Laboratorium voor klinische biologie

Bij het laboratorium voor klinische biologie gebeuren onderzoeken op bijvoorbeeld bloed en urine. Op basis van de onderzoeksresultaten kunnen onze artsen een juiste diagnose stellen en een optimale behandeling bepalen.

Waarvoor kan je bij het klinisch laboratorium terecht?

In het klinisch laboratorium GZA voeren hooggeschoolde medisch laboratoriumtechnologen scheikundige, bacteriologische, hematologische en moleculair diagnostische onderzoeken uit op bloed, urine en andere lichaamsvochten. Door de combinatie van gemotiveerde en goed opgeleide medewerkers, een performant informaticasysteem en een hypermodern instrumentenpark worden de resultaten zeer snel ter beschikking gesteld van onze artsen zodat deze een juiste diagnose kunnen stellen en een optimale behandeling kunnen bepalen.

Het klinisch laboratorium is sinds 2010 BELAC-geaccrediteerd (404-MED) voor meer dan 120 analyses binnen de klinische chemie, de toxicologie en therapeutische drugmonitoring, de hematologie, de infectieuze en niet-infectieuze serologie en de moleculaire hematologie en moleculaire microbiologie. Onze medewerkers werken hiervoor strikt volgens een kwaliteitsmanagementsysteem dat gebaseerd is op de internationale ISO15189 norm.

Het klinisch laboratorium wordt geleid door acht klinisch biologen die elk bevoegd zijn voor een deelgebied van de laboratoriumgeneeskunde. Zij staan in voor:

  • het organiseren en aanbieden van een optimale set van laboratoriumonderzoeken;
  • het bewaken van de kwaliteit van de uitgevoerde tests en;
  • het verlenen van adviezen aan de zorgverstrekkers.

Samen met de laboratoriummanager, de moleculair bioloog en de vijf hoofdlaboranten wordt leiding gegeven aan een team van meer dan 100 medewerkers over de drie campussen van GZA Ziekenhuizen. Tot slot staat het klinisch laboratorium jaarlijks in voor de opleiding van stagiair-medisch laboratoriumtechnologen en van ASO’s: artsen en apothekers specialist in opleiding.

Afspraakinformatie

Campus Sint-Augustinus

Je kan ons bereiken van maandag tot en met zondag: 24/24 uur; 7/7 dagen.

Campus Sint-Vincentius

Je kan ons bereiken van maandag tot en met zondag: 24/24 uur; 7/7 dagen.

Campus Sint-Jozef

maandag tot en met vrijdag: van 8 tot 18 uur
zaterdag, zon- en feestdagen: gesloten