Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Soorten bevallingen

Vaginale bevalling

Bevallen doet meestal pijn. Weinig vrouwen zullen opkijken van deze uitspraak. Het is niet zomaar dat de weeën pijn doen. Ze zorgen voor de ontsluiting van de baarmoederhals. Pijn bij een bevalling hoort erbij en is een normaal verschijnsel.

Er zijn heel wat manieren om de pijn van de contracties op te vangen. Aangezien we graag de natuur haar gang laten gaan tijdens de arbeid helpen we je graag zo lang mogelijk op een natuurlijke manier deze pijn draaglijker te maken. We geloven dan ook dat in beweging blijven afleiding kan brengen van de pijn, maar zeker ook de indaling van de baby in het bekken bevordert. Ontspanning heeft een positief effect op de ontsluiting van de baarmoederhals.

Elke vrouw doet wat in haar vermogen ligt en verder is het de loop van de natuur en de omstandigheden die bepalen hoe de baby uiteindelijk geboren wordt.

Een deskundig team van gynaecologen, anesthesisten en vroedvrouwen zal jullie alvast volop steunen.

Visie

Pijnbestrijding

Faciliteiten op elke kamer

Op al onze verloskamers hebben we de volgende zaken ter beschikking:

  • Ruimte om rond te wandelen. Dit wordt vaak als het aangenaamst ervaren om de pijn op te vangen. Je kan eventueel steun zoeken tegen een muur, het bed, een kast, je partner,…
  • Dimbare lichten om een aangename sfeer te creëren.
  • Zitbal: in verschillende groottes.
  • Zitzak: dit kan comfortabel zijn bij een houding op handen en knieën of in zijlig.
  • Hangtouw: deze kan op verschillende plaatsen in de kamer opgehangen worden. Dit kan fijn zijn om aan te gaan hangen tijdens het opvangen van je weeën. Een combinatie met de zitbal is vaak nog aangenamer.
  • Muziek: een installatie waarmee je een CD, USB-stick of via bluetooth muziek mee kan afspelen.
  • Massage: we leren je partner (of andere persoon die mee aanwezig is) graag aan wat fijne punten zijn om te masseren tijdens het opvangen van de contracties.
  • Bad: De warmte van het water kan voor ontspanning zorgen en zo de contracties draaglijker maken. Het warme water zorgt ook voor een betere doorbloeding van het lichaam en perineum wat ook tijdens de bevalling zelf een voordelig effect kan hebben.

 

Houdingen

Je kan zelf kiezen in welke houding je uiteindelijk wil bevallen. Een aangename houding kiezen om te bevallen gebeurt vaak spontaan tijdens de bevalling, maar wij zullen zeker ook aanwijzingen geven. Voordelen van de verschillende houdingen:

  • Op de zij: dit kan rust brengen tussen de contracties doordat je neerligt. Tijdens het persen is er minder druk aanwezig op het perineum waardoor de kans op een ruptuur kleiner is.
  • Baarkruk: een hurkende houding doet de bekkenuitgang vergroten waardoor de baby sneller indaalt in het bekken tijdens het persen.
  • Bad: de warmte van het water werkt ontspannend voor de pijn, zorgt voor een betere doorbloeding van het perineum waardoor de kans op een ruptuur kleiner is en de baby geniet van een zachte(re) overgang van de baarmoeder naar de buitenwereld.
  • Handen en knieën: de zwaartekracht werkt mee om de baby sneller te doen indalen in het bekken. Er is minder spanning op de rug in deze houding.
  • Rechtopstaand: de zwaartekracht werkt mee om de baby sneller te doen indalen in het bekken.
  • Er is een bed in de kamer aanwezig waar je liggend kan bevallen indien gewenst/noodzakelijk.

 

Kalinox® (lachgas)

Pijnbestrijding tijdens de arbeid met behulp van lachgas (Kalinox®) is op onze verloskamer mogelijk. De nodige technische voorzieningen zijn hiervoor getroffen om het lachgas veilig te kunnen toedienen. Lachgas is een snelwerkende pijnstiller die niet moeilijk is in gebruik. Onderzoek wijst uit dat 40 à 50 % van de vrouwen voldoende hebben aan lachgas als pijnbehandeling. Het lachgas maakt je wat doezelig en de scherpste pijn is niet (of minder) voelbaar. Lachgas heeft geen invloed op het verloop van de bevalling en heeft ook geen nadelige effecten voor de baby. Voorwaarde voor het gebruik van lachgas is een verder ongecompliceerde ('zonder problemen') bevalling. Vrouwen met een tekort aan B12 en bepaalde longaandoeningen mogen geen lachgas gebruiken. Bepaalde medicatie (morfinepreparaten, psychofarmaca en benzodiazepines) zijn niet gangbaar met het gebruik van lachgas.

