Gratis webinar over coronavaccinatie bij kinderen van 5-11 jaar: herbekijk de opname

Op woensdag 12 januari van 20 tot 21 uur konden ouders met kinderen van 5 tot en met 11 jaar deelnemen aan een gratis webinar over coronavaccinatie bij kinderen. Prof. dr. Pierre Van Damme, vaccinoloog aan de Universiteit Antwerpen, en dr. Daan Van Brusselen, kinderinfectioloog bij GZA Ziekenhuizen, gaven toelichting en beantwoordden vragen. De webinar werd georganiseerd door stad Antwerpen en de Eerstelijnszones Antwerpen.

“Wanneer het om hun kinderen gaat, merken we dat veel ouders zich toch meer vragen stellen over de veiligheid en het nut van het coronavaccin dan bij zichzelf,” vertelt dr. Daan Van Brusselen. “Daarom bieden we deze gratis webinar aan, waarin we op basis van wetenschappelijk onderzoek én op maat van de ouders meer toelichting geven over de coronavaccinatie bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar.”

Daarnaast krijgen ouders ook meer info over hoe er kindvriendelijk wordt gevaccineerd, hoe de vaccinatie specifiek in Antwerpen zal verlopen en hoe je je kind kan voorbereiden op de vaccinatie. Na het infomoment is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

“In de eerste coronagolven was het aandeel besmettingen bij kinderen eerder beperkt, maar in de vierde en intussen zelfs al vijfde golf hebben we dat aandeel toch zien stijgen,” aldus dr. Van Brusselen. “Gelukkig wordt de meerderheid van hen niet heel erg ziek, maar hoe meer besmettingen er zijn, hoe groter de kans dat er toch steeds enkele kinderen met zware klachten in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Bovendien kunnen kinderen het virus ook doorgeven aan anderen die kwetsbaarder zijn.”

Het vaccin voor kinderen wordt in de eerste plaats aangeboden, meer dan dat het wordt aanbevolen. Een uitzondering geldt voor kinderen die een onderliggende aandoening hebben waardoor ze meer risico lopen: voor hen is het wel sterk aanbevolen om zich te laten vaccineren.

De webinar gemist?

Waarom vaccineren?

Daan Van Brusselen, kinderinfectioloog bij GZA Ziekenhuizen, geeft meer uitleg over vaccinatie bij kinderen:

  • Waarom wordt vaccinatie aangeboden aan gezonde kinderen?
  • En waarom wordt het aanbevolen voor kinderen met onderliggende ziekten en voor kinderen die in contact komen met hoogrisicocontacten?
  • Wat gebeurt er als je je (gezonde) kind laat vaccineren? Zijn er bijwerkingen?

Dokter Van Brusselen legt het helder uit in deze video.