GZA Ziekenhuizen zet kankerpatiënten in de bloemetjes op Dag tegen Kanker

Donderdag 20 oktober staat bij GZA Ziekenhuizen en lotgenotenvereniging Waaier volledig in het teken van kankerpatiënten en hun naasten. Met tal van activiteiten willen ze hen die dag een hart onder de riem steken en even alle zorgen doen vergeten. Hoogtepunt van de dag is ongetwijfeld collagekunstenares Ileana Mariotto: zij maakt samen met patiënten en bezoekers een enorm, interactief kunstwerk met als thema “verbondenheid”. Daarnaast zorgt de Smiling Barista voor heerlijke koffie en gaan er workshops door in Huis Klaas.

Elk jaar op de derde donderdag van oktober organiseert Kom op tegen Kanker de "Dag tegen Kanker", een dag waarop ze kankerpatiënten en hun naasten willen tonen dat ze er niet alleen voor staan. Dit jaar gaat de Dag tegen Kanker door op donderdag 20 oktober. Bij GZA Ziekenhuizen gaat die dag niet onopgemerkt voorbij en staan er allerlei activiteiten op het programma om kankerpatiënten even al hun zorgen te doen vergeten.

Interactieve collagekunst met Ileana Mariotto

In de inkomhal van campus Sint-Augustinus werkt kunstenares Ileana Mariotto aan een grote collage van in totaal 2 op 3 meter. Dat doet ze niet alleen: het wordt een interactief kunstwerk, waarbij ook patiënten en bezoekers uitgenodigd worden om mee te werken. Ileana vertelt: “Ik ben zelf genezen van kanker en weet dus wat je doormaakt als patiënt. Ik merkte dat ik er nood aan had om af en toe met iets totaal anders bezig te zijn dan met mijn ziekte. Creativiteit heeft me daar enorm in geholpen. Vandaag hoop ik met deze collage hetzelfde te kunnen betekenen voor lotgenoten: een moment bieden om creatief bezig te zijn en je gedachten te verzetten, maar tegelijk ook positiviteit en hoop brengen. Die laatste twee zijn onmisbaar in de strijd tegen kanker.”

Ileana Mariotto is geboren in Venezuela, maar woont en werkt op dit moment in Antwerpen. Het kunstwerk is gebaseerd op een foto die ze maakte tijdens een reis in Mongolië. Er zijn drie meisjes op te zien, die speels achter elkaar lopen terwijl de zon opkomt. “Ik was enorm gecharmeerd door de vrolijkheid van dat tafereel”, aldus Ileana. “Tegelijk toont het verbondenheid, medeleven en empathie, drie dingen die we vandaag extra in de verf willen zetten. Patiënten en bezoekers worden uitgenodigd om mee te werken aan de collage. Elk stukje papier zie ik als een stukje van henzelf. Zo komen we samen tot één kunstwerk, dat symboliseert dat niemand er alleen voor staat.”

Tot slot heeft Ileana nog één goede raad: “Als Venezolaanse merk ik dat Belgen het vaak moeilijk vinden om te praten over hoe ze zich voelen. Dikwijls wordt er over gevoelens gewoon gezwegen, een hele aanpassing voor mij. Daarom: als je het moeilijk hebt, praat erover! Het helpt je er echt doorheen.”

Gratis koffie en workshops

Het interactieve kunstwerk is niet alles: daarnaast kunnen patiënten op campus Sint-Augustinus, aan de inkom van het gebouw Oosterveld, genieten van een lekker kopje koffie van de Smiling Barista. Enthousiaste barman Dietrich staat altijd klaar voor een spontane babbel en maalt zijn koffiebonen zelf door te trappen op zijn bakfiets, de Velopresso.

Ook in Huis Klaas kan je op 20 oktober terecht: Magda Van Holsbeeck geeft er een workshop keramiek, er zijn yogasessies en je kan er doorlopend komen shoppen in de winkel zonder kassa.

Waaier

Waaier is een patiëntenvereniging voor en door oncologische patiënten, gesteund en gedragen door een professioneel multidisciplinair oncologisch team met zorgverleners van GZA Ziekenhuizen. Bij deze vereniging draait alles rond laagdrempelig lotgenotencontact, omdat zij elkaar best en snel begrijpen en zo elkaar kunnen steunen. Waaier organiseert tal van activiteiten voor patiënten: informatief, ontspannend, sportief, daguitstappen ...

Huis Klaas

Huis Klaas is een unieke shop die patiënten die aan kanker lijden of ervan herstellen, ondersteunt. Buiten de vaak oplopende zorgkosten en bekommernis om hun gezondheid, hebben oncologische patiënten ook vaak met financiële zorgen te kampen. Betalen is bij Huis Klaas daarom niet aan de orde. De rekken worden immers gevuld met ingezamelde kleding, schoenen, handtassen, accessoires en kinderspullen. Door praktische spullen ter beschikking te stellen, kunnen we onze patiënten helpen om hun niet-medische kosten te reduceren.

Ileana Mariotto
Ileana Mariotto aan het werk.