Chirurgisch dagcentrum (CDC): Voor jouw ingreep

campus Sint-Augustinus - route 126

Hoe bereid je je voor op jouw ingreep?

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw ingreep, hou je best rekening met volgende aandachtspunten:

Documenten
  • Op de consultatie zal je arts naar je e-mailadres en gsm-nummer vragen. Dit is nodig om via een sms en/of e- mail een uitnodiging te sturen om een pré- operatieve vragenlijst in te vullen. Dit doe je op mijn.zas.be. Vul deze vragenlijst in max. 1 maand voor je geplande ingreep, de lijst blijft 30 dagen geldig. Voor minderjarige kinderen is er een schriftelijke toestemming nodig zowel voor anesthesie als voor de chirurgische ingreep. Deze documenten krijg je van je arts op de consultatie voorgaand aan de ingreep.

  •  Heb je een hospitalisatieverzekering, breng dan best je verzekeringsmaatschappij zo snel mogelijk op de hoogte. Informeer bij je ziekenfonds over je verzekeringstoestand of die van je kind.

Thuismedicatie

Je thuismedicatie neem je best door, bepaalde bloedverdunners kan je beter vermijden. Bespreek dit op voorhand met je huisarts, chirurg of anesthesist. Neem zeker een lijstje met een overzicht van je medicatie mee naar het CDC. Medicatie die je de dag van de ingreep dient verder te zetten, mag je met een klein slokje water innemen.

Wie mag er met je mee naar het dagziekenhuis?

Tijdens je verblijf op het CDC mag je je laten vergezellen door maximum 2 personen. Zo blijft de rust gegarandeerd die nodig is voor de goede werking van het dagcentrum. Wordt je kind geopereerd, dan mag één van de ouders het kind begeleiden tot in de operatiezaal. Tijdens de ingreep wacht je als ouder in de wachtzaal. Bij aankomst van je kind op de ontwaakafdeling zal één van onze verpleegkundigen je komen halen en verder begeleiden. Ook hier mag slechts 1 ouder het kind bijstaan. Broertjes en zusjes blijven die dag thuis. Voorzie steeds opvang voor een volledige dag!

Wees nuchter

Meld je nuchter aan op het afgesproken uur op het CDC. Nuchter betekent dat je zes uur voor de ingreep niet meer mag eten. Water of thee (zonder melk) drinken mag tot twee uur voor de operatie. Kinderen mogen tot zes uur voor de operatie nog melk drinken en vier uur voor de operatie nog borstvoeding krijgen. Omdat niet nuchter zijn tijdens de ingreep ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid, zullen we de ingreep in dat geval uitstellen.

Wat breng je mee?

Vergeet zeker niet:

  • Je identiteitskaart;
  • Schriftelijke toestemming voor anesthesie en ingreep bij minderjarige kinderen;
  • De gegevens van preoperatieve onderzoeken (recent labo, EKG, foto’s die in een ander ziekenhuis werden genomen);
  • Je verzekeringsdocumenten.

Waardevolle voorwerpen, grote tassen of valiezen laat je best thuis.

In het CDC is er speelgoed voorzien voor de allerkleinsten. Het is uiteraard toegelaten dat je kind eigen speelgoed meebrengt, maar hou dit eerder beperkt. Patiënten zijn zelf verantwoordelijk voor speelgoed dat ze hebben meegebracht.

Chirurgisch dagziekenhuis verpleegsters

Het opname-uur

Wanneer er in overleg met je arts gekozen wordt voor een behandeling in het CDC, wordt er enkel een dag van behandeling vastgelegd. 

De werkdag voor je ingreep ontvang je om 15 uur via sms je uur van opname. Heb je na 16 uur nog geen sms ontvangen, neem dan contact op met het secretariaat van het CDC op het nummer 03 443 48 90. Indien je ingreep op een maandag is gepland ontvang je deze sms op vrijdag.

Omdat wij het je zo comfortabel mogelijk willen maken en het wachten tot een minimum willen beperken, is het belangrijk dat je je strikt aan het afgesproken opname-uur houdt. Meestal dien je je 1 uur voor het begin van de operatie aan te melden zodat onze verpleegkundigen je tijdig kunnen voorbereiden op je ingreep. Hou er wel rekening mee dat er ondanks een goede planning steeds onvoorziene omstandigheden kunnen optreden waardoor je wat vroeger of later dan afgesproken zal worden verder geholpen.

Ben je de dag van de ingreep ziek of kan je wegens omstandigheden niet geopereerd worden, neem dan zo spoedig mogelijk contact op met ons secretariaat (03 443 48 90).

Om organisatorische redenen kan het voorkomen dat je de dag van de ingreep toch op een afdeling in het algemene ziekenhuis verblijft. Dit betekent echter niet dat je in het ziekenhuis moet overnachten! Ook de pre- en postoperatieve richtlijnen blijven ongewijzigd. De inschrijving gebeurt dan via de centrale opnamebalie.