Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Algemeen

Bevallen binnen GZA Ziekenhuizen

Onze leuze 'Natuur als het kan, techniek als het moet' is een mooie samenvatting van hoe we werken op de verloskamer van campus Sint-Vincentius. Wij houden rekening met jullie idee over bevallen. Samen met onze professionele begeleiding hierrond geven we jullie de kans om de bevalling in een zo aangenaam mogelijke omgeving op een veilige manier te beleven. Je mag zelf kiezen wie je als zwangere graag naast je hebt tijdens de arbeid en bevalling. Echtgenoot, doula, een goeie vriendin, moeder, zus, schoonzus, tolk, … De grens ligt op twee personen omwille van de leefbaarheid op de verloskamer.

Tijdens de arbeid mag je (in overleg met ons) eten en drinken. Breng zeker zelf iets voedzaams mee (bv. Isotone dranken (sportdranken), druivensuiker, noten, …), maar wij hebben ook steeds (kleine) dingen in voorraad.

Tijdens de arbeid bieden we jullie verschillende natuurlijke manieren van pijnstilling aan (zitbal, relaxatiebad, muziek, hangtouw, massage,…). Ook rondwandelen in de kamer moedigen we steeds aan om in beweging te blijven. De kamer heeft dimbare lichten waardoor een aangename sfeer gecreëerd kan worden (brandende kaarsen of wierrook zijn niet toegelaten omwille van het brandgevaar.)

Je kan zelf kiezen in welke houding je wil bevallen. Denk bijvoorbeeld aan bevallen terwijl je op de zij ligt, de baarkruk, in bad,… Indien gewenst of noodzakelijk is er ook een bed in de kamer aanwezig waarop je op je rug kan bevallen. Een aangename houding kiezen om te bevallen gebeurt vaak spontaan tijdens de bevalling, maar wij zullen zeker ook aanwijzingen geven.

Na de bevalling blijven jullie nog ongeveer twee uur op de verloskamer voor huid-op-huidcontact en de eerste voeding van je baby. Daarna gaan jullie samen naar de materniteit. 

Natuurlijk loopt het soms ook al wel eens anders en moeten we de natuur een handje helpen. Dat proberen we in overleg te doen met jullie in de mate van het mogelijke. Invasieve technieken zoals inductie en stimulatie van de arbeid, vliezen breken, een knip, een kunstverlossing of een keizersnede proberen we zo veel mogelijk te vermijden.

De hand van een pasgeboren baby