Je krijgt een infofolder over het gebruik van lachgas en we zullen je ook vragen om een formulier te ondertekenen voordat je dit kan gebruiken. Lachgas adem je in via een mondstuk dat je zelf moet vasthouden. Je inhaleert net voor en tijdens de contractie waardoor de pijnsignalen naar de hersenen minder worden doorgegeven. De maximale gebruiksduur is 3 uur. Bespreek daarom met je vroedvrouw of gynaecoloog die je op dat moment begeleidt wat het goede moment is om te starten met lachgas. Tijdens het persen kan je geen gebruik meer maken van het lachgas omdat je je dan volledig moet kunnen concentreren.

Enkele bijwerkingen die kunnen voor komen zijn misselijkheid, braken, duizeligheid, uitgelaten stemming,…

 

Epidurale verdoving

Misschien besliste je al vooraf tijdens de zwangerschap om voor een epidurale verdoving te kiezen of je kan dit besluit ook nemen tijdens de arbeid. Je kan in beide gevallen steeds een epidurale verdoving krijgen wanneer je efficiënte weeën hebt. Je kiest zelf of je een epidurale verdoving wenst of niet. De anesthesisten in het ziekenhuis voorzien dag en nacht een permanentie, waarbij een anesthesist zo snel mogelijk voor pijnstilling kan zorgen.

We werken samen met een team van anesthesisten die de epidurale verdoving zodanig doseren dat je nog kan bewegen. (bijvoorbeeld op de zij draaien of op handen & knieën gaan zitten). Uit bed komen is met een epidurale verdoving niet meer mogelijk. Eens je een epidurale verdoving hebt is eten niet meer toegestaan. Wel mag je nog heldere dranken (water, appelsap, thee, sportdrank) drinken. De hartslag van je baby wordt continu gemonitord wanneer je voor een epidurale verdoving kiest.

Voor het plaatsen van een epidurale verdoving is een infuus noodzakelijk. De plaatsing van de verdoving zelf gebeurt terwijl je op je zij ligt of gebogen op het bed zit. De vroedvrouw en anesthesist begeleiden je daarna verder tijdens het plaatsen van de epidurale verdoving. Met een epidurale verdoving willen we de ergste pijn wegnemen. Je kan nog steeds harde buiken voelen, maar zonder pijn. Dit is voordelig om zo toch beter te kunnen persen.

Mogelijke bijwerkingen
  • Een milde daling van de bloeddruk. Dit kunnen we opvangen met een infuus of medicatie.
  • Jeuk: dit kan optreden als reactie op de medicatie. Het is vervelend, maar volledig onschadelijk.
  • Voosheid en een zwaar gevoel in de benen. Om deze reden mag je niet meer uit bed komen.
  • Geen gevoel van een volle blaas. Deze zone is mee verdoofd door de medicatie. De blaas zal door de vroedvrouw geledigd worden met behulp van een blaassonde zo nodig.
  • Milde gevoeligheid ter hoogte van de prikplaats gedurende enkele dagen.
  • Hoofdpijn: tijdens de plaatsing van de epidurale verdoving besteedt de anesthesist grote zorg om het vlies rond je ruggenmerg niet aan te prikken. Accidenteel gebeurt dit soms toch en kan er hoofdpijn optreden. Deze pijn kunnen we verhelpen.
Er zijn geen risico's voor de baby. Wanneer is een epidurale verdoving niet mogelijk?
  • Wanneer je te ver bent in de arbeid. Dit is te bespreken met de vroedvrouw die je begeleidt. De plaatsing van een infuus en de epidurale verdoving nemen een bepaalde tijd in beslag.
  • Bij stollingsstoornissen
  • Bij een huidinfectie ter hoogte van de prikplaats.
  • Afwijkingen aan de rug (bv. scoliose) of een discushernia, maken het moeilijker maar zijn geen tegenaanwijzing. Na bepaalde rugoperaties is het toch niet mogelijk, maar dit is te bespreken met de anesthesist.
  • Bij extreem overgewicht kan het plaatsen van een epidurale verdoving soms moeilijk/onmogelijk zijn.

Poliklinisch bevallen

Je hebt de mogelijkheid om poliklinisch te bevallen. Dat wil zeggen dat je naar het ziekenhuis gaat wanneer de weeën elkaar snel beginnen opvolgen en binnen 24 uur het ziekenhuis verlaat. Dat kan enkel wanneer de bevalling vlot verloopt en met zowel mama als baby alles in orde is. Als je van plan bent om poliklinisch te bevallen, raden we aan om al op voorhand een zelfstandige vroedvrouw te contacteren om je thuis verder op te volgen en het met je gynaecoloog te bespreken.