Antwerpse ziekenhuis-vzw’s ZNA en GZA willen op 1 april 2024 fuseren tot vzw Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS)

De vzw’s achter de Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) ​ en GZA Ziekenhuizen willen op 1 april 2024 fuseren tot vzw Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Door samen te gaan willen ZNA en GZA Ziekenhuizen de inwoners vlakbij huis nog betere basiszorg en hooggespecialiseerde zorg bieden, en meer kunnen investeren in zorg en infrastructuur. Beide ziekenhuizen werken al zes jaar samen: eerst als groepering, later als netwerk.

Eerst moet de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) nog groen licht geven voor de fusie. De BMA is een overheidsinstantie die toekijkt op de mededinging op Belgisch grondgebied. Doordat de beslissing van de BMA pas eind december kan verwacht worden, hebben de bestuursorganen van GZA Ziekenhuizen en ZNA beslist de fusie te laten ingaan op 1 april 2024.

Geen verschil voor patiënten

Door de nieuwe datum kunnen beide ziekenhuis-vzw’s de resterende juridische en operationele stappen voor de fusie stabiel en gecontroleerd afwerken. Het gaat bijvoorbeeld om de administratieve overzetting van medewerkers, en de overdracht van erkenningen, subsidies en kredieten naar de nieuwe organisatie.

In afwachting van de beslissing van de BMA lopen de voorbereidingen voor de fusie gewoon door. De patiënten blijven op de dertien sites van ZNA en GZA Ziekenhuizen terechtkunnen voor hun vertrouwde zorg, afspraken na nieuwjaar blijven geldig.

Eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België

De oprichting van ZAS is de eerste fusie van deze omvang van ziekenhuis-vzw’s in België. Als de fusie plaatsvindt, is ZAS goed voor meer dan 3 300 bedden en 10 000 medewerkers, waarvan 1 000 artsen.

ZAS vzw telt na de fusie o.a. zes algemene ziekenhuizen, een psychiatrisch ziekenhuis en een psychiatrisch verzorgingshuis. Na de fusie van de vzw’s behoudt ZAS de erkenningsnummers van de algemene ziekenhuizen ZNA, GZA Ziekenhuizen en de erkenningsnummers van PZ Stuivenberg en PVT Antwerpen.