Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Weetjes

Je baby kan horen vanaf 18 weken

In de 10de zwangerschapsweek worden de oren van je kindje gevormd en vanaf de 18de week kan hij effectief horen. Je kleintje hoort je hart kloppen, je maag rommelen maar ook muziek en stemmen vanuit de omgeving kan hij al heel goed waarnemen. Hij houdt wel niet zo van harde of lage tonen, maar eerder van zachtere en hogere geluiden die melodischer klinken. Vanaf 24 à 25 weken kunnen ongeboren kindjes effectief de stem van hun ouders of frequent gespeelde muziek herkennen en er op reageren. Ook na de geboorte kunnen deze geluidjes voor geruststelling zorgen. Voel je dus zeker niet gek als je tegen je buik praat, integendeel!

Een warm bad kan je helpen inschatten of de arbeid begonnen is

Maar hoe werkt dit dan juist? Het is niet dat het water groen of rood kleurt natuurlijk, dat zou wat te gemakkelijk zijn. Bij het nemen van een bad is het vooral het warme water dat een belangrijke rol speelt. Dit heeft namelijk een relaxerend effect op de spieren en zorgt voor ontspanning. Als het een vals begin van de arbeid zou zijn, zorgt dit er voor dat de baarmoeder ontspant. Hierdoor kan je nog wat rusten en verspil je geen onnodige energie. Als de arbeid wel echt begonnen is, gaat deze ontspanning er voor zorgen dat het hormoon oxytocine beter haar werk kan doen. Oxytocine, ook wel "knuffelhormoon" genoemd, speelt een cruciale rol bij het goed samentrekken van de baarmoeder, waardoor je weeën efficiënter zijn.

Als je dus nog niet zo goed weet of de weeën die je voelt nu echt de start zijn van alles: neem een lang, ontspannend bad of warme douche. De kans is groot dat je nadien het antwoord zal weten!

Wij gebruiken navelringen in plaats van navelklemmen

Tijdens de zwangerschap verbindt de navelstreng je baby met jou via de moederkoek of placenta. Je baby krijgt hierdoor zuurstof en voedingsstoffen binnen en kan afvalstoffen afvoeren. Na de geboorte laten we de navelstreng eerst uitkloppen waarna we hem afklemmen en doorknippen. Het afklemmen is belangrijk zodat je baby geen bloed verliest via de navelstreng. Vroeger gebruikten we hier een plastieken klemmetje voor, maar onlangs beslisten we over te schakelen naar een babyvriendelijker alternatief: de navelring.

De navelring is een rubberen ringetje dat over de navelstreng geschoven wordt en deze zo strak afsluit. Het is een heel stuk kleiner dan een navelklem en vrijwel gewichtloos. Hierdoor zit het niet in de weg bij het knuffelen of het verschonen. Ook sluit de navelring aan op de navelstreng waardoor het niet tegen de buik van je kindje drukt en niet achter kleding kan blijven haken. Het moet niet verwijderd worden en valt samen met het navelstompje af als dit uitgedroogd is. Een navelringetje zorgt dus voor meer comfort voor zowel baby’s als ouders. Daarnaast is er minder kans op ontsteking van de navelstomp én verbruiken we minder plastic. De ringetjes die we gebruiken zijn bovendien latexvrij. Daarom zijn wij als team alvast grote fan!

Borstvoeding helpt de pijn (van een prik) te verzachten

Elke mama en papa kent het waarschijnlijk wel: de prik 3 à 4 dagen na de geboorte van je kindje. Deze “hielprik” of "PKU" is een screeningstest om alle pasgeborenen via een bloedafname te testen op de aanwezigheid van aangeboren stofwisselingsziektes. Ziektes die erg zeldzaam zijn, maar ernstige gevolgen kunnen hebben als er niet op tijd gestart wordt met een behandeling. Daarom voeren we de test al uit in de eerste dagen na de geboorte. Vroeger werd deze prik in het hieltje gedaan, vandaar de naam. Tegenwoordig wordt echter in het handje geprikt omdat dit minder pijnlijk is voor je kindje.
 
Desondanks is dit vaak het minst fijne moment op de materniteit. Er bestaat echter een trucje om het een beetje aangenamer te maken voor zowel je baby als voor jou als ouder. Namelijk door dit te combineren met de borstvoeding! Door te drinken aan de borst, heeft je kindje minder last van de prik. Dit komt enerzijds doordat het zuigen op zich een pijnstillend en troostend effect heeft. Anderzijds bevat je moedermelk veel suikers die de pijn verminderen. Bovendien ben je dan heel erg nabij waardoor je baby zich veiliger voelt. Huid-op-huid-contact met je baby kan zelfs nog een bijkomend pijnstillend effect hebben. Als ouder kan je dus ook in deze situatie veel betekenen! Zelfs als je kindje al wat ouder is, zijn dit manieren die je kan gebruiken om zijn of haar pijn te verzachten.

Op onze materniteit proberen we dan ook zo veel mogelijk om de bloedafnames bij je kindje te doen aan de borst. Met mooie resultaten! De meeste baby’s drinken gewoon ongestoord verder alsof er niets aan de hand is. Heerlijk toch? 

Na de geboorte ligt je baby minimum één uur huid-op-huid bij jou

Na de geboorte leggen we de baby rechtstreeks op de buik van de mama. Dit is namelijk de beste plaats om samen te bekomen van de bevalling. Het zorgt voor een minder bruuske overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven daarbuiten. Je baby voelt je hartslag, ademhaling en warmte. Dit huid- op-huidcontact heeft bovendien vele voordelen. Het zorgt voor een betere hechting, dat de bloedsuikerspiegel van je kindje goed op peil blijft én dat hij minder stress ervaart. Daarnaast help je hem op die manier zijn temperatuur behouden, iets wat zeker na de geboorte erg belangrijk is. Dit omdat hij nat op de wereld komt en hierdoor sneller kan afkoelen. Het huid-op-huidcontact meteen na de bevalling heeft als extra voordeel dat het een boost geeft aan het immuunsysteem van je kindje. Dit komt doordat de eerste bacteriën en organismen waarmee hij in aanraking komt, jouw huidflora is. Daarnaast zorgt het voor de best mogelijke start van de borstvoeding. Je baby is de eerste 2 uur na de geboorte erg alert en zal, liggend op jouw huid, zelf op zoek gaan naar de borst om te beginnen drinken. Met deze eerste voeding bouwt je kindje veel reserves op door het erg voedzame colostrum (via de link in bio vind je meer info over dat vloeibare goud). Het is dus een belangrijk en niet te missen moment!

Omwille van al deze voordelen gebeurt het afdrogen, afnavelen en bepalen van de Apgarscore terwijl je kindje lekker bij jou op je huid ligt. Als alles goed gaat, blijft dit huid-op-huidcontact minimaal 1 uur ononderbroken behouden. Mama en baby worden tot dan niet van elkaar gescheiden voor niet-dringende onderzoeken. We wegen en meten dus pas nadien, na minstens 1 uur en nadat je kindje al een keer heeft proberen drinken. Na deze korte onderzoekjes wordt je kindje huid-op-huid geïnstalleerd bij de papa of mee-mama voor wat kostbare quality time. Ondertussen word jij verzorgd en kan je onder begeleiding van de vroedvrouw een douche nemen, waarna je naar je kamer op materniteit gebracht wordt.