Vrijwilligers maken kussentjes voor borstkankerpatiënten op campus Sint-Augustinus

Hartvormig kussentje geeft comfort en steun na borstoperatie

Deze voormiddag maakten vrijwilligers van de borstkliniek van GZA Ziekenhuizen en de American Women’s Club of Antwerp (AWCA) samen kussentjes voor borstkankerpatiënten. De hartvormige kussentjes zijn speciaal ontworpen om comfort en steun te bieden aan borstkankerpatiënten na hun operatie.

Pillowparty

Grote bedrijvigheid deze voormiddag op campus Sint-Augustinus: meer dan 30 vrijwilligers kwamen samen om kussentjes te stikken en vullen voor borstkankerpatiënten. Ook een 10-tal patiënten kwam meehelpen. De hartvormige kussentjes krijgen borstkankerpatiënten in het ziekenhuis gratis mee om comfort en steun te bieden na hun operatie. Het initiatief voor de ‘pillowparty’ ging uit van de borstkliniek van GZA Ziekenhuizen en de American Women’s Club of Antwerp (AWCA), een organisatie voor en door Engelstalige vrouwen in Antwerpen, die zich inzet voor liefdadigheidsprojecten. In totaal maakten ze vandaag zo'n 50 kussentjes.

Carol Brazle, voorzitter van de AWCA:

“Met onze club maken we al sinds 2008 hartvormige kussentjes voor borstkankerpatiënten, geïnspireerd door een project uit Amerika. Elke maand komen we 2 keer samen en maken we kussentjes met een groep van 10 à 15 vrouwen: de 'Caring Hearts'. We zijn gestart met kussentjes voor campus Sint-Augustinus, maar intussen verdelen we ze ook in 6 andere ziekenhuizen. In totaal maken we zo’n 800 tot 1000 kussens per jaar. We krijgen regelmatig dankbare mails van patiënten, dat is altijd fijn om te lezen. Want hen steunen, daar doen we het uiteindelijk voor!”

Kristina Dhaenens, borstverpleegkundige van GZA Ziekenhuizen:

“Het hartvorming kussentje past mooi onder de oksel en geeft meer comfort en minder pijn na de borstoperatie. Als we bij onze patiënten langsgaan voor de operatie, nemen we altijd een kussentje voor hen mee. Een borstoperatie is vaak een emotionele gebeurtenis, en we merken dat veel patiënten het dan toch wel een fijn en warm gebaar vinden om zo’n hartje te krijgen. We leggen ook uit dat de hartjes door vrijwilligers worden gemaakt, waardoor we ze gratis kunnen aanbieden. Heel wat patiënten blijven het hartje na hun operatie nog langere tijd gebruiken, ook bijvoorbeeld om comfortabeler te kunnen slapen.”

Oktober borstkankermaand

Oktober is borstkankermaand: de pillowparty is dan ook één van de initiatieven die GZA Ziekenhuizen binnen dat kader organiseert. Ook op donderdag 19 oktober, tijdens de Dag tegen Kanker, staan er in het ziekenhuis verschillende activiteiten en acties op het programma om de strijd tegen kanker onder de aandacht te brengen en patiënten extra in de watten te leggen. Lees meer over onze initiatieven.

Groepsfoto vrijwilligers met hartvormige kussentjes
Groepsfoto met Kristina en Carol resp. links en rechts in het midden.