnen ook drager zijn van ziekteverwekkende bacteriën. Was en ontsmet je handen zorgvuldig wanneer je binnenkomt op de couveuseafdeling. Ben je als ouder ziek? Vraag ons dan zeker om een mondmasker om je baby te beschermen voor de ziektekiemen. Extra aandacht voor handhygiëne is aan te raden. Het blijft wel belangrijk dat je veel aanwezig bent bij je baby!

 

Koalakamers

Sinds eind december 2021 beschikt onze neonatologie over twee KOALA-kamers.
Deze kamer is bedoeld voor baby’s die geen intensieve zorgen (meer) nodig hebben en bijvoorbeeld enkel nog moeten groeien of leren drinken. 

Jij en/of je partner verblijven continu met je baby in deze aparte kamer. Het voeden en verzorgen van je kindje doe je grotendeels zelfstandig. Je baby wordt vanop afstand gemonitord, zodat de vroedvrouw op neonatologie alles mee kan opvolgen. Ook komt zij regelmatig langs om extra ondersteuning te bieden waar nodig en is ze natuurlijk altijd bereikbaar.

 

GSM

Rust en stilte zijn belangrijk voor de bevordering van de groei, het ontwikkelings- en genezingsproces van je baby. We vragen je dan ook om de rust en stilte op onze dienst te bewaren. Zet daarom best je gsm op vliegtuigmodus.

 

Team

We zijn een grote groep enthousiaste vroedvrouwen die jullie graag begeleiden bij de groei, ontwikkeling en verzorging van je baby. Volgende kinderartsen zijn werkzaam op onze afdeling:

  • Dr. Frederic De Meulder – diensthoofd kindergeneeskunde
  • Dr. Andrea Kurotova 
  • Dr. Antsje Calders
  • Dr. Mark Claeys
  • Dr. Alexandra Delmotte
  • Dr. Katleen Poschet
  • Dr. Daphnée Ophoff
  • Dr. Daan Van Brusselen
  • Dr. Marijke Ysebaert

Zij worden ondersteund door enkele kinderartsen in opleiding. Verder werken we ook nauw samen met de sociale dienst, psycholoog, kinesist, ,…

 

Praktische info 

Als ouder mag je ons dag en nacht bellen op het nummer 03 285 22 44. Je vindt onze neonatologie op de 2de verdieping route 224.

 

Bezoekuren

Op dit moment is bezoek op de neonatologie-afdeling niet mogelijk. Vraag naar mogelijkheden hierover bij de vroedvrouw van dienst of kinderarts indien je baby op onze neonatologie is opgenomen. 

 

Extra info 

Enkele websites die informatief kunnen zijn wanneer je baby is opgenomen op de couveuseafdeling: