GZA Ziekenhuizen en ZNA willen fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom

Antwerpen, 22 juni 2022 - De Antwerpse ziekenhuizen ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen zijn verloofd: op 1 januari 2024 willen ze trouwen en één ziekenhuis vormen. De verschillende raden van bestuur hebben de intentie om te fuseren goedgekeurd. Door samen te gaan willen beide ziekenhuizen de inwoners vlakbij huis nog betere basiszorg en hooggespecialiseerde zorg bieden, en meer kunnen investeren in zorg en infrastructuur. Beide ziekenhuizen werken al zes jaar samen: eerst als groepering, later als netwerk.

Het nieuwe ziekenhuis zal Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS) heten. Als de fusie plaatsvindt, is ZAS goed voor meer dan 3 300 bedden en 10 000 medewerkers, waarvan 1 000 artsen. Willeke Dijkhoffz wordt CEO, Wouter De Ploey voorzitter van de raad van bestuur.

Het nieuwe fusieziekenhuis zal Ziekenhuis aan de Stroom heten, of afgekort ZAS. Om te benadrukken dat ZAS één ziekenhuis is, is bewust gekozen voor ziekenhuis (enkelvoud) en niet voor ziekenhuizen (meervoud).

Het ZAS-logo is warm, verbonden, krachtig, simpel en fris. De letters van het woord ZAS zijn met elkaar verbonden en verpersoonlijken de Schelde die door de stad loopt. Daarbij ondersteunen twee exact symmetrische gestructureerde vormen de A (van Antwerpen). Die symboliseren de medische, wetenschappelijke wereld die de Antwerpenaars ondersteunt. De onregelmatige buitenvorm rond ZAS staat voor de organische, menselijke omgeving en kan ook gezien worden als een knipoog naar de vorm van menselijke organen.

Het groen van het logo is een medisch, hygiënisch groen gebaseerd op de kleur van operatieschorten, uniformen en steriele doeken. 

  Grootste ziekenhuis van België

  Als de fusie een feit wordt, is ZAS met 3 300 bedden het grootste ziekenhuis van het land en een van de grootste van Europa. Het Ankara Bilkent City Hospital (Turkije, 3 700 bedden en 13 000 medewerkers) is de grootste, gevolgd door Charité – Universitatsmedizin Berlin (Duitsland, 3 500 bedden en 15 000 medewerkers, fusie van 2 universiteiten). University Clinical Centre of Serbia (3 150 bedden en 7 400 medewerkers) en Helsinki University Hospital (3 000 bedden en 27 000 medewerkers) vervolledigen de top vijf.

   

  ZAS in cijfers

  10 000 medewerkers, waarvan 1 000 artsen

  13 operationele sites met 

  • 6 algemene ziekenhuizen: Jan Palfijn, Middelheim, Stuivenberg (Cadix vanaf maart 2023), Sint-Augustinus,  Sint-Jozef en Sint-Vincentius
  • 6 gespecialiseerde ziekenhuizen: Joostens, Hoge Beuken, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Psychiatrisch Ziekenhuis Stuivenberg, Sint-Elisabeth, Universitaire Kinder- en Jeugdpsychiatrie Antwerpen
  • 6 dagcentra voor daghospitalisatie, raadplegingen en medisch-technische onderzoeken: Hoge Beuken, Jan Palfijn, Koningin Paola Kinderziekenhuis, Middelheim, Sint-Elisabeth en Sint-Erasmus (Cadix vanaf maart 2023)
  • 3 medische centra: Regatta, Kaai 142 en Hof ter Schelde
  • 1 psychiatrisch verzorgingstehuis: PVT Antwerpen
  • 1 woonzorgcentrum voor patiënten met dementie: Joostens

  6 spoeddiensten

  • Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus, Sint-Jozef, Sint-Vincentius en Stuivenberg (Cadix vanaf maart 2023)
  • 170 000 patiënten per jaar
  • 20 MUG-interventies per dag

  4 materniteiten

  • Jan Palfijn, Middelheim, Sint-Augustinus en Sint-Vincentius
  • 8 500 geboortes per jaar

  61 operatiekamers

  • goed voor 96 000 operaties per jaar

  Ca. 3 300 bedden

  • Intensieve zorg: 88 (64 ZNA + 24 GZA)
  • Brandwondencentrum: 10

  Lees meer op www.zas.be