Endometriose: Onderzoek en diagnose

campus Sint-Augustinus - route 371

Er bestaan verschillende types van endometriose. Bij oppervlakkige endometriose zijn er vlakke endometrioseletsels op het buikvlies of op organen. Deze letsels kunnen enkel met een kijkoperatie (laparoscopie) vastgesteld worden, maar kunnen wel klachten veroorzaken. Endometrioma’s zijn cysten met endometriosevocht ter hoogte van de eierstokken. Bij diepe endometriose worden er knobbels gevormd die kunnen doorgroeien in omgevende organen zoals de vaginawand, urinewegen of darmen.

Volgende onderzoeken kunnen een sterke aanwijzing geven voor endometriose:

  • Anamnese: de arts luistert grondig naar de klachten en symptomen die suggestief kunnen zijn voor endometriose.
  • Inwendig gynaecologisch onderzoek: met een spiegeltje worden de vaginawanden en de baarmoederhals nagekeken. De gynaecoloog voelt met 1 of 2 vingers in de vagina of er endometriose gevoeld kan worden.
  • Vaginale echografie: door geluidsgolven worden de baarmoeder, eierstokken en omliggende weefsels nagekeken. Met een gynaecologische echografie kunnen endometriosecysten, endometrioseknobbels of vergroeiingen zichtbaar zijn.
  • Buikecho: bij sommige meisjes/vrouwen is een inwendig gynaecologisch onderzoek en een vaginale echografie niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat ze nog niet eerder seksueel actief waren. Een echografie langs de buikwand kan wel cystes opsporen, maar is minder gevoelig voor eventuele diepere letsels.
  • MRI-scan: een MRI-scan bestaat uit een tunnel en een verschuifbare tafel. Met een sterke magneet en radiogolven kunnen doorsneden in de onderbuik worden gemaakt. Hiermee kunnen endometriosehaarden en organen van de onderbuik in detail worden nagekeken. Een MRI-scan is meestal niet nodig om de diagnose van endometriose te stellen, maar kan wel nuttig zijn bij de voorbereiding van een operatie.
  • Kijkoperatie of laparoscopie: onder narcose wordt de binnenkant van de buikholte nagekeken met behulp van een camera via de navel. Meestal is een kijkoperatie niet nodig om de diagnose van endometriose te stellen. Enkel bij oppervlakkige endometriose is een laparoscopie nodig om de definitieve diagnose te stellen. Wanneer een laparoscopie wordt gepland, worden de endometriose letsels in principe terzelfder tijd verwijderd met de CO2-laser.