Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Verblijf materniteit

Algemene informatie

Bezoekuren

Onze materniteit bevindt zich op de tweede verdieping (route 221).

De bezoekuren zijn dagelijks van 17 uur tot 19 uur. We raden aan je bezoek te beperken tot twee personen tegelijkertijd. Het zijn reeds vermoeiende dagen en zo kunnen jullie voldoende rust nemen en meer aandacht besteden aan jullie baby en de voedingsmomenten.

 

Verblijfsduur

Alle mama's die vaginaal bevallen mogen 3 nachten blijven, te tellen vanaf de geboorte. Na een keizersnede mogen mama en baby 4 nachten blijven. Indien jullie vroeger naar huis willen, kan dat zeker. We vragen dan wel dit tijdig te melden aan de vroedvrouwen, zodat alles geregeld kan worden. We vragen iedereen de laatste dag naar huis te vertrekken voor 14 uur.

 

Bij een poliklinische bevalling 

Indien je ervoor hebt gekozen om poliklinisch te bevallen en de bevalling goed verlopen is, mag je binnen 24 uur het ziekenhuis verlaten. De verdere opvolging en verzorging van zowel de moeder als het kind gebeurt dan bij je thuis door een zelfstandige vroedvrouw. We raden je aan haar al te contacteren vóór je bevalling.

 

Kamers

Op de materniteit zijn er 3 types kamers:

  • Luxekamer
  • Eénpersoonskamer
  • Tweepersoonskamer

Alle kamers zijn voorzien van: WC, lavabo, douche, radio, televisie, koelkast, kluis, zonnewering en overgordijnen, verzorgingskussen voor de baby en babybad. In de tweepersoonskamers zijn WC, douche, verzorgingskussen en babybadje gemeenschappelijk. Op de afdeling is er één keuken waar jullie een microgolfoven kunnen vinden. De luxe kamers hebben een zithoek met een zitbank die om te vormen is tot een eenpersoonsbed, zodat ook de partner kan blijven slapen. Op een éénpersoonskamer kan de partner ook blijven slapen, maar dan op een opklapbed. Op een tweepersoonskamer is het niet mogelijk dat de partner blijft overnachten. Partners mogen daar van 8 tot 23 uur bij de mama blijven op een tweepersoonskamer.

Ga op voorhand bij jullie verzekering na welk kamertype opgenomen werd in jullie contract. Het kamersupplement van de door jullie gekozen kamer, wordt jullie meegedeeld door de opnamedienst of kunnen jullie terugvinden bij de financiële informatie.

 

Hoe ziet een dag op de materniteit eruit?

6.30 - 7 uur Overdracht vroedvrouwen
7 – 8.30 uur Start verzorging moeder en kind (bloedafname, babybadje...)
8.30 - 9 uur Ontbijt
9 – 11.30 uur Verdere verzorgingen, kiné, bezoek van kinderarts en gynaecoloog (soms ook in de namiddag)
12.30 - 13 uur Middagmaal
13.30 - 14 uur Overdracht vroedvrouwen
14 – 17 uur Verzorging
17 uur Avondmaal
18.30 - 21 uur Avondverzorging
21 – 21.30 uur Overdracht vroedvrouwen
21.30 - 7 uur Continue aanwezigheid vroedvrouwen op dienst voor hulp bij voedingen en andere problemen

Kinderarts

De kinderarts komt dagelijks langs op materniteit en zal binnen de eerste 24 uur na de geboorte en bij ontslag je baby onderzoeken. Je kindje zal bij geboorte ingeschreven worden op de kinderarts van wacht. Nadien kan je desgewenst ook nog overgaan naar een andere arts.

Volgende kinderartsen zijn werkzaam op onze afdeling:

  • Dr. De Meulder: cardiologie + pediatrische echografie
  • Dr. Jonckheer: pneumologie + allergologie + bronchoscopie
  • Dr. Claeys: gastro-enterologie + gastroscopie
  • Dr. Kurotova: neonatologie, cardiologie
  • Dr. Poschet: diabetes en endocrinologie
  • Dr. Calders: ontwikkelings- en gedragsproblemen
  • Dr. Delmotte: slaaponderzoek
  • Dr. Daphnée Ophoff
  • Dr. Daan Van Brusselen
  • Dr. Marijke Ysebaert

 

Kinesist

Tijdens je verblijf op de materniteit komt er (in de loop van de voormiddag, van maandag t.e.m. vrijdag) een kinesitherapeut langs bij jou op de kamer. Zij geeft je, indien je dat wenst, een aangepast oefenschema dat je thuis verder kan uitvoeren om buik- en bekkenbodemspieren te verstevigen.

We raden je aan de oefeningen die de kinesist je aanleert, thuis verder te blijven doen om volgende klachten na de bevalling te verminderen/vermijden:

  • urineverlies; 
  • onwillekeurig windjes laten; 
  • stoelgangverlies; 
  • verzakkingen van baarmoeder en/of blaas; 
  • rugklachten. 

Zes weken na de bevalling kan je, op voorschrift van je gynaecoloog, in het ziekenhuis terecht voor verdere postnatale oefeningen. Meer uitleg daarover krijg je tijdens je verblijf op de materniteit.

Tine Verbeeck is kinesitherapeut op campus Sint-Vincentius. Je kan bij haar op individuele basis terecht voor prenatale alsook voor postnatale oefeningen. Ook met problemen zoals bekkeninstabiliteit en stressincontinentie kan je bij haar terecht. Je kan een afspraak maken op het nummer 03 283 21 70 (in de voormiddag). De sessies gaan door op woensdag- en vrijdagvoormiddag. Voor je naar de consultatie komt, dien je je in te schrijven in de inkomhal. Dat kan via de ambulante opname aan de hoofdingang of via de elektronische kiosken. Volg daarna routenummer 211 op de eerste verdieping.

-

Praktisch

Geboorteaangifte 

Jullie krijgen de dag na de bevalling de papieren voor de geboorteaangifte, zodat jullie je kindje kunnen aangeven binnen de 15 kalenderdagen na de geboorte.

Jullie kunnen daarvoor na de bevalling een afspraak maken in het ziekenhuis. Klik hier voor de openingsuren en de contactgegevens van de burgerlijke stand. of bij de dienst burgerlijke stand in het districtshuis te Antwerpen (Harmoniepark). Meer info hierover krijg je na de bevalling.

 

Administratie

De gynaecoloog (en/of de assistent van de gynaecoloog) komt dagelijks langs op de kamer. Vergeet niet om papieren voor je werkgever, ziekenfonds, verzekering, enz. aan de arts te geven ter ondertekening.

GZA_materniteit_vroedvrouw

Maaltijden

Er is een ruime menukeuze, zowel ‘s morgens, ‘s middags als ‘s avonds. Vegetarische maaltijden zijn ook verkrijgbaar. Voedingsallergieën moet je steeds vermelden bij opname aan de vroedvrouw of de logistiek medewerker. Tijdens je verblijf kan je je maaltijden zelf samenstellen op Mijn ZAS

Partners kunnen op een luxe kamer of eenpersoonskamer ook eten krijgen; dit bestel je minstens een dag op voorhand op de afdeling.

In de cafetaria op de benedenverdieping (route 1) zijn er snacks (spaghetti, lasagne, soep, broodjes, enz.) verkrijgbaar.

 

Vazen

Op de materniteit staan er een groot aantal vazen die je kan gebruiken tijdens je verblijf. Deze staan vooraan op de gang.