Kunstenaar Peter Meyers schenkt COVID-sculptuur aan GZA Ziekenhuizen

Kunstenaar Peter Meyers schenkt GZA Ziekenhuizen een zelfgemaakte sculptuur die in het teken staat van COVID-19, als hommage aan alle medewerkers en artsen die zich in ons ziekenhuis en daarbuiten hebben ingezet tijdens de coronaperiode. Op woensdag 2 september wordt het beeld officieel ingehuldigd op campus Sint-Augustinus, in aanwezigheid van onder meer Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx.

Peter Meyers koos voor een leven als kunstenaar toen hij op 47-jarige leeftijd plots werkloos werd. Hij volgde verschillende opleidingen en vond zijn passie in de metaalbewerking. Wat startte als kleine werkjes die hij uitsneed uit lege conservenblikken en vervolgens plooide tot figuren, groeide uit tot ware standbeelden uit metaal die steeds groter werden. Van zijn tuinhuis in België verhuisde hij dan ook naar Frankrijk, waar hij op dit moment een groot atelier heeft.

De sculptuur "Heldenmoed" maakte Meyers naar aanleiding van de coronapandemie. "Het raakte me om te zien hoe zorgverleners zich in deze crisis meer dan ooit inzetten voor hun patiënten," vertelt Meyers. "Dat gaf me inspiratie voor een sculptuur uit inox, die volledig in het teken staat van COVID-19." Je herkent in het beeld ongetwijfeld de typische beschermingsmaterialen, zoals een mondmasker, handschoenen en een schort. Het is fascinerend hoe Meyers het metaal tot leven brengt en expressie in zijn sculpturen weet te leggen. Aangezien de roots van de kunstenaar in Antwerpen liggen, besloot hij om het beeld te schenken aan GZA Ziekenhuizen, als hommage aan alle medewerkers en artsen die zich hebben ingezet tijdens de coronaperiode.

Op woensdag 2 september wordt de sculptuur "Heldenmoed" officieel ingehuldigd op campus Sint-Augustinus, in aanwezigheid van Willeke Dijkhoffz (afgevaardigd bestuurder GZA), Cathy Berx (provinciegouverneur Antwerpen) en Tom Meyers (zoon van de kunstenaar). De sculptuur krijgt een mooie plek in de binnentuin naast de kapel van campus Sint-Augustinus, die omgeven is door een glazen gang. Die locatie geeft de betekenis van het beeld extra kracht, door het gevoel van isolatie dat de glazen wand opwekt.

Foto COVID-sculptuur