GZA Ziekenhuizen zorgt voor je huid: SMOTspots geven gratis zonnecrème én tonen wanneer je moet smeren

Sinds 9 juli vind je op de drie campussen van GZA Ziekenhuizen een SMOTspot: een “slimme” paal waar je gratis zonnecrème kan nemen én die je toont hoe hoog de UV-index – en dus het risico om te verbranden – op dat moment is. Op die manier wil het ziekenhuis mensen aanmoedigen om te smeren en zo huidkanker helpen voorkomen.

“Zo’n 20 procent van de bevolking ontwikkelt ooit een vorm van huidkanker, een cijfer om toch even bij stil te staan,” vertelt dr. Kristiaan Deckers, hoofdarts van GZA Ziekenhuizen. “Als ziekenhuis vinden we het dan ook onze verantwoordelijkheid om mensen te sensibiliseren en aan te moedigen om voldoende te smeren. Aan de SMOTspots aan de ingang van onze campussen kunnen patiënten, bezoekers of medewerkers gratis zonnecrème nemen. Het toestel toont bovendien de UV-index, zodat je kan zien op welke momenten je zeker moet smeren.”

GZA Ziekenhuizen is het eerste ziekenhuis in België dat de SMOTspots op haar campussen aanbiedt. Ze bevatten zonnecrème met factor 50, omdat die het meest beschermt. De palen werken contactloos en zijn dus ook volledig coronaproof. Naast de UV-index meten de SMOTspots ook andere omgevingsfactoren, zoals temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Die gegevens worden geanalyseerd in een studie van de KU Leuven en de Universiteit Maastricht, die onder meer in kaart moet brengen op welke kritieke momenten er nog meer sensibilisering rond smeren nodig is.

De SMOTspots zijn een initiatief van drie jonge ondernemers, die samen de start-up Sundo oprichtten. De naam SMOT verwijst naar “smotten”, smeren in het West-Vlaams. Daarnaast is het een afkorting voor “Skin Matters Over Tan”. “Mensen hebben graag een kleurtje, maar zorg dragen voor je huid is nog veel belangrijker,” legt medeoprichter Jacob Leysen uit. “We zijn dan ook verheugd dat GZA Ziekenhuizen als gezondheidsinstelling meestapt in ons project en zo mee sensibiliseert om huidkanker te voorkomen.”

Paal met zonnecrème - SMOTspot