Initiatieven Maand tegen Kanker

 

 

Tijdens het weekend van 15-17 september werden er in de strijd tegen kanker ruim 328.000 azalea’s verkocht. Het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker kondigt al 29 jaar de start van de Internationale maand tegen Kanker aan. Elk jaar in oktober vragen verschillende organisaties, verenigingen, vzw’s … aandacht voor de strijd tegen kanker door hartverwarmende acties te organiseren, uitzonderlijke sportprestaties neer te zetten … en je solidariteit te tonen door een geel lintje te dragen.

Ook binnen GZA Ziekenhuizen zijn er tal van medewerkers die mee willen zorgen voor een golf van solidariteit. Zo organiseert de zorgzone oncologie, samen met de dames van American Women’s Club of Antwerp (AWCA), op donderdag 12 oktober een Pillowparty. Tijdens deze bijzondere ochtend maken ze samen met jou kussentjes die speciaal zijn ontworpen om comfort en steun te bieden aan borstkankerpatiënten. Iedereen mag langskomen tussen 11 en 13 uur in de aula op campus Sint-Augustinus om mee te helpen en kussentjes te vullen.

 

Dag tegen kanker

Op donderdag 19 oktober, tijdens de Dag tegen Kanker, staan er in onze ziekenhuizen verschillende activiteiten en acties op het programma.

Campus Sint-Augustinus inkom Oosterveld

Op campus Sint-Augustinus, waar ons kankerexpertisecentrum gevestigd is, plant Waaier vzw samen met onze zorgzone Oncologie, verschillende hartverwarmende, gezonde en heerlijk smakende initiatieven. In een tent voor inkom Oosterveld bezorgen zij je een fijne verwendag en laten ze je je zorgen even vergeten. De Sappentrapper zorgt al trappend voor heerlijk vers geperste/getrapte smoothies, terwijl naast hem onze oncodiëtisten verschillende soorten wafeltjes bakken. Zij geven je trouwens graag meer uitleg over hun recepten en hoe je deze kan aanpassen naar jouw voedingsnoden. Terwijl je geniet van deze smakelijke traktaties, kan je een praatje maken met lotgenoten en ons multidisciplinair team. Of speel op de jukebox, die Jukeboxplezier ons gratis ter beschikking stelt, je favoriete liedje af.

Campus Sint-Augustinus

Natuurlijk denken we ook aan onze opgenomen oncologische patiënten tijdens de Dag tegen Kanker. Zij kunnen smullen van heerlijke wafeltjes. Daarnaast delen vrijwilligers van Kom op tegen Kanker in de inkomhal gele lintjes uit. Zo kan je als patiënt of bezoeker je solidariteit tonen aan mensen met kanker en hun naasten. Aan hun infostand kan je terecht voor meer informatie over hun organisatie, wat zij allemaal doen of hoe je kan meehelpen. In de aula op campus Sint-Augustinus, laten onze oncopsychologen je een nieuwe relaxatiemanier ervaren. Tijdens de Dag tegen Kanker kan je kennismaken met hun virtualrealitybrillen. De fictieve wereld waarin je terechtkomt, helpt je ontspannen en vermindert angst-, stress- of pijngevoelens.

Campus Sint-Vincentius

Tot slot kan je in Huis Klaas, gelegen naast campus Sint-Vincentius, terecht voor een workshop keramiek (10-12 uur) en/of yoga (14-15 uur), je kan doorlopend je kledingkast een upgrade geven en genieten van een deugddoende babbel tijdens een hapje en een drankje. Voor de workshop keramiek en yoga dien je op voorhand een plaatsje te reserveren. Dit kan door een mailtje te sturen naar huisklaas@gza.be.

 

 

Waaier vzw en Huis Klaas

Waaier vzw is een vereniging van, voor en door kankerpatiënten met als basis zorgverstrekkers uit GZA Ziekenhuizen. De naam verwijst naar een waaier van activiteiten en mogelijkheden, een waaier van gevoelens en persoonlijkheden, een waaier om je koelte toe te wuiven (bij vapeurs)… Waaier vzw biedt aan kankerpatiënten de mogelijkheid om vlot met elkaar in contact te komen en de ruimte om in gesprek te gaan met lotgenoten of zorgverstrekkers. Daarnaast organiseren zij activiteiten aan die kankerpatiënten opnieuw in contact brengen met de maatschappij op hun eigen energieniveau. Dat alles draagt tot het welzijn, het welvoelen en het mens-zijn van onze patiënten.

Huis Klaas maakt deel uit van Waaier vzw en organiseert verschillende activiteiten in hun karaktervol historisch gebouw in centrum Antwerpen naast GZA Ziekenhuizen campus Sint-vincentius. In het pand bevindt zich ook een unieke shop die patiënten die aan kanker lijden of ervan herstellen, ondersteunt. Door praktische spullen ter beschikking te stellen, helpt Huis Klaas patiënten hun niet-medische kosten te reduceren.