Tijdens de zwangerschap kunnen er bepaalde medische redenen zijn waardoor je gynaecoloog een geplande keizersnede wenst uit te voeren. We spreken met jullie een datum af waarop je naar de verloskamer van het ziekenhuis mag komen. Ook als een vaginale bevalling anders loopt, kan het mogelijk zijn dat we toch een keizersnede uitvoeren. Op de verloskamer zullen we je voorbereiden op de operatie en daarna begeleiden we je verder tot het operatiekwartier.

We doen er steeds alles aan om de keizersnede (gepland of niet-gepland) zo aangenaam mogelijk te laten verlopen voor zowel mama, baby als partner. Je partner (of een andere persoon) mag aanwezig zijn in het operatiekwartier. Foto's maken is toegestaan, zowel tijdens als na de geboorte van de baby. De keizersnede gebeurt onder epidurale verdoving. Alleen in dringende gevallen word je volledig verdoofd (in dit laatste geval mag je partner of andere persoon niet aanwezig zijn tijdens de keizersnede.).

Wanneer de baby geboren is, zal de gynaecoloog de baby nog even vasthouden om de navelstreng 1 minuut te laten uitkloppen. Nadien overhandigt de gynaecoloog je kindje aan de vroedvrouw. Zij zal de baby bij jou huid-op-huid leggen indien jij je goed voelt en je baby een goede start maakt. De kinderarts is standaard aanwezig bij een keizersnede. Mocht er een reden zijn dat je baby nagekeken dient te worden door de kinderarts dan wordt het huid-op-huidcontact meteen daarna hernomen indien mama en baby dit toelaten. Huid-op-huidcontact heeft vele voordelen voor zowel moeder als kind. De vroedvrouw blijft continu aanwezig bij jullie. 

Andere dingen die kunnen: 

  • Je mag naar zelf gekozen muziek luisteren
  • De temperatuur in de operatiekamer kan wat verhoogd worden zodat deze aangenamer aanvoelt voor jou en de baby
  • Als je baby geboren wordt, verlagen we het operatiedoek zodat je mee kan kijken
  • We gebruiken een extra warmtebron om jou en je baby goed warm te houden
  • Als je borstvoeding wil geven, kan je kindje al een eerste keer drinken
  • Alle medicatie die wordt toegediend tijdens de operatie, is compatibel met borstvoeding
  • Als huid-op-huidcontact met jou niet mogelijk is, schakelen we hiervoor je partner in

Als alles vlot verloopt en jij voelt je goed, mag je samen met je baby daarna naar de verloskamer in plaats van naar de gewone recoveryafdeling. Hier zullen we je baby wegen en meten na minimaal 1 uur. 

We hopen hiermee een keizersnede toch zo natuurlijk en aangenaam mogelijk te laten verlopen. 

-