Fysische geneeskunde, revalidatie en kinesitherapie: Samenwerking

Samenwerking binnen GZA ziekenhuizen

Veel diensten binnen GZA Ziekenhuizen doen beroep op het team fysische geneeskunde en revalidatie voor de behandeling van patiënten:

  • Respiratoire en cardiale aandoeningen
  • Orthopedie, neurochirurgie, intensieve zorgen
  • Borstkliniek, oncologie
  • Heelkunde pediatrie, neurologie
  • Materniteit
  • Geriatrie

Binnen GZA Ziekenhuizen kiezen we met de "Antwerp Medical Spine Unit" voor een innovatieve aanpak van rugklachten. We werken samen met de diensten neurochirurgie, fysische geneeskunde en revalidatie, reumatologie, orthopedie, neurologie en pijnkliniek. Zo komen patiënten terecht in een zorgprogramma dat bij hen past. De meeste patiënten met rugklachten moeten immers niet in het ziekenhuis opgenomen worden. Huisartsen kunnen rechtstreeks contact met ons opnemen voor de behandeling van patiënten met zeer acute rugklachten, zodat we wachttijden kunnen vermijden.

vrouw begeleidt man bij revalidatie oefeningen

Samenwerking met andere ziekenhuizen of onderzoeksorganisaties

Ons team werkt ook samen met medische diensten van andere ziekenhuizen om behandelingen op een hoger niveau te kunnen tillen. Twee goede voorbeelden hiervan zijn:

  • Iridium kankernetwerk: een samenwerkingsverband tussen verschillende ziekenhuizen in en rond Antwerpen om kankerpatiënten een optimale zorgverstrekking te kunnen bieden.
  • De dienst fysische geneeskunde werkt actief mee aan studies aangaande rugrevalidatie (Mainstay, begeleiding doctoraatsstudenten), oncologie (PRINK, Reboot) en registratie van behandelingskwaliteit in samenwerking met de overheid ( Spine Tango Registry).

Transmuraal Multiple Sclerose Team (TMST)

De MS-kliniek is actief sinds 7 mei 2018 op campus Sint-Jozef.

Ons doel

We begeleiden personen met Multiple Sclerose (MS) longitudinaal op medisch, paramedisch, psychologisch en sociaal vlak.

Wat is het TMST?

Het TMST is een ambulante multidisciplinaire screeningsraadpleging waar je als patiënt terecht kunt bij verschillende zorgverleners, als je vragen heeft over MS of problemen ervaart door MS. Hiervoor dien je eerst op raadpleging bij een neuroloog te gaan.

Het team bestaat uit een neuroloog, fysisch geneesheer, verpleegkundige, kinesitherapeut, diëtist en sociaal assistent. Na de teamanalyse bieden we je een gericht ambulant zorgprogramma op maat aan. GZA Ziekenhuizen werkt hiervoor samen met het National MS center te Melsbroek.

Oudere dame doet revalidatie-oefeningen