Endometriose: Ziekten en symptomen

campus Sint-Augustinus - route 371

Endometriose

De binnenkant van de baarmoeder is bekleed met een slijmvlies (het endometrium). Endometriose is een chronische goedaardige aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (of endometrium) buiten de baarmoeder wordt gevonden. Dit kan leiden tot een chronische ontstekingsreactie met mogelijks pijn en/of verminderde vruchtbaarheid tot gevolg.

Er wordt geschat dat endometriose voorkomt bij ongeveer één op de tien vrouwen. De meest voorkomende plaatsen waar endometriose wordt vastgesteld zijn het buikvlies, de eierstokken, de eileiders, de darmen en de blaas. Ter hoogte van de eierstokken kan de endometriose ophopen en cysten vormen (chocoladecysten). Meer zeldzame plaatsen zijn het middenrif, navel, nieren, longen …

De symptomen die vrouwen met endometriose ervaren zijn verschillend. Sommige vrouwen hebben bijna nergens last van. Andere vrouwen hebben ernstige pijnklachten die een grote invloed kunnen hebben op hun dagelijkse activiteiten (school, werk, sociale activiteiten …). Er bestaat geen verband tussen de uitgebreidheid van de endometriose en de ernst van de pijnklachten. Vaak zijn de klachten het meest uitgesproken op het  moment van de menstruatie, maar sommige vrouwen ervaren ook klachten op andere momenten.

De meest voorkomende symptomen zijn:

  • pijn in de onderbuik tijdens de menstruatie;
  • chronische pijn in de onderbuik;
  • pijn bij seksuele betrekkingen, vooral bij diepere penetratie;
  • verminderde vruchtbaarheid;
  • vermoeidheid;
  • blaasklachten (pijn of bloedverlies bij het plassen, vooral tijdens de menstruatie);
  • darmklachten (pijn of bloedverlies bij de ontlasting, diarree, constipatie, vooral tijdens de menstruatie).
Een consultatie bij een gynaecoloog