GZA Ziekenhuizen en ZNA bouwen gemeenschappelijke intensieve zorgen voor pasgeborenen

GZA Ziekenhuizen en Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) slaan de handen in elkaar om een gloednieuwe gemeenschappelijke dienst voor neonatale intensieve zorgen te bouwen. De samenwerking past in de overheidsfilosofie om hooggespecialiseerde zorg te concentreren. De nieuwe dienst gaat uit van het “family centered care concept”. Dat stelt de ontwikkeling en individuele zorgbehoefte van de kwetsbare pasgeborene met familiegerichte zorg centraal. Het bouwproject van 18,5 miljoen euro wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid. De nieuwe dienst opent in 2024 op campus Sint-Augustinus.

Samen meer dan 8 000 bevallingen en 800 baby’s op NICU

De twee bestaande diensten neonatale intensieve zorgen in ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus worden samengebracht op campus Sint-Augustinus, in een apart gebouw aan het ziekenhuis. De gemeenschappelijke dienst zal 30 bedden tellen en wordt daarmee de vijfde grootste van België. ZNA en GZA hebben jaarlijks samen meer dan 8 000 bevallingen en verzorgen zo’n 800 baby’s op hun NICU (Neonatale Intensive Care Unit).

Stille alarmen en kamers met leef/slaapgedeelte voor de ouders

“We zetten sterk in op het ‘family centered care-concept’, waarbij de ontwikkeling en individuele zorgbehoefte van de kwetsbare pasgeborene en familiegerichte zorg centraal staan”, vertelt Willeke Dijkhoffz, CEO van GZA. “De kamers zijn zeer ruim, zodat de ouders comfortabel bij hun kindje(s) kunnen verblijven en slapen. Het is onze ambitie dat premature pasgeborenen en hun ouders de klok rond bij elkaar kunnen zijn. Zo kunnen we op een ontwikkelingsgerichte manier met de ouders werken en hen zo snel mogelijk bij de zorg voor hun kindje betrekken. Daarom investeren we in ruime kamers met een leef/slaapgedeelte voor de ouders.”

Wouter De Ploey, CEO van ZNA, vult aan: “De NICU-teams van GZA en ZNA nemen al jaren actief deel aan overheidsprojecten over ontwikkelingsgerichte zorg. Dankzij de nieuwe infrastructuur kunnen we alle best practices - zoals een silent room (= geen hoorbare alarmen in de kamer van het kind, zodat het niet extra geprikkeld wordt) - in de praktijk brengen en meer doen voor de brussen-werking (broers en zussen van de kwetsbare pasgeborene) om de gezinscontext nog beter te ondersteunen. Hier zullen onze kinderpsychologen met extra bekwaming in coaching de weken rond de bevalling een belangrijke rol spelen.”

Interieur nieuwe NICU afdeling
Interieur nieuwe NICU afdeling
Interieur nieuwe NICU afdeling
Interieur nieuwe NICU afdeling

Expertise voor complexere behandelingen bundelen

“Dit project sluit volledig aan bij onze zorgstrategie om hooggespecialiseerde zorg meer en meer te concentreren, met aandacht voor nieuwe tendensen”, aldus Els Van Doesburg, voorzitter van ZNA. Etienne Wauters, voorzitter van GZA, vult aan: “Door samen te werken kunnen we onze expertise bundelen, zeker voor complexere specialismen zoals neonatale intensieve zorgen.” Beide voorzitters zijn dan ook bijzonder fier op deze samenwerking.

De bouwwerken voor de nieuwe dienst starten dit jaar nog.