Evolutionair 3D-scansysteem maakt alle bestralingen in het Iridium Netwerk mogelijk zonder uitwendige huidmarkeringen en verhoogt comfort, precisie en veiligheid

Patiënten die een radiotherapiebehandeling ondergaan, krijgen markeringen in vele gevallen met speciale inkt op de huid. Dat is nodig om het bestralingsgebied te kunnen bepalen gedurende de rest van de bestralingssessies. Door een nieuwe evolutie in de radiotherapiewereld kan dit vermeden worden. Bovendien verhoogt de nieuwe methodiek de kwaliteit van de behandeling en de veiligheid voor de patiënt.

Bij een radiotherapiebehandeling worden verschillende soorten stralen gebruikt om kwaadaardige cellen te doden of om ervoor te zorgen dat deze cellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. Belangrijk tijdens die bestraling is dus de juiste positionering van de patiënt. Tijdens voorbereidende onderzoeken wordt het ingestelde bestralingsgebied vastgelegd op CT beelden en vervolgens op de huid geprojecteerd en afgetekend met speciale inkt. Dit laatste verandert.

Streeploos bestralen

Binnen het Iridium Netwerk wordt nu een nieuwe methode geïmplementeerd waarbij gebruik gemaakt wordt van een scansysteem dat een driedimensioneel (3D) live-beeld vormt van de patiënt tijdens de behandeling. Een ingenieus softwaresysteem vergelijkt dit 3D-live-beeld met een referentiebeeld van de patiënt waardoor men zonder markeringen kan bestralen.

Comfort, precisie en veiligheid

Deze methode laat toe om de patiënt uiterst correct te positioneren zonder gebruik te maken van uitwendige markeringen op de huid van de patiënt. “Hiermee voorkomen we bij patiënten emotionele belastingen die deze huidmarkeringen vaak met zich meebrengen. De markeringen moeten immers gedurende de hele behandelingsperiode zichtbaar blijven”, verduidelijkt dr. Piet Dirix.

“Een tweede meerwaarde is dat we dankzij dit 3D-live-beeld de exacte positie van de patiënt monitoren tijdens de bestraling. Zodra de patiënt beweegt, onderbreekt het systeem automatisch de bestraling. Het 3D-scansysteem voorkomt zo dat gezond weefsel ten onrechte bestraald zou worden”, gaat dr. Dirix verder. Het systeem verhoogt zo dus niet alleen de kwaliteit van de behandeling, maar ook de veiligheid voor de patiënt.

Bovendien geeft het 3D-scansysteem - door het gebruik van zichtbaar licht - geen stralingsbelasting aan de patiënt.

Verdere uitrol

Begin 2021 werd het 3D-scansyteem in gebruik genomen op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. In het najaar van 2021 staat de definitieve uitrol op de andere sites van het Iridium Netwerk op de planning, zodat eind 2021 alle patiënten zonder uitwendige huidmarkeringen behandeld kunnen worden.

Door deze nieuwe evolutie bevestigt het Iridium Netwerk zijn missie om als radiotherapeutisch centrum te kiezen voor innovaties ten dienste van de patiënt.

Surface scanning