Laboratorium voor pathologische anatomie: Organisatie van het laboratorium

Pathologische anatomie

GZA Ziekenhuizen en ZNA hebben samen 1 labo voor weefselonderzoek. Sinds 1 juni 2018 werken de laboratoria pathologische anatomie van GZA Ziekenhuizen en ZNA samen. Het samenvoegen van beide diensten was meteen ook het eerste wapenfeit van de structurele samenwerking met ZNA.

Het laboratorium voor pathologische anatomie onderzoekt weefsel- en celmateriaal om een diagnose te stellen en zo verdere behandeling te bepalen. Het centraal labo en het secretariaat zijn gevestigd op de site ZNA Middelheim. Daarnaast zijn er vier activiteitencentra met continue permanentie door een labomedewerker en een patholoog. Die 4 activiteitencentra pathologische anatomie bevinden zich op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus, GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius en ZNA Jan Palfijn en ZNA Stuivenberg (enkel vriescoupes). De overige ziekenhuiscampussen, waar geen activiteitencentrum aanwezig is, brengen hun stalen over naar het centraal labo voor verder onderzoek.

Het nieuw samengestelde team is jaarlijks goed voor het verwerken van bijna 50 000 weefselonderzoeken, 20 000 celonderzoeken en 60 autopsies. Door deze integratie komt er meer ruimte voor subspecialisatie en innovatie, waardoor de dienst zich extern kan profileren als referentiecentrum.

Een kleurtoestel van het laboratorium voor pathologische anatomie

Ons team

Bij het laboratorium voor pathologische anatomie werken ruim 50 medewerkers. Het team bestaat uit pathologen-anatomen, medisch laