Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Opvolging

Opvolging na je ontslag uit het ziekenhuis

Zelfstandige vroedvrouw

Een zelfstandige vroedvrouw kan extra ondersteuning en opvolging bieden in de zwangerschap, tijdens de bevalling en tijdens de kraamperiode. Je kan zelf kiezen welke begeleiding je wenst. Een zelfstandige vroedvrouw is niet verbonden aan het ziekenhuis maar werkt wel nauw met ons samen.

Wij raden elke toekomstige moeder aan om al tijdens de zwangerschap contact op te nemen met een zelfstandige vroedvrouw. Zo zijn we zeker dat je ook na de bevalling en je (eventuele) verblijf op materniteit van goede vroedvrouwenzorgen kan genieten. De vroedvrouw begeleidt je thuis namelijk verder met de voeding van je kindje, controleert dat jij goed herstelt door een aantal medische parameters na te kijken (bloedverlies, indaling van de baarmoeder, bloeddruk...). Ze observeert de gezondheid van je baby (gewicht, kleur, temperatuur, stoelgangspatroon, urine...) en begeleidt je bij het geven van een babybadje. Daarnaast staat ze klaar met tal van tips & tricks.

Na de bevalling contacteren wij je zelfstandige vroedvrouw (indien je er al één hebt) en geven haar een mondelinge briefing over jou en de baby. Wij geven een ontslagfiche mee bij het vertrek uit het ziekenhuis waarop alle nodige gegevens te vinden zijn over je bevalling en dergelijke.

Je kan beroep doen op deze vroedvrouw tot je baby 1 jaar oud is. De eerste 9 consultaties worden terugbetaald door de mutualiteit. Dit kan nog verder uitgebreid worden naargelang je specifieke situatie of noden.

Een zelfstandige vroedvrouw is makkelijk te vinden via de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen of via het Wit-Gele Kruis op het telefoonnummer 014 24 24 14.

-

Kind & Gezin

Kind & Gezin is een instantie van de Vlaamse overheid. Zij staan ter beschikking voor preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.

Naast je gynaecoloog/vroedvrouw geven ook zij informatie over jouw zwangerschap. Dit gaat dan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap of voedingsadvies tijdens de zwangerschap,… Daarnaast maken zij je wegwijs in heel wat administratieve en praktische zaken die je al in orde kan maken voor de geboorte. Dit gaat over de aanvraag van het groeipakket, erkenning van je kindje, moederschapsverlof,…

Kind & Gezin komt niet meer langs in het ziekenhuis. Zij nemen zelf contact op met jou ongeveer twee weken na je bevalling. Indien dit niet het geval is, kan je hen zelf contacteren via de Kind en Gezin-Lijn op het nummer 078 150 100. Een regio verpleegkundige komt een eerste keer op huisbezoek en vertelt je wat zij voor jullie kan betekenen. Bij deze eerste ontmoeting krijg je ook het kindboekje.

Alle informatie kan je terugvinden via de website van Kind en Gezin.

 

Gynaecoloog

6 weken na de bevalling moet je bij je gynaecoloog langsgaan ter controle. In principe wordt deze afspraak reeds voor je ingepland tijdens je zwangerschap. Gebeurde dit toch nog niet? Maak hier dan tijdig zelf een afspraak voor na je bevalling. Dit kan online via MijnZAS of via het telefoonnummer 03 285 28 50.

 

Kinderarts

Wanneer een kinderarts raadplegen?

  • Bij koorts: de normale temperatuur van je baby bedraagt tussen 36,5°C en 37,5°C
  • Als je baby een veranderd gedrag vertoont, abnormaal stil is, zeer druk of prikkelbaar is
  • Als je baby meermaals de voeding weigert of overgeeft
  • Als je baby veel hoest of permanent een verstopte neus heeft, een moeilijke ademhaling heeft en kreunt
  • Als je baby bleek of blauw wordt, het bewustzijn verliest bij het wenen of een onregelmatige ademhaling met pauzes vertoont bij het slapen
  • Als je baby gevallen is
  • Als je baby er loom, suf of geel uitziet.
  • Lees hier onze brochure 'thuis met je baby'

Je kan na ontslag een afspraak bij hen maken:

  • op weekdagen tijdens de kantooruren via het telefoonnummer 03 285 28 35.
  • online via MijnZAS

Voor het opvragen van resultaten kan je eveneens steeds terecht op bovenstaand telefoonnummer.

 

Kraamzorg

Soms kan je naast de medische ondersteuning door de vroedvrouw, nog wel wat extra hulp thuis gebruiken na de bevalling.

Een kraamverzorgende kan je onder meer helpen met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek … Kraamzorg vraag je best al 3 maanden voor je bevalling aan. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp. Vraag bij je eigen mutualiteit meer info hierover. 

Overzicht kraamzorgorganisaties regio Antwerpen:

Familiehulp
Website: Kraamzorg | Familiehulp
Telefoonnummer: 03 220 12 40

Ferm Thuizorg
Website: Kraamzorg | Ferm
Telefoonnummer: 0800/112 05

Gezinszorg Villers
Website: Gezinszorg Villers | Kraamzorg
Telefoonnummer: 03 543 92 10

I-mens
Website: Kraamzorg aan huis | i-mens.be
Telefoonnummer: 078 15 25 35

OTV homecare
Website: Kraamzorg | OTV Home Care biedt niet-medische hulp na de bevalling
Telefoonnummer: 03 860 70 00

Thuizorg De Regenboog
Website: Kraamzorg | Dienst voor Gezinszorg De Regenboog vzw
Telefoonnummer: 03/210 96 60

Thuiszorg Vleminckveld
Website: Kraamzorg | Thuiszorg
Telefoonnummer: 03/213.40.30

Zorgbedrijf Antwerpen
Website: Kraamzorg
Telefoonnummer: 03 431 31 31

 

Andere nuttige links