Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Opvolging

Vroedvrouw

Na de bevalling contacteren wij je zelfstandige vroedvrouw (indien je er al één hebt) en geven haar een mondelinge briefing over jou en de baby. Wij geven een ontslagfiche mee bij het vertrek uit het ziekenhuis waarop alle nodige gegevens te vinden zijn voor de vroedvrouw.)

Zodra jullie thuis zijn neemt de zelfstandige vroedvrouw de zorg over.

  • Zij begeleidt je verder met de voeding van de baby.
  • Zij controleert bij jou een aantal medische parameters zoals bloedverlies, indaling van de baarmoeder, bloeddruk, temperatuur...
  • Zij begeleidt je bij het geven van een babybadje.
  • Zij observeert de baby (gewicht, kleur, temperatuur, stoelgangspatroon, urine ...).
  • Zij geeft je daarnaast ook raad en je kunt met je vragen bij haar terecht.

Je kan beroep doen op deze vroedvrouw tot je baby 1 jaar oud is. De eerste 9 consultaties worden terugbetaald door de mutualiteit.

Een zelfstandige vroedvrouw is makkelijk te vinden via de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen of via het Wit-Gele Kruis op het telefoonnummer 014 24 24 14.

Vier vroedvrouwen van GZA

Kind & Gezin

Kind & Gezin is een instantie van de Vlaamse overheid. Zij staan ter beschikking voor preventieve gezinsondersteuning, kinderopvang en adoptie.

Naast je gynaecoloog/vroedvrouw geven ook zij informatie over jouw zwangerschap. Dit gaat dan bijvoorbeeld over de ontwikkeling van je kindje tijdens de zwangerschap of voedingsadvies tijdens de zwangerschap,… Daarnaast maken zij je wegwijs in heel wat administratieve en praktische zaken die je al in orde kan maken voor de geboorte. Dit gaat over de aanvraag van het groeipakket, erkenning van je kindje, moederschapsverlof,…

Kind & Gezin komt niet meer langs in het ziekenhuis. Zij nemen zelf contact op met jou ongeveer twee weken na je bevalling. Indien dit niet het geval is, kan je hen zelf contacteren via de Kind en Gezin-Lijn op het nummer 078 150 100. Een regio verpleegkundige komt een eerste keer op huisbezoek en vertelt je wat zij voor jullie kan betekenen. Bij deze eerste ontmoeting krijg je ook het kindboekje.

Alle informatie kan je terugvinden via de website van Kind en Gezin.

 

Gynaecoloog

6 weken na de bevalling moet je bij je gynaecoloog langsgaan ter controle. Maak hiervoor tijdig zelf een afspraak.

Klik hier om een afspraak te maken

 

Kinderarts

Wanneer een kinderarts raadplegen?

  • Bij koorts
  • (zie brochure thuis met je baby)

Je kan na ontslag een afspraak bij hen maken:

  • op weekdagen tijdens de kantooruren via het telefoonnummer 03 285 28 35.
  • online via my.gza.be

Voor het opvragen van resultaten kan je eveneens steeds terecht op bovenstaand telefoonnummer.

 

Kraamzorg

Soms kan je naast de medische ondersteuning door de vroedvrouw, nog wel wat extra hulp thuis gebruiken na de bevalling.

Voor huishoudelijke, lichaamsverzorgende, familiale en psychosociale hulp door een kraamverzorgende kan je terecht bij de diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg (via agentschap Zorg en Gezondheid). Een kraamverzorgende kan je onder meer helpen met de verzorging van jezelf en je baby, met huishoudelijke taken, met de opvang van andere kinderen of bezoek … Organiseer kraamzorg best al 3 maanden voor je bevalling. Ziekenfondsen en/of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor de hulp.

(Bron: Kind&Gezin)

 

Andere nuttige links