Longziekten (Pneumologie)

De dienst longziekten of pneumologie behandelt patiënten met aandoeningen en problemen aan de longen en de luchtwegen. We bieden ook begeleidingsprogramma’s voor mensen die willen stoppen met roken, het slaaplabo voor mensen met slaapproblemen zoals slaapapneu en het muco-referentiecentrum.

campus Sint-Augustinus - route 172

campus Sint-Vincentius - route 133

Waarvoor kan je bij ons terecht?

De dienst longziekten behandelt patiënten met longaandoeningen en problemen aan de luchtwegen. Dat kan gaan om uiteenlopende klachten van luchtweginfecties, allergieën, astma/COPD tot longtumoren. Daarnaast werkt de dienst ook aan het voorkomen van longziekten door bijvoorbeeld het aanbieden van begeleidingsprogramma’s voor mensen die willen stoppen met roken.

Zorgen over eigen alcoholgebruik of dat van een familielid? Nood aan meer informatie?

GZA Ziekenhuizen heeft een Zorgpad Alcohol geïntroduceerd. In dit zorgpad bieden we ondersteuning om zelf bewuster om te gaan met het eigen alcoholgebruik. Daarnaast bieden we ook ondersteuning aan familieleden aan die te maken hebben met (overmatig) alcoholgebruik van een familielid.

Alcohol wordt in verschillende contexten voor verschillende redenen gebruikt. Het is niet altijd even gemakkelijk om het alcoholgebruik te verminderen als we niet begrijpen waarom we alcohol drinken. GZA Ziekenhuizen biedt groepsgesprekken aan verminderd tarief aan om patiënten en/of hun familieleden hierin te ondersteunen.

Afspraakinformatie

Breng zeker volgende zaken mee:

  • je identiteitskaart;
  • een lijst van de medicatie die je neemt;
  • een verwijsbrief van je arts (indien van toepassing);
  • de brief met codes van radiologische beelden als deze in een ander ziekenhuis gemaakt werden.

Campus Sint-Augustinus

Maak altijd eerst een afspraak via het secretariaat (maandag tot en met donderdag van 9 tot 17 uur, vrijdag van 9 tot 15 uur, telkens met een middagpauze van 12.30 tot 13 uur), of via Mijn ZAS.

Volg binnen campus Sint-Augustinus route 172 – gelijkvloers.

Verpleegeenheden

Pneumologie (D06SA)

Verpleegeenheid D06SA is telefonisch bereikbaar via 03 443 35 06. De hoofdverpleegkundige is Walter Verbunt (walter.verbunt@gza.be). D06SA bevindt zich op de tweede verdieping op campus Sint-Augustinus, volg route 236.

Campus Sint-Vincentius

Maak altijd eerst een telefonische afspraak via de centrale afspraakplanning of via ons secretariaat. Van maandag tot en met vrijdag steeds te bereiken tussen 8 en 17 uur. Je kan ook online een afspraak maken via Mijn ZAS.

Volg binnen campus Sint-Vincentius route 133 – gelijkvloers.

Verpleegeenheden

Pneumologie/Cardiologie (D15SV)

Wij zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 03 285 25 81. Bel hier enkel naar voor info over opgenomen patiënten. Via e-mail kan je terecht bij marijke.daems@gza.be (hoofdverpleegkundige) of evy.boel@gza.be (adjunct hoofdverpleegkundige). Je vindt D15SV op de vijfde verdieping op campus Sint-Vincentius, volg route 256.

Campus Sint-Jozef

Polikliniek Hof ter Schelde