Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Weetjes

Je baby kan horen vanaf 18 weken

In de 10de zwangerschapsweek worden de oren van je kindje gevormd en vanaf de 18de week kan hij effectief horen. Je kleintje hoort je hart kloppen, je maag rommelen maar ook muziek en stemmen vanuit de omgeving kan hij al heel goed waarnemen. Hij houdt wel niet zo van harde of lage tonen, maar eerder van zachtere en hogere geluiden die melodischer klinken. Vanaf 24 à 25 weken kunnen ongeboren kindjes effectief de stem van hun ouders of frequent gespeelde muziek herkennen en er op reageren. Ook na de geboorte kunnen deze geluidjes voor geruststelling zorgen. Voel je dus zeker niet gek als je tegen je buik praat, integendeel!

Een warm bad kan je helpen inschatten of de arbeid begonnen is

Maar hoe werkt dit dan juist? Het is niet dat het water groen of rood kleurt natuurlijk, dat zou wat te gemakkelijk zijn. Bij het nemen van een bad is het vooral het warme water dat een belangrijke rol speelt. Dit heeft namelijk een relaxerend effect op de spieren en zorgt voor ontspanning. Als het een vals begin van de arbeid zou zijn, zorgt dit er voor dat de baarmoeder ontspant. Hierdoor kan je nog wat rusten en verspil je geen onnodige energie. Als de arbeid wel echt begonnen is, gaat deze ontspanning er voor zorgen dat het hormoon oxytocine beter haar werk kan doen. Oxytocine, ook wel "knuffelhormoon" genoemd, speelt een cruciale rol bij het goed samentrekken van de baarmoeder, waardoor je weeën efficiënter zijn.

Als je dus nog niet zo goed weet of de weeën die je voelt nu echt de start zijn van alles: neem een lang, ontspannend bad of warme douche. De kans is groot dat je nadien het antwoord zal weten!

Wij gebruiken navelringen in plaats van navelklemmen

Tijdens de zwangerschap verbindt de navelstreng je baby met jou via de moederkoek of placenta. Je baby krijgt hierdoor zuurstof en voedingsstoffen binnen en kan afvalstoffen afvoeren. Na de geboorte laten we de navelstreng eerst uitkloppen waarna we hem afklemmen en doorknippen. Het afklemmen is belangrijk zodat je baby geen bloed verliest via de navelstreng. Vroeger gebruikten we hier een plastieken klemmetje voor, maar onlangs beslisten we over te schakelen naar een babyvriendelijker alternatief: de navelring.

De navelring is een rubberen ringetje dat over de navelstreng geschoven wordt en deze zo strak afsluit. Het is een heel stuk kleiner dan een navelklem en vrijwel gewichtloos. Hierdoor zit het niet in de weg bij het knuffelen of het verschonen. Ook sluit de navelring aan op de navelstreng waardoor het niet tegen de buik van je kindje drukt en niet achter kleding kan blijven haken. Het moet niet verwijderd worden en valt samen met het navelstompje af als dit uitgedroogd is. Een navelringetje zorgt dus voor meer comfort voor zowel baby’s als ouders. Daarnaast is er minder kans op ontsteking van de navelstomp én verbruiken we minder plastic. De ringetjes die we gebruiken zijn bovendien latexvrij. Daarom zijn wij als team alvast grote fan!

Borstvoeding helpt de pijn (van een prik) te verzachten

Elke mama en papa kent het waarschijnlijk wel: de prik 3 à 4 dagen na de geboorte van je kindje. Deze “hielprik” of "PKU" is een screeningstest om alle pasgeborenen via een bloedafname te testen op de aanwezigheid van aangeboren stofwisselingsziektes. Ziektes die erg zeldzaam zijn, maar ernstige gevolgen kunnen hebben als er niet op tijd gestart wordt met een behandeling. Daarom voeren we de test al uit in de eerste dagen na de geboorte. Vroeger werd deze prik in het hieltje gedaan, vandaar de naam. Tegenwoordig wordt echter in het handje geprikt omdat dit minder pijnlijk is voor je kindje.
 
Desondanks is dit vaak het minst fijne moment op de materniteit. Er bestaat echter een trucje om het een beetje aangenamer te maken voor zowel je baby als voor jou als ouder. Namelijk door dit te combineren met de borstvoeding! Door te drinken aan de borst, heeft je kindje minder last van de prik. Dit komt enerzijds doordat het zuigen op zich een pijnstillend en troostend effect heeft. Anderzijds bevat je moedermelk veel suikers die de pijn verminderen. Bovendien ben je dan heel erg nabij waardoor je baby zich veiliger voelt. Huid-op-huid-contact met je baby kan zelfs nog een bijkomend pijnstillend effect hebben. Als ouder kan je dus ook in deze situatie veel betekenen! Zelfs als je kindje al wat ouder is, zijn dit manieren die je kan gebruiken om zijn of haar pijn te verzachten.

Op onze materniteit proberen we dan ook zo veel mogelijk om de bloedafnames bij je kindje te doen aan de borst. Met mooie resultaten! De meeste baby’s drinken gewoon ongestoord verder alsof er niets aan de hand is. Heerlijk toch? 

Na de geboorte ligt je baby minimum één uur huid-op-huid bij jou

Na de geboorte leggen we de baby rechtstreeks op de buik van de mama. Dit is namelijk de beste plaats om samen te bekomen van de bevalling. Het zorgt voor een minder bruuske overgang van het leven in de baarmoeder naar het leven daarbuiten. Je baby voelt je hartslag, ademhaling en warmte. Dit huid- op-huidcontact heeft bovendien vele voordelen. Het zorgt voor een betere hechting, dat de bloedsuikerspiegel van je kindje goed op peil blijft én dat hij minder stress ervaart. Daarnaast help je hem op die manier zijn temperatuur behouden, iets wat zeker na de geboorte erg belangrijk is. Dit omdat hij nat op de wereld komt en hierdoor sneller kan afkoelen. Het huid-op-huidcontact meteen na de bevalling heeft als extra voordeel dat het een boost geeft aan het immuunsysteem van je kindje. Dit komt doordat de eerste bacteriën en organismen waarmee hij in aanraking komt, jouw huidflora is. Daarnaast zorgt het voor de best mogelijke start van de borstvoeding. Je baby is de eerste 2 uur na de geboorte erg alert en zal, liggend op jouw huid, zelf op zoek gaan naar de borst om te beginnen drinken. Met deze eerste voeding bouwt je kindje veel reserves op door het erg voedzame colostrum (via de link in bio vind je meer info over dat vloeibare goud). Het is dus een belangrijk en niet te missen moment!

Omwille van al deze voordelen gebeurt het afdrogen, afnavelen en bepalen van de Apgarscore terwijl je kindje lekker bij jou op je huid ligt. Als alles goed gaat, blijft dit huid-op-huidcontact minimaal 1 uur ononderbroken behouden. Mama en baby worden tot dan niet van elkaar gescheiden voor niet-dringende onderzoeken. We wegen en meten dus pas nadien, na minstens 1 uur en nadat je kindje al een keer heeft proberen drinken. Na deze korte onderzoekjes wordt je kindje huid-op-huid geïnstalleerd bij de papa of mee-mama voor wat kostbare quality time. Ondertussen word jij verzorgd en kan je onder begeleiding van de vroedvrouw een douche nemen, waarna je naar je kamer op materniteit gebracht wordt.

Wij gebruiken draadloze monitors

Tijdens de arbeid gebruiken we een toestel om naar het hartje van je ongeboren kindje te luisteren en om weeën te meten. Dit toestel, de CTG-monitor, is onmisbaar op onze verloskamer. We gebruiken het niet alleen gedurende de arbeid regelmatig. Ook tijdens de bevalling willen we graag weten of alles nog goed gaat met je kindje. In bepaalde situaties, bijvoorbeeld als je eerder al een keizersnede had maar nu natuurlijk wil proberen bevallen, of als je een epidurale hebt, is het bovendien nodig dat we continu de hartslag van je kindje kunnen volgen.

Maar wat naast de veiligheid van je kindje erg belangrijk is, is dat jij vrij kan bewegen en de houding kan aannemen die voor jou het beste aanvoelt. Dit helpt je om de weeën beter op te vangen. Daarnaast zorgt het ervoor dat je baby beter kan indalen doordat je bekken in beweging blijft en in bepaalde houdingen meer ruimte maakt. Ook tijdens het persen kan het beter aanvoelen om andere posities aan te nemen. Zoals bijvoorbeeld op je handen en knieën op een mat in de verloskamer, staand of hurkend met steun van een touw, op de kruk of in bad.

Om ervoor te zorgen dat al deze dingen mogelijk zijn, gebruiken wij op onze verloskamer steeds draadloze CTG-monitors. Zo ben je niet gebonden aan draden, moet je niet in bed blijven liggen of je dichtbij de monitor bevinden. Je kan ermee rondlopen, op de bal zitten, naar toilet gaan, een wandelingetje maken, enzovoort. Bovendien zijn onze monitors waterbestendig, waardoor we ze zonder probleem in bad kunnen gebruiken. Op die manier blijven zowel de veiligheid van je kindje als jouw comfort gewaarborgd!

De juiste keuze van de moeder is de geïnformeerde keuze die ze zelf maakt

Het recht op autonomie is één van de principes van “moedervriendelijke zorg”. Dit principe houdt in dat elke vrouw moet kunnen bevallen zoals ze wenst in een omgeving waarin ze zich veilig voelt en waarin haar emotionele welzijn, privacy en persoonlijke voorkeuren gerespecteerd worden. Ze moet toegang hebben tot een ruime keuze aan opties voor haar zwangerschap, bevalling en het voeden van haar baby. Alsook moet ze juiste en recente informatie krijgen over de voordelen en risico’s van alle procedures, medicatie en testen die aangeboden worden. Ze moet bovendien ondersteund worden in het maken van geïnformeerde keuzes over wat het beste is voor haar en haar baby, gebaseerd op haar individuele waarden en overtuigingen.

Als Moedervriendelijk Ziekenhuis (MFCI) streven wij in onze zorg ook deze geïnformeerde keuzevrijheid na. We luisteren naar je wensen en noden, je angsten en onzekerheden. We willen graag dat jij en je partner zich goed voelen en een actieve rol kunnen spelen in dit mooie en spannende proces. Wanneer je komt bevallen, vragen we ook steevast of je bepaalde wensen hebt rond je arbeid en bevalling. Dit alles doen we steeds met veel aandacht voor de veiligheid van moeder en baby, want die primeren. Als er complicaties of onverwachte gebeurtenissen zouden optreden, leggen we uit welke acties nodig zijn en waarom. Zo blijf je zo veel mogelijk in je eigen kracht.

Om jou te helpen om de juiste, geïnformeerde keuzes te maken, bieden we je graag informatie en advies aan tijdens onze vroedvrouwenconsultaties. Maak je afspraak via Mijn ZAS

In bad gaan tijdens de arbeid is pijnstillend en bevorderend

In bad gaan tijdens de arbeid kan je helpen om de contracties op te vangen. Voor veel vrouwen werkt dit pijnverlichtend en rustgevend. Dat komt doordat het warme water je spieren ontspant. Hierdoor voelen de weeën minder scherp aan en kunnen je hormonen beter hun werk doen. Het relaxerende effect van een bad zorgt er namelijk voor dat oxytocine, ook wel het “knuffelhormoon” genoemd, toeneemt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het goed samentrekken van de baarmoeder, waardoor je weeën efficiënter zijn. Ook het hormoon endorfine, dat voor natuurlijke pijnstilling zorgt, werkt beter in een warm bad. Daarnaast voelt je lichaam minder zwaar onder water. Dit gevoel van gewichtloosheid kan helpen bij rugpijn of zware benen.

In bad gaan kan tijdens elke fase van de arbeid en in de houding die het comfortabelste voelt voor jou. Bijvoorbeeld liggend, waarbij je partner met de douchekop waterstralen over je buik laat lopen tijdens een wee. Of op je handen en knieën, zodat je buik kan ontspannen in het warme water terwijl je alle ruimte hebt om je heupen goed te blijven bewegen. Ook als je vliezen gebroken zijn, is het nog veilig om van het bad gebruik te maken. Bovendien werken we steeds met draadloze monitors die waterbestendig zijn, waardoor we de hartslag van je kindje ook in bad goed kunnen opvolgen.

Tenslotte hoef je niet uit bad te komen als je volledig ontsluiting hebt. Zolang jij je comfortabel voelt en je kindje het goed doet, kan je er voor kiezen om in bad te bevallen!

Je mag eten en drinken tijdens de arbeid

Als je lichaam een zware inspanning levert, zoals tijdens de arbeid, heeft het voldoende energie nodig. Deze energie haalt het onder andere uit suikers in bepaalde dranken of voedingsmiddelen. Ook je weeën zijn krachtiger en bijgevolg efficiënter als je lichaam voldoende brandstoffen heeft.

Wel is het belangrijk dat je niet te zwaar of te vetrijk gaat eten, aangezien je spijsvertering vertraagt wanneer je goed in arbeid bent. Dat komt doordat je bloedstroom in plaats van naar je maag, naar je baarmoeder wordt geleid die op dat moment het hardst aan het werken is. Hierdoor blijft (vooral vetrijk) voedsel op je maag liggen wat de kans op braken vergroot. En hoewel dat geen kwaad kan, kan dat natuurlijk best onprettig zijn.

Daarnaast is het erg belangrijk om je lichaam voldoende te hydrateren. Je verliest namelijk niet alleen vocht als je plast, maar ook door te zweten, via je ademhaling etc. Wat dan heel handig kan zijn, is een drankfles met sportdop, zodat je in alle houdingen makkelijk kan drinken.

Neem dus zeker een snackpakket mee naar de verloskamer! Vul dit vooral met voedzame dingen die extra energie geven, maar niet te zwaar op de maag liggen. Dit zijn bijvoorbeeld crackers, noten, een stuk fruit (bv. banaan), druivensuiker, sportdrank. Ook wij kunnen je tijdens de arbeid bevoorraden met een beschuitje, yoghurtje, appelsap of theetjes met suiker als je een energiedip hebt.

Ook als je wordt ingeleid, mag je vooraf en tijdens de arbeid nog eten en drinken. Wanneer je echter een epidurale hebt, of bij een verhoogd risico op keizersnede, mag je voor de veiligheid enkel nog heldere dranken drinken. Op dat moment zal je vroedvrouw of gynaecoloog je hierover informeren.

Vanaf dat je 40 zwangerschapsweken bent (of soms eerder) moet je op monitorcontrole langskomen

Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. De eerste keer dat je op consultatie komt bij de gynaecoloog zal deze een echografie doen om zo je vermoedelijke bevallingsdatum te bepalen. Deze uitgerekende datum is echter maar een “richtdatum”. Slechts 2 à 4% van de mensen bevalt op de voorziene bevaldatum. Het is heel goed mogelijk dat je een beetje eerder of een beetje later bevalt.

Beval je tussen 37 en 40 zwangerschapsweken, ben je “à term” of op je termijn, dit komt het meeste voor. Als je voor 37 weken bevalt, spreken we van “preterm” of voor je termijn. Ben je langer dan 40 weken zwanger, ben je “postterm” of na je termijn. Als je zwangerschap goed verloopt en nauwgezet opgevolgd wordt door je gynaecoloog en/of vroedvrouw, kan je nog tot maximum 42 zwangerschapsweken zwanger blijven.

Wanneer je overtijd gaat, of wanneer er problemen optreden in de zwangerschap, vragen we je wel om voor monitorcontrole langs te komen op de verloskamer. Gedurende een halfuurtje registreren we dan de harttonen van je baby en kijken we of er al dan niet weeën of harde buiken zijn. Tussen 40 en 41 zwangerschapsweken moet je twee keer per week op controle komen. Tussen 41 en 42 zwangerschapsweken moet je om de dag op controle komen. Je kan hiervoor zelf een afspraak maken via Mijn ZAS

Wil je graag meer informatie rond de adviezen als je overtijd gaat, bespreek dit dan zeker met je gynaecoloog of vroedvrouw. Elke situatie is anders en vraagt om een aangepaste en persoonlijke aanpak. Je veiligheid en die van je kindje primeren. 

Kauwgom kan je spijsvertering sneller herstellen na een keizersnede

De eerste dagen na een keizersnede is het, zoals na elke buikoperatie, normaal dat je spijsvertering wat trager gaat werken. Je hebt vaak al enige tijd niet of geen normale hoeveelheden gegeten en je beweegt minder. Als die periode van inactiviteit te lang duurt, kan dit oncomfortabel of pijnlijk worden. Om ervoor te zorgen dat je darmen weer actief gaan werken en je weer vlot naar toilet kunt gaan, kan je volgende tip uitproberen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat als je minstens drie keer per dag gedurende 15 minuten kauwgom kauwt, je spijsverteringsstelsel sneller herstelt. Daarnaast zou kauwgom na een operatie kunnen helpen tegen misselijkheid en braken. Bovendien is het veilig, goedkoop en verfrissend! 😉 Tot slot kan je je spijsvertering ook bevorderen door na je keizersnede tijdig, maar rustig aan, wat te drinken en in beweging te komen. Hier helpen we je op onze dienst materniteit heel graag bij!

BRONNEN:
https://www.uptodate.com/contents/cesarean-delivery-postoperative-issues?search=cesarean%20section&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3

https://www.uptodate.com/contents/measures-to-prevent-prolonged-postoperative-ileus?search=cesarean%20section&topicRef=4459&source=see_link

Wij gebruiken op onze materniteit co-sleepers in plaats van gewone babybedjes

Een baby is nog volledig afhankelijk van zijn ouder(s) voor zorg en voeding en vraagt een continue nabijheid. Het advies van Kind & Gezin en verschillende andere internationale organisaties is dan ook om je baby gedurende het eerste jaar op de kamer van de ouders te laten slapen. Dit zou het risico op wiegendood verlagen. Belangrijk is dat dit samen slapen veilig kan verlopen.

Hiervoor is een co-sleeper de ideale oplossing!

Een co-sleeper is een bedje dat je vast naast je eigen bed kan zetten. De kant die je bed raakt, kan je openen, waardoor je kindje vlak bij jou ligt. Zoals je op de foto kan zien is er geen afscheiding tussen jou en je baby. Je ligt beiden in je eigen bed maar wel gezellig naast elkaar. Het is dus een mooie combinatie van dichtbij je kindje liggen en veilig samen slapen.

Zo’n co-sleeper heeft tal van voordelen. Zo moet je ’s nachts niet opstaan om je baby uit bed te halen voor de voeding, je ziet hem of haar goed liggen en kan snel anticiperen op hongersignalen. Daarnaast bevordert het de ouder-kindbinding en voelt je baby zich meer geborgen. Je kan namelijk makkelijk met een aanraking of troostende hand laten voelen dat je nabij bent. Dit kan als resultaat hebben dat je kleintje sneller in slaap valt.

Daarom hebben wij op onze materniteit al onze babybedjes vervangen door co-sleepers. Want een goede ontwikkeling en hechting in een veilige omgeving is uiteraard ook ons doel!

Kraamkost is één van de meest waardevolle cadeaus voor kersverse ouders

Eén van de meest waardevolle cadeaus voor kersverse ouders. In 2015 werd het verkozen tot “Woord van het Jaar” en sindsdien is het een term die meer en meer aan bekendheid wint. Kraamkost is het concept waarbij bezoek in plaats van een cadeautje of bloemen, een vers gemaakte maaltijd meebrengt voor de (pasbevallen) mama en haar gezin.

De eerste weken en maanden na de geboorte van je kindje, staat je wereld even volledig op z’n kop. Er zijn zo veel dingen om te ontdekken. Je moet elkaar leren kennen en zelf ook wennen aan je nieuwe rol als ouder. Het is vaak een intense periode waarbij dag en nacht in elkaar doorlopen en alle tijd naar jullie kleintje gaat. Hierdoor kan het zijn dat je plots weinig of geen tijd meer hebt voor sommige basiszaken zoals koken. En net in de periode na de bevalling heb je nood aan verse, gevarieerde en gezonde voeding om op krachten te komen. Je lichaam is namelijk nog aan het herstellen van een zware inspanning en bovendien kunnen de korte en onderbroken nachten ervoor zorgen dat je je vermoeid en wat zwakker voelt.

Hiervoor biedt kraamkost de oplossing! Niets is fijner dan genieten van een lekkere, vers gemaakte maaltijd die je zelf niet hebt moeten klaarmaken én waar je niet achter hebt moeten vragen. Zo neemt je bezoek een zorg van je weg waardoor je meer tijd hebt voor je baby en jezelf. Intussen zijn er zelfs bedrijven die kraamkost aan huis leveren via een code die je op je geboortekaartje kan plaatsen. Ook kan je op sommige geboortelijsten aanduiden dat je graag kraamkost zou ontvangen, of een voucher toevoegen van je favoriete traiteur of restaurant. Op die manier zien je familie en vrienden dat ze jullie daar plezier mee kunnen doen en kunnen jullie ten volle genieten van het nieuwe leven in huis!

Bij deze doen we dan ook een warme oproep aan alle kraambezoekers: Geef kraamkost cadeau! De ouders zullen je ontzettend dankbaar zijn!

Het nut van weeën en het effect ervan op de baarmoederhals

Iedereen weet dat er weeën nodig zijn om te kunnen bevallen. Maar waarom juist? En wat is het effect van deze contracties?

Weeën of contracties zorgen allereerst voor het dunner worden van de baarmoederhals. Dit noemen we de “verstrijking”. De baarmoederhals is normaal 3 à 4 cm lang, afhankelijk van vrouw tot vrouw. Tijdens de zwangerschap is de baarmoederhals goed afgesloten, zodat je baby veilig in je baarmoeder blijft zitten. Ook voorkomt het dat er bacteriën of andere ziekteverwekkers kunnen binnendringen die eventueel schade zouden kunnen toebrengen aan je ongeboren kindje. De baarmoederhals biedt zo extra bescherming.

De laatste weken voor je bevalling kan het zijn dat je al wat voorweeën, de zogenaamde oefenweeën of “Braxton Hicks” contracties, voelt. Deze kunnen ongemakkelijk zijn, maar doorgaans niet echt pijnlijk en ook nog onregelmatig. Ze bereiden je baarmoeder voor op de uiteindelijke arbeid, maar veranderen nog niets aan de baarmoederhals.

De “echte” contracties beginnen bovenaan je baarmoeder en oefenen zo kracht uit op je baby zodat deze als het ware naar beneden wordt geduwd. In het filmpje op onze Instagrampagina (@bevallen.in.sintvincentius) kan je zien dat dit soort weeën wél een effect heeft op je baarmoederhals. Die wordt systematisch korter, waardoor deze minder en minder weerstand biedt. Als de baarmoederhals helemaal dun is geworden, gaat deze tenslotte steeds meer opengaan. De opening die je krijgt, noemen we ook de “ontsluiting”. Om te kunnen bevallen en te starten met persen, heb je 10 cm ontsluiting nodig. Dit wil zeggen dat je baarmoederhals volledig open is en we enkel nog het hoofdje (of poepje) van je baby voelen als we je onderzoeken. Het persen gaat altijd gelijktijdig met een contractie zodat jouw krachten en die van je wee gebundeld worden voor een zo effectief mogelijk resultaat.

Wil je graag meer info over arbeid en bevalling, plan dan zeker een een-op-eenconsult met één van onze vroedvrouwen op de vroedvrouwenconsultatie. Ga hiervoor naar Mijn ZAS.

Vernix (of huidsmeer) beschermt je baby

Wit, plakkerig, soms veel, soms weinig, … Vernix kan veel zijn, maar het is vooral de allerbeste bodylotion die er bestaat. Vernix caseosa (of huidsmeer) heeft heel wat functies. Zo beschermt het je baby tegen het vruchtwater en houdt het de huid soepel tijdens de zwangerschap. Het zal je baby ook beschermen tegen mogelijke infecties in de baarmoeder en tijdens de bevalling.

Waarom worden sommige baby’s geboren met veel huidsmeer en andere met enkel wat huidsmeer tussen de liezen en okselplooien? Dat heeft te maken met de zwangerschapsduur. Hoe vroeger een baby geboren wordt, hoe meer huidsmeer er aanwezig zal zijn.

Na de geboorte halen we de overgebleven vernix niet weg. Want ook dan heeft het nog voordelen zoals het behouden van de temperatuur, het soepel houden van de huid,… De huid neemt deze huidsmeer zelf op in de dagen erna. Dit is dan ook één van de redenen waarom we op de materniteit liever wachten met het eerste badje. Zo kan je kindje hier zo veel mogelijk voordelen uithalen en blijft zijn of haar huidje lekker zacht.

De samenstelling van moedermelk past zich aan aan de noden van je kindje

Hocus, pocus, pats, ik wou dat ik mijn baby kon beschermen tegen allergieën, oorontsteking, diabetes, overgewicht, …
BOEM! Dat kan!

We doen het nu heel makkelijk klinken natuurlijk, maar moedermelk: dat is toch best wel iets geks. Of je het nu een paar uur, een paar dagen, weken, maanden of jaren geeft: het zal altijd magie geven!

Wist je dat moedermelk bij iedereen continu een (licht) andere samenstelling heeft? En dat die samenstelling verandert gedurende de dag en seizoenen door?

Enkele voorbeelden:
✨ In de winter zijn er meer vetten aanwezig in de moedermelk om je baby een extra vetlaagje te geven voor de koude dagen. In de zomer bevat moedermelk dan weer wat meer water om de dorst van de warme dagen te compenseren.
✨ Hoe leger je borsten worden tijdens een voeding, hoe meer vetten de melk zal bevatten. Zo zal je baby meer verzadigd worden naarmate het einde van de voeding nadert.
✨ ’s Nachts zal je melk meer melatonine bevatten dan overdag. Dat bevordert dan weer de slaap van je baby.
✨ Beval je (on)verwacht vroeger? Dan zal ook hier je moedermelk aan aangepast zijn en meer eiwitten bevatten om de ontwikkeling van darmen, longen en hersenen optimaal te gaan stimuleren.

Pure magie! Of toch maar heel gewoon?

Stuwing voorkomen/verhelpen doe je zo

Stuwing is een veelvoorkomend fenomeen. Het treedt meestal op rond 3 à 4 dagen na de bevalling. Rond die periode stijgt je melkproductie waardoor ook je borsten toenemen in volume door de extra melk die wordt aangemaakt. Dit kan soms tot twee cupmaten schelen. Je borsten kunnen hierdoor gespannen en wat warmer aanvoelen. Stuwing is een normaal proces en lost zich meestal op binnen 24-48u. Warme, rode plekken zijn echter niet oké: dit is een teken dat de melk vastzit in de melkkanalen. Je kan je dan ook wat rillerig of grieperig voelen. Als de koorts langer dan 24u aanhoudt, is extra opvolging vereist om problemen of een (dreigende) borstontsteking te voorkomen of verhelpen. Je zelfstandige vroedvrouw kan je hier thuis verder in begeleiden.

Maar omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we graag alvast wat tips:

🔥WARMTE: Warme pampers, een warme douche, een kersenpitkussen of andere warmtebron op je borsten leggen. Dit zorgt ervoor dat de melk loskomt en zo beter naar buiten stroomt wanneer je baby drinkt.

❄ IJS daarentegen is niet aangeraden. Dit zorgt ervoor dat de melkkanalen vernauwen, waardoor het vocht (melk, bloed, lymfe) in de borsten moeilijk opgelost of afgevoerd kan worden door het lichaam. Wel kan lichte koude zoals een fris washandje soms comfort bieden om de warmte van de borsten wat weg te nemen.

👐 MASSAGE ter voorbereiding van of tijdens de borstvoeding. Zo kan je de melk zelf losmasseren, door harde plekjes op te zoeken in de borst en hierop actief te masseren. (Hoe? Check onze Instagrampagina @bevallen.in.sintvincentius)

✌ REVERSE PRESSURE SOFTENING TECHNIEK om het aanhappen van de baby gemakkelijker te doen verlopen. Door stuwing kan zich namelijk wat vocht ophopen in je tepelhof waardoor je tepels vlakker kunnen worden. Duw hiervoor gedurende 30 tot 60 seconden het tepelhof naar achteren met je vingers. (Hoe? Check onze Instagrampagina @bevallen.in.sintvincentius)

❌ Tot slot helpt het ook om geen BH of erg spannende topjes te dragen die te veel druk uitoefenen op je borsten of ze afspannen.

Het kan ook zijn dat je helemaal geen stuwing ervaart. Dit is even goed normaal. Stuwing is niet noodzakelijk voor een goede, efficiënte borstvoeding.

Beweging tijdens de zwangerschap is gezond

Voldoende bewegen is gezond! Ook tijdens je zwangerschap. Zwangere vrouwen die regelmatig bewegen hebben namelijk minder last van zwangerschapskwaaltjes, lopen minder risico op bloeddrukproblemen tijdens de zwangerschap, zwangerschapsdiabetes en herstellen sneller na de bevalling. Hoeveel je best beweegt is voor iedereen anders en afhankelijk van hoe sportief je al was voor de zwangerschap.

Sporten die je veilig kan doen tijdens de zwangerschap zijn bijvoorbeeld zwemmen, fietsen of wandelen. Ook worden er speciale sportlessen voor zwangere vrouwen georganiseerd zoals zwangerschapsyoga.

Neem wel altijd de volgende vier adviezen in acht als je sport tijdens je zwangerschap:

🏊‍♀️ Drink voldoende water
🚵‍♀️ Sport niet bij warm weer
🧘‍♀️ Vermijd oefeningen in rugligging, vooral tijdens het 3de trimester
🏃‍♀️ Vermijd sporten waarbij je mogelijks stoten incasseert (vb. vechtsport), waarbij het risico op vallen verhoogd is (vb. skiën), waarbij je minder zuurstof opneemt (vb. duiken) en contactsporten (vb. balsport)

Het belangrijkste bij sporten tijdens de zwangerschap is vooral dat je luistert naar je lichaam en ervan geniet!

Je kan je kamerkeuze voor materniteit al op voorhand doorgeven

We raden je aan om al tijdens je zwangerschap je kamerkeuze door te geven. Zo is de administratie reeds in orde en moet je hier geen tijd meer aan besteden na de geboorte. Ook heb je op die manier een duidelijk overzicht van de mogelijke kosten. Op welke kamer je recht hebt, hangt af van de tussenkomst van je hospitalisatieverzekering. Dit vraag je dus best eerst bij hen na.

Je kamerkeuze doorgeven kan vanaf het begin van de zwangerschap. Je brengt dit best voor de laatste maand in orde. Hiervoor moet je even langs de dienst opname in ons ziekenhuis:
👉 Plaats je je identiteitskaart in de kiosk in de inkomhal
👉 Kies de optie “opname/kamerreservatie"
👉 Neem je volgnummer
👉 Wacht tot je nummer opgeroepen wordt bij de dienst opname
👉 Schrijf je in 😊

Op onze materniteit hebben we drie soorten kamers. Tweepersoonskamers, eenpersoonskamers en luxekamers. Alle kamers zijn voorzien van een wc, lavabo, douche, televisie, koelkast, kluisje, zonnewering, verzorgingskussen voor de baby en een babybadje. Een tweepersoonskamer deel je met iemand anders. De badkamer en het verzorgingskussen zijn gemeenschappelijk. Verder is de kamer zo ingedeeld dat je ieder je eigen ruimte aan het raam hebt. De luxekamers zijn groter dan de gewone eenpersoonskamers. Deze hebben een zithoek met een zitbank waarop je als partner kan blijven slapen. Ook op de standaard eenpersoonskamers mag je als partner altijd blijven slapen, we plaatsen dan met veel plezier een bedje bij.

Wil je graag een sneak peak van de kamers? Kijk dan zeker bij onze hoogtepunten op onze Instagrampagina @bevallen.in.sintvincentius.

De wondere werking van de placenta

De placenta, ook wel moederkoek genoemd, is een wonderlijk iets. Deze zorgt er namelijk voor dat de nodige voedingsstoffen, antistoffen en zuurstof aan je kindje worden doorgegeven. Op die manier houdt ze letterlijk, via jou, je kindje in leven.

Hoe gaat dit nu in z’n werk?

De placenta bestaat uit twee delen: de foetale kant en de maternale kant. Het is de maternale of moederlijke kant die zich aan je baarmoeder hecht en zo contact maakt met jouw bloedsomloop. Op deze manier komen alle stoffen die zich in je bloed bevinden met de placenta in contact. Denk hierbij aan zuurstof, antistoffen tegen ziektes, voedingsstoffen zoals suiker, maar ook aan bijvoorbeeld medicatie of bepaalde virussen. De placenta werkt als een belangrijke filter en zorgt ervoor dat sommige stoffen aan je kindje worden doorgegeven en andere niet. De stoffen die klein genoeg zijn om deze filter te passeren, komen aan de foetale kant van de placenta terecht. Van daaruit worden ze via de navelstreng aan je kindje doorgegeven. Voor foto's, bekijk onze Instagrampagina @bevallen.in.sintvincentius.

Daarnaast heeft de moederkoek nog een andere belangrijke functie: het produceren van hormonen. De placenta maakt verschillende zwangerschapshormonen aan die ervoor zorgen dat je lichaam je kindje niet “afstoot” en dat je niet te vroeg contracties krijgt. Ook produceert het HPL, een hormoon dat de melkproductie remt. Hierdoor maken de meeste vrouwen geen of maar kleine druppeltjes moedermelk aan tijdens de zwangerschap. Pas nadat de placenta na de bevalling uit je lichaam is, stopt deze remmende werking en kan er voldoende moedermelk aangemaakt worden.

Omdat de placenta na de geboorte van je baby ook “geboren” moet worden, noemen we het wel eens de nageboorte. Maar omdat ze zacht is en kleiner dan je kindje, zal je hier vaak gelukkig weinig van merken!

De kracht van je geboortepartner(s)

Bevallen is een intense ervaring. Elke keer anders, nieuw, spannend… Of je het nu voor de eerste keer doet of voor de vierde keer. Je kan je vooraf goed informeren door boeken te lezen of op consultatie te gaan bij de vroedvrouw. Je kan luisteren naar de ervaringen van anderen in je omgeving en via podcasts. Maar eigenlijk kan je je nooit helemaal voorbereiden op wat er zal gebeuren. Bevallen is voor een groot stuk loslaten en je rationele brein op pauze zetten. Even in je gevoel keren en je lijf en instincten volgen. In een wereld waarin we graag zo veel mogelijk plannen en organiseren en willen weten wat we kunnen verwachten, is het voor velen erg moeilijk om die knop om te zetten. Om je hierbij te helpen, is het vooral erg belangrijk dat je zorgt voor een gevoel van veiligheid door op de verloskamer een sfeer te creëren waarin je je goed en op je gemak voelt. Wat hierbij essentieel is, is dat je wordt bijgestaan door een vertrouwd persoon. Meestal is dit je partner, maar dit kan ook je zus, moeder, vriendin… zijn.

De rol van je geboortepartner is niet te onderschatten. Deze kan soms het gevoel hebben niet veel te kunnen doen, maar het tegendeel is waar. Er zit ontzettend veel steun en kracht in een rustige aanwezigheid, troostende schouder, bemoedigend woordje op het juiste moment, een sterke hand om vast te houden of een deugddoende massage. We zien als vroedvrouwen dagelijks wat voor verschil dit kan maken! We helpen de geboortepartners dan ook graag op weg met kleine aanwijzingen als ze even niet goed weten hoe ze het beste kunnen ondersteunen.

Je laten omringen door begeleiders naar jouw keuze is bovendien een belangrijk onderdeel van de Moedervriendelijke principes die we nastreven. Op onze verloskamer is uiteraard steeds je (geboorte)partner welkom. Daarnaast mag je je nog laten bijstaan door een professionele hulpverlener zoals een zelfstandige vroedvrouw of doula. Zodra we de Covid-maatregelen mogen terugschroeven, kan deze tweede geboortepartner weer iemand zijn die geen professional is. Zoals een zus of moeder. We hopen dit zo snel mogelijk weer te mogen toelaten. 

Overtijd? Tips voor een spontane arbeid

Eens je uitgerekende datum dichterbij komt, stijgt de spanning. Vrienden en familie die deze datum kennen, zullen wel eens een berichtje sturen met “En? Is de baby er al?” terwijl jij nog met een dikke buik op de bank zit te wachten en te wachten en te wachten …

Ongeveer 4% van de vrouwen bevalt op hun uitgerekende datum. De kans dat dat bij jou gebeurt is dus best klein! 60% van de baby’s wordt pas na de uitgerekende datum geboren. Dat je overtijd gaat is dus eigenlijk heel normaal.

Om je lichaam toch een klein duwtje in de rug te geven, zijn er enkele natuurlijke tips die we kunnen meegeven:

  • Blijf in beweging. Een wandeling in de frisse buitenlucht, wat dansen op je favoriete nummers … Het leidt je (een beetje) af en kan ervoor zorgen dat de baby meer indaalt doordat je bekken in beweging is.
  • Vanaf 36w zwangerschap 6 dadels per dag eten geeft je een energieboost. Ook zou er een (klein) wetenschappelijk effect zijn dat je weeën sneller en sterker op gang komen. (Let op: niet aangeraden als je (zwangerschaps)diabetes hebt).
  • Intimiteit stimuleert je hormoon oxytocine dat je weeën opwekt. Denk aan een massage, knuffels … Verder trekt bij een orgasme je baarmoeder samen. Is je partner een man, dan heb je nog een extra voordeel. In zijn sperma zijn prostaglandines aanwezig. Deze stof zorgt voor een verweking van je baarmoederhals. Een vrijpartij op het einde van je zwangerschap heeft dus verschillende voordelen.
  • Pikant(er) eten kan voor darmrommelingen zorgen. Aangezien je darmen vlak achter je baarmoeder liggen kunnen zij net dat laatste duwtje geven om iets in gang te zetten.
  • In overleg met je gynaecoloog of vroedvrouw kunnen we vanaf een bepaalde termijn je baarmoederhals “strippen”. Dit wil zeggen dat we, als je al wat ontsluiting hebt, met een vaginaal onderzoek de vliezen “los” kunnen maken van de baarmoederwand. Hierbij komen je lichaamseigen prostaglandines vrij.
  • Soms wordt ook gesproken over tonic drinken, het hart van een ananas eten … Deze trucjes zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar het kan je maar smaken!

En in de tussentijd: probeer vooral nog veel te rusten en te ontspannen!

We geven het eerste badje pas 24 uur na de geboorte

Het is zo’n geluksmomentje waar veel nieuwe ouders, soms met wat gezonde zenuwen, naar uitkijken. Op onze materniteit bekijken we samen met jou wanneer je baby’tje toe is aan zijn/haar eerste badje. We wachten minstens 24 uur met het geven van het eerste badje, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie aanbeveelt. Dit zodat de verzorgende huidsmeer (vernix) de tijd krijgt om in te trekken en je kindje niet te veel energie verliest. Een badje is voor pasgeborenen namelijk best vermoeiend en zij verbruiken hierbij veel energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit terwijl zij hun krachten de eerste dagen nodig hebben om te leren drinken. We adviseren daarom om je kindje pas een badje te geven zodra de borst- of flesvoeding goed verloopt.

Tijdens je verblijf op de materniteit zal een vroedvrouw je begeleiden bij het geven van het eerste badje. We vinden het belangrijk dat je dit als ouder zelf kan oefenen en staan je bij met tips & tricks. We kiezen ervoor om je baby’tje niet volledig in te zepen op het verzorgingskussen maar hem of haar te wassen in een oliebadje. Dit om de koude inzeepmomenten op het verzorgingskussen te beperken en omdat zeep de huid vaak meer uitdroogt. Daarnaast zijn baby’s meestal niet vuil en is het dus ook niet nodig om hen dagelijks te wassen in de eerste weken. Sommige kindjes vinden een badje maar niets terwijl anderen hier lekker van ontspannen. Kijk dus vooral wat er voor jullie werkt en geniet van dit quality time momentje!

Je kan er zeker ook voor kiezen om het eerste badje uit te stellen tot thuis, je zelfstandige vroedvrouw kan je hierbij dan ondersteunen.

De handjes van je baby helpen hem om te drinken

Baby’s die hun handjes zoeken om op te zuigen: heel schattig! Maar ook wel een teken van “hey, ik heb honger!”. Eens je de baby naar de borst of fles brengt, vinden ouders die handjes vaak al wat minder schattig en eerder in de weg liggen. Je kan de neiging hebben om de handjes dan weg te stoppen. Maar dan draait je baby vaak mee die richting uit. Lastig!

Aangezien een baby vaak nog maar 20-30 centimeter scherp ziet de eerste weken – niet toevallig de afstand tussen je armen waar je baby in ligt en jouw ogen - , gebruikt je baby zijn handjes als voelsprieten. Je baby gebruikt zijn handen dan ook om te voelen waar hij kan gaan aanhappen. Bovendien zit, zolang je baby nog niet in bad geweest is, de geur van vruchtwater nog aan de handjes. Die weeïge geur komt sterk overeen met de geur van colostrum (je eerste melk). Je baby voelt en ruikt dus waar hij wil gaan aanhappen. Superslim!

Duwt je baby met zijn handjes op de borst voor of tijdens het drinken? Daarmee kan hij je oxytocine stimuleren, wat er dan weer voor zorgt dat je melk sneller zal toeschieten.

Eens je baby aangehapt is, helpen de handjes ook om een ontspannen houding aan te nemen. Een gebald vuistje duidt op spanning; een open handje op de borst duidt eerder op ontspanning.

Laat je baby dus maar lekker voelen en aftasten, en onderdruk de neiging om de handjes te gaan wegstoppen. Je baby zal je dankbaar zijn!

We geven dagelijks vitamine D aan je baby

Vitamine D is een in vet oplosbaar hormoon. Het zorgt ervoor dat calcium en fosfaat kan opgenomen worden in ons lichaam. Zo kan ons lichaam sterke botten aanmaken. Ook ons immuunsysteem krijgt een boost door vitamine D.

Een baby neemt, net zoals een volwassene, een kleine hoeveelheid vitamine D op via zijn voeding. Of je moedermelk veel of weinig vitamine D bevat, is heel individueel. Het hangt namelijk af van hoeveel vitamine D je als mama in je bloed hebt. Aan kunstvoeding wordt een vaste dosis vitamine D toegevoegd.

Daarnaast kan je baby vitamine D opnemen via zijn huid door het zonlicht. Jammer genoeg kunnen we in België niet vaak genieten van voldoende zonlicht, zeker niet in de herfst/winterperiode. Om niet te hoeven verhuizen naar een zonniger land, wordt er dan ook aangeraden om dagelijks vitamine D bij te geven aan je baby tot de leeftijd van 6 jaar.

De aanbevolen dosis is 400 IE (internationale eenheden). Op onze materniteit gebruiken we D-cure, hiervan geven we 6 druppels. Baby’s met een donkere huidskleur nemen minder makkelijk vitamine D op waardoor bij hen een hogere dosis van 12 druppels wordt aangeraden. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je dit aan je baby geeft, wel doe je het best op een voor jou vast moment zodat je het niet vergeet. Geen paniek als je toch eens een dag overslaat of als er een druppeltje meer of minder in de mond van je baby belandt. Je baby bouwt een (kleine) reserve aan vitamine D op in zijn lichaamsvet.

Je mag gerust eens vloeken als dat flesje D-cure niet wil meewerken. Aangezien vitamine D vetoplosbaar is, komen de oliedruppels soms maar heel traag uit het flesje gedruppeld.
Enkele tips die we kunnen meegeven:

  • Hou het flesje eerst even vast tussen je warme handen. Dan druppelt de olie iets makkelijker uit het flesje
  • Laat eerst een druppeltje vitamine D uit het flesje komen alvorens de mond van je baby te openen. Eens het flesje begint te druppelen, volgt de volgende makkelijker
  • Wil je baby zijn mondje niet makkelijk opendoen? Druppel de vitamine D dan op een lepeltje en geef het zo

Meer informatie vind je nog via Kind en Gezin op deze pagina.

Babyblues is een normaal fenomeen

Blue Monday, uitgeroepen tot meest deprimerende dag van het jaar, leek ons het uitgelezen moment om het over de babyblues te hebben.

Babyblues is een volkomen normaal fenomeen dat bij 50-80% van de pas bevallen mama’s optreedt, en meestal tussen dag 3 en dag 5 een hoogtepunt bereikt. De meest voorkomende klachten bestaan uit: een sombere stemming, het gevoel hebben ‘voor niks’ te moeten huilen, prikkelbaarheid en angst. Eén van de grote oorzaken hiervan is de veranderende hormoonspiegels na de bevalling. Zo dalen de hormonen oestrogeen en progesteron sterk en piekt het hormoon prolactine bij de bevalling. Prolactine zal bijvoorbeeld remmend werken op het aanmaken van dopamine, een hormoon dat ons een tevreden gevoel geeft. Ook de vermoeidheid en grote veranderingen die het krijgen van een baby met zich meebrengen, kunnen mama (en zeker ook je partner) emotioneler maken dan anders.

Na ongeveer 2 weken stabiliseren je hormonen. Als je na deze periode nog steeds veel sombere of angstige gevoelens ervaart, er niet in slaagt zelfs op rustige momenten te slapen en/of een verstoord eetpatroon hebt, is het tijd om aan de alarmbel te trekken. 1 op de 10 vrouwen ontwikkelt namelijk een postpartumdepressie, een toestand waarbij professionele hulp van onder andere een psycholoog noodzakelijk is.

Zoals al gezegd, is het ervaren van babyblues volledig normaal en moet er dus geen speciale behandeling worden opgestart. Praat erover met je partner of naasten en weet dat onze vroedvrouwen ook altijd klaarstaan om je door deze moeilijkere momentjes te helpen. Als je dat graag wil, kan onze psycholoog ook langskomen voor een babbel. Wees zacht voor jezelf en laat de tranen vooral gewoon rollen. Dit zal vaak al heel wat opluchten.

Borstvoeding kan je in verschillende houdingen geven

Borstvoeding kan je in verschillende houdingen geven. Het kan zowel voor jou als mama als voor je baby handig zijn om verschillende houdingen uit te proberen.

  • De meest gekende houding is de madonnahouding. Deze houding verwijst naar de vele kunstwerken waarbij Jezus aan de borst drinkt en dit vaak in deze houding gebeurt.
  • Een erg ontspannen houding waarbij je ook wat kan slapen/rusten is voeding geven in zijlig.
  • Heb je wat zwaardere borsten of heb je een keizersnede gehad? Dan kan de rugbyhouding voor jou aangenaam zijn. Hierbij ligt je baby op je arm zoals een rugbybal en drukt hij dus niet op je pijnlijke wonde.
  • Een houding die we ook erg vaak gebruiken is de halfliggende houding (of biological nurturing). Hierbij lig je wat ‘onderuitgezakt’ en helpt de zwaartekracht mee om je baby te laten aanhappen.
  • Tot slot is er nog de doorschuifhouding. Deze lijkt erg op de madonnahouding echter is een groot verschil dat je je baby ondersteunt met je andere arm waardoor je als mama vaak een meer ontspannen houding kan aannemen.

Tijdens je zwangerschap kan je onze maandelijkse borstvoedingsinfoavond volgen. Hier gaan we verder in op de verschillende houdingen. De verschillende data en de informatie over hoe je je kan inschrijven vind je hier.

Ben je bevallen? Dan zullen we op onze materniteit verschillende houdingen samen uitproberen om te kijken wat voor jou en je baby goed werkt. Eens thuis kan je ook aan je zelfstandige vroedvrouw vragen om je hierbij te helpen.

Je lichaam ondergaat verschillende veranderingen na de bevalling

Tegen de tijd dat je baby er eindelijk is, heeft je lichaam vele veranderingen ondergaan. Het duurt dan ook even vooraleer je lichaam hiervan hersteld is. Gemiddeld neemt deze herstelperiode 9 maanden in beslag, al verschilt dit van mama tot mama. We leggen graag even uit welke zaken je fysiek kan/mag verwachten:

  • Vaginaal bloedverlies: Dit is vooral de eerste dagen erg aanwezig, maar kan tot 6 weken duren. Met de tijd zal de kleur en hoeveelheid veranderen. De eerste dagen is dit vrij veel en helderrood bloedverlies. Na enkele dagen wordt dit minder en eerder bruin/rozig van kleur. Om infecties te vermijden, is het belangrijk dat je je maandverband regelmatig verandert en je intieme zone proper houdt. Hiervoor krijg je op materniteit een spoelkannetje met kamilleoplossing. Zeep vermijd je best. Ook ga je beter niet zwemmen of te lang in bad en gebruik je geen tampons.
  • Naweeën: Om terug te keren naar haar oorspronkelijke grootte en plaats, moet je baarmoeder samentrekken. Dit kan je ervaren als een krampende, menstruatieachtige pijn, die afneemt na een viertal dagen. Borstvoeding stimuleert deze naweeën, wat zo je herstel bevordert.
  • Verzwakte bekkenbodemspieren: De zwangerschap en bevalling hebben invloed op je bekkenbodemspieren, waardoor ze minder sterk zijn dan voorheen. Hierdoor kan je je blaas soms minder goed controleren. Een tip is om regelmatig op het toilet te gaan zitten. Het echt trainen van de bekkenbodem is pas voor 6 weken na de bevalling. Hierover geeft onze kinesiste Tine je graag meer uitleg tijdens je verblijf op materniteit.
  • Hechtingen: De wonde van een keizersnede of eventuele letsels in en rond de vagina worden gehecht met draadjes die vanzelf oplossen na ongeveer tien dagen. Daar hoef je dus niets aan te doen. Ook het ontsmetten van de wonde is niet nodig, daarvoor volstaat de flora van de huid en vagina. Om de genezing te bevorderen, moedigen we je wel al vroeg aan om te bewegen.

Wees vooral niet te streng voor jezelf en vraag je partner en omgeving op tijd om hulp. Een klein mensje op de wereld zetten doe je niet elke dag.

De stoelgang van je baby heeft verschillende kleuren

De eerste luierwissel van je baby kan spannend zijn. Heel wat ouders schrikken ook als ze de eerste stoelgang van hun pasgeboren baby zien. Die ziet er dan ook niet uit zoals die van een al iets oudere baby, maar is vaak zwart/donkergroen en plakkerig. Deze eerste ontlasting wordt meconium genoemd en bevat naast eiwitten, suikers… vooral dingen die je baby via het vruchtwater heeft ingeslikt in de baarmoeder zoals donsharen, galstoffen, bloedresten en andere afvalstoffen. Een vroege eerste voeding na de geboorte en de laxerende werking van colostrum (de eerste moedermelk) helpen je baby om sneller meconium te kunnen maken. Dit heeft als voordeel dat bilirubine (een afvalstof die ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen) niet opnieuw opgenomen wordt via de darmen. Zo verlaagt de kans op (felle) geelzucht bij je baby.

Onder invloed van moedermelk of kunstvoeding verandert de kleur van de stoelgang van zwart naar donkergroen, bruingroen, lichter groen en (uiteindelijk) felgeel. Die felgele of soms oranje stoelgang zien we voornamelijk bij kindjes die uitsluitend borstvoeding krijgen en wordt daarom ook “borstvoedingsstoelgang” genoemd. Deze kan heel lopend zijn en wordt daarom soms verward met diarree. Dit komt doordat alle voedingsstoffen uit de moedermelk worden opgenomen door je kindje en er dus weinig afvalstoffen moeten uitgescheiden worden. Gaandeweg kan deze stoelgang nog andere kleuren krijgen. Elke kleur van lichtgeel tot oranje, groen en okerbruin is perfect normaal. Neem een kijkje op onze Instagrampagina om te zien welke kleurverandering de stoelgang van je baby ondergaat gedurende de eerste dagen na de geboorte.

We helpen je alvast graag op onze materniteit bij die eerste, vaak spannende luierwissel!