Materniteit campus Sint-Augustinus: Voeding en verzorging

Informatie voor jou persoonlijk

Normaal verloop kraamperiode

  • Je kan je tot ongeveer zes weken na de bevalling verwachten aan vaginaal bloedverlies. Uiteraard zal dat gedurende de weken afnemen en van kleur veranderen. Als je toch het gevoel hebt dat je te veel bloedt en/of klonters verliest, kan je best contact opnemen met je vroedvrouw en/of gynaecoloog of huisarts.
  • Wij raden aan om te zorgen voor een goede hygiëne: de eerste weken regelmatig spoelen met water, en zeep best vermijden. Neem douches en geen zitbaden, ga niet zwemmen en gebruik geen tampons, omdat je meer vatbaar bent voor infecties.
  • Seksuele betrekkingen zijn af te raden zolang je bloedverlies hebt.
  • Kind en Gezin zal contact met je opnemen binnen de twee weken en alvast een datum voor een kennismakingsgesprek vastleggen. Ook de gehoortest en afspraken voor de vaccinaties worden, in samenspraak met jou, vastgelegd.
Baby krijgt huid-op-huidcontact van de moeder
Wondverzorging
  • Als je een knipje (episiotomie) of een scheurtje hebt, pas je gewone algemene hygiëne toe. De wonde geneest wanneer de hechtingsdraad vanzelf verteerd is, na zeven à tien dagen.
  • Als je beviel met een keizersnede, ga je waarschijnlijk naar huis met de hechtingen of nietjes nog in de wonde. Spreek met je arts af door wie en wanneer de nazorg zal gebeuren.
Voorschriften

Zorg ervoor dat je arts de nodige formulieren heeft klaargemaakt en ondertekend:

  • een vertrouwelijk formulier voor de mutualiteit;
  • een formulier voor de hospitalisatieverzekering;
  • een attest voor je werkgever;
  • een voorschrift voor de postnatale oefensessies.

Waarschijnlijk heb je nog medicatievoorschriften nodig van je arts. Zorg ervoor dat de dokter je een voorschrift meegeeft voor een ijzerpreparaat (indien nodig), eventuele pijnstillers, ontstekingsremmers of anticonceptie. Bespreek met de gynaecoloog ook de dosering en de duurtijd van de medicatie.

Afspraken

Je maakt best zo snel mogelijk een afspraak bij je arts voor de nacontrole, dat rond zes weken na de bevalling.

Als je een vroedvrouw aan huis wenst, kan je best ook al tijdens je verblijf (of vooraf) met haar een afspraak maken. Eén maand na de bevalling maak je ook best een afspraak bij je kinderarts of huisarts.

Anticonceptie

Spreek erover met je arts voordat je vertrekt. Bij moeders die borstvoeding geven, kan de eisprong uitgesteld blijven. Dat is echter geen veilige methode voor anticonceptie.

Postnatale oefeningen

Na vijf à zes weken (bij een keizersnede zes weken) kan je starten met oefeningen. Je bent vrij om een kinesist te kiezen.

Je kan terecht op onze dienst fysische geneeskunde en revalidatie (telefoonnummer 03 443 38 30) voor gemeenschappelijke oefensessies.

De kinesiste die je eventueel op de kamer hebt gezien, geeft je de nodige informatie mee zodat je thuis van start kan gaan met enkele lichte oefeningen.

Als je na een tijdje nog steeds last ondervindt van een zwakke bekkenbodem (urineverlies, zwaar gevoel), neem dan contact op met je arts en maak een afspraak voor bekkenbodemtrainingen. Het volledige herstel van die spieren is namelijk zeer belangrijk, ze ondersteunen de buikorganen.

Het huren van een afkolftoestel

Als je thuis nog verder moet afkolven omdat je kindje nog is afgevallen of verblijft op de neonatale dienst, dien je een afkolftoestel in huis te hebben op de dag van ontslag. Die kan je op verschillende plaatsen huren, zoals bij de mutualiteit of bij sommige apotheken. Het is belangrijk je goed te informeren over een afkolftoestel, want soms is het belangrijk welke mogelijkheden het afkolftoestel heeft, vooral om de melkproductie op gang te brengen.

Informatie over je baby

Voeding

  • Als je borstvoeding geeft, raden we je aan om onze brochure “Borstvoeding” voor je vertrekt na te lezen en met de vroedvrouw te overlopen.
  • Als je flesvoeding geeft, neem je de brochure “Flesvoeding van Kind en Gezin” door met je vroedvrouw.

Zorg ervoor dat je weet welke melk je baby krijgt, hoe je een flesje moet bereiden, hoe je de flessen moet steriliseren en hoe je de voeding moet opwarmen. Het opklimschema voor de volgende vier weken staat ook in die brochure. Zorg ervoor dat het melkpoeder is aangekocht voor thuis, je krijgt immers geen voeding mee.

Kies water (voor het oplossen van de poeder) dat geschikt is voor babyvoeding. Dat moet op het etiket van de fles vermeld staan. De flessen en spenen staan best gesteriliseerd klaar als je thuiskomt.

Verder voedingsadvies krijg je via de zelfstandige vroedvrouw, Kind en Gezin, je kinderarts of je huisarts.

Bevallen op de dienst materniteit van GZA Ziekenhuizen

Verzorging

Je leerde tijdens je verblijf hoe je je kindje het best kan verzorgen en observeren. Je leerde de temperatuur te nemen, de navel te verzorgen en hoe je het best kan verluieren of een badje kan geven. Neem je tijd om al die zaken nogmaals met de vroedvrouw te overlopen voor je vertrekt.

 

Algemeen

Voor meer informatie kan je onze brochures "Praktische tips en algemene info borstvoeding" en "Praktische tips en algemene info flesvoeding" raadplegen, die je bij je aankomst op materniteit ontvangt. Daar vind je veel nuttige en praktische informatie in terug.