GZA Ziekenhuizen neemt gloednieuwe, hoogtechnologische operatiezaal voor neurochirurgie in gebruik

Op maandag 20 juli 2020 neemt GZA Ziekenhuizen een gloednieuwe en hypermoderne operatiezaal voor neurochirurgie in gebruik, die volledig uitgerust is met de nieuwste digitale technologieën. Daarmee behoort ze tot de hoogst kwalitatieve operatiekamers (OK’s) die België momenteel rijk is.

De nieuwe operatiezaal op campus Sint-Augustinus is een knap staaltje van de nieuwste digitale technologie. Er hangen drie schermen, die de beelden van alle medische toestellen in de zaal, zoals de O-arm, neuronavigatie, fluoroscopie en endoscopische camera’s via 3D-technologie tot leven brengen. Ook beelden gemaakt met de Modus-V, een hyper geavanceerde robotgestuurde digitale microscoopcamera die GZA Ziekenhuizen eerder dit jaar in gebruik nam (zie eerder bericht), zijn via het digitale platform in 3D zichtbaar op alle schermen in de zaal.

Tijdswinst en gebruiksgemak
Twee van de drie schermen hangen naast de operatietafel, zodat niet enkel de chirurg, maar ook de assistenten en verpleegkundigen de operatie volledig in 3D kunnen meevolgen. Op die manier is er geavanceerde beeldvorming mogelijk tijdens de operatie zelf, een techniek die slechts weinig Belgische ziekenhuizen in huis hebben. “Een groot voordeel,” vindt dokter Tony Van Havenbergh, diensthoofd neurochirurgie. Ook op andere vlakken ziet hij het gebruiksgemak in het nieuwe OK enorm toenemen. “Veel beperkingen die er vroeger waren tijdens operaties, sluiten we uit. Een scan opvragen kan nu veel gemakkelijker, wat levensbelangrijke tijdswinst betekent. We moeten als chirurg niet meer naar de computer lopen, met enkele klikken krijgen we de gewenste beelden meteen op alle schermen te zien. Bovendien kunnen we in “splitscreen” meerdere beelden combineren op één scherm.”

Opleiding en kwaliteit
Ook buiten het OK ziet dokter Van Havenbergh veel meer mogelijkheden. “Assistenten en verpleegkundigen in zowel binnen- als buitenland krijgen in het kader van symposia de kans om ingrepen buiten de operatiezaal mee te volgen alsof ze er zelf bij zijn. Die geavanceerde live-beelden maken hun opleidingen een stuk kwalitatiever en interessanter.”

Behalve de drie 3D-schermen is er ook een groot dashboard aanwezig in de operatiezaal, waarop alle parameters van het OK voortdurend zichtbaar zijn voor de chirurg en de verpleegkundigen. Zo kunnen zij tijdens de operatie in real time de temperatuur of de luchtkwaliteit in de zaal opvolgen, of krijgen zij een melding wanneer er problemen zijn met de medische gassen in de zaal, zoals zuurstof, lachgas of perslucht. Op die manier wordt de kwaliteit te allen tijde bewaakt.

In huis en op maat gemaakt
“Bijzonder aan dit project is dat het technische ontwerp van de operatiezaal volledig binnen GZA Ziekenhuizen is gebeurd en we geen gebruik hebben gemaakt van studiebureaus,” vertelt Piet Vanwijnsberghe, projectleider. “Bij dat onderzoek hebben we ook de artsen en verpleegkundigen nauw betrokken. Zo konden zij hun input geven over bv. de plaatsing van de stopcontacten in de zaal, rekening houdend met wat voor hen praktisch en ergonomisch het best is.”

“De zaal beschikt over volledig vlakke wanden zodat er zich nergens stofophoping kan vormen en het schoonmaken gemakkelijk verloopt,” gaat Vanwijnsberghe verder. “Zo halen we ook qua hygiëne en luchtkwaliteit de hoogste norm. Zelfs de stopcontacten zijn zodanig ingewerkt dat ze mee één strak geheel vormen. Daarnaast maken we gebruik van een luchtbehandelingssysteem dat toelaat om in de hele zaal de hoogst mogelijke luchtkwaliteit te garanderen, rekening houdend met de grote en complexe toestellen die er gebruikt worden. Daarmee behalen we in de hele ruimte de ISO-5 classificatie, dat wil zeggen dat de lucht er zo’n 10 000 keer zuiverder is dan in een gemiddelde stedelijke omgeving.” De zaal is ook zodanig voorzien dat er mogelijkheden zijn voor eventuele verdere uitbreidingen in de toekomst. “Mochten er pakweg binnen tien jaar wijzigingen nodig zijn, dan kunnen we dat doen zonder de hele zaal te moeten verbouwen. Zo kunnen we de zaal eenvoudig aanpassen aan de meest recente technologische evoluties.”

OK15
Nieuw OK neurochirurgie