immuuntherapie

Capecitabine

Je arts heeft je capecitabine voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Dit product wordt onderverdeeld bij de klassieke chemotherapie. Chemotherapie werkt in op sneldelende cellen. Heel wat cellen in ons lichaam hebben de eigenschap om snel te delen en nieuwe cellen aan te maken, ook kankercellen hebben deze eigenschap en zullen dus aangetast worden door de toediening van dit product.

Praktisch

  • Tabletten
  • Oraal, steeds bij de maaltijd (of ten laatste 30minuten na de maaltijd)
  • Capecitabine wordt tweemaal per dag ingenomen met 12u tussen beide innames
  • Als je een dosis bent vergeten in te nemen, sla deze dan over, en herneem dan de inname op het volgende geplande tijdstip
  • Bij chemotherapie worden er schadelijke producten via urine, stoelgang en andere lichaamsvochten afgescheiden. Dit kan tot 7 dagen na de behandeling. Gedurende die periode neem je best voorzorgen in acht om accidentele contaminatie van andere personen te vermijden. Zo kan je best al zittend plassen en nadien met gesloten deksel 2x doorspoelen.

 

Generieke naam

Merknaam

Week 1

Week 2

Week  3

Wijze van toediening

Capecitabine

Xeloda®

2x dagelijks

2x dagelijks

Geen inname

oraal

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met je kankerbehandeling. Breng tijdens je  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling:

Je behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor je een tekort krijgt aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes. (Meestal weinig uitgesproken)

  • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid.
  • Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op je afweersysteem, wat maakt dat je gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts dient daarom steeds opgevolgd te worden door je huisarts of behandelende arts.
  • Een tekort aan bloedplaatjes treedt eerder zelden op. Bij een daling van bloedplaatjes kan dit bloedingen veroorzaken. Tekenen waar je op moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,…).  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie moet steeds besproken worden met je behandelende arts.

Ten gevolge van deze therapie kan u huidproblemen ondervinden ter hoogte van handpalmen en voetzolen, het hand-voet syndroom genaamd. De huid kan rood en droog worden. Dit kan gepaard gaan met een branderig gevoel. Soms ontstaan er al dan niet pijnlijke kloven. Bij het ontstaan van pijn of kloven dien je steeds je arts te raadplegen. Eventueel dient de inname tijdelijk te worden onderbroken of dient de dosis te worden aangepast.

Je kan deze klachten voorkomen door extreme temperaturen te mijden. Draag geen knellende schoenen en vermijd wrijving op de huid.

Gebruik handschoenen bij tuinwerk en andere vuile karweien. Gebruik handschoenen voor de afwas. Breng meermaals per dag de verzachtende crème aan die u meekrijgt bij de eerste behandeling.

Eén van de belangrijkste nevenwerkingen van deze chemotherapie is de mogelijkheid tot het ontwikkelen van diarree. Als gevolg van de tijdelijke schade die de slijmvliezen van de mond en de darm ondervinden door de chemotherapie, kan je ongeveer 5 tot 8 dagen na het opstarten van de chemotabletten diarree krijgen.

Het mondslijmvlies kan beschadigd worden door je therapie.  Dit kan resulteren in roodheid, zwelling, zweertjes en pijn. Dit kan leiden tot problemen met eten en drinken en vermagering.

Bepaalde geneesmiddelen werken in op het maagslijmvlies en zullen misselijkheid en/of braken veroorzaken.

Vermoeidheid kan optreden. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

Chemotherapie zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt aan de zon. Bescherm jezelf voldoende door goede protectie (zonnecrème, sunblock) en vermijd de warme middagzon.

Zwangerschap wordt afgeraden. Je behandeling kan schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Borstvoeding wordt ook afgeraden.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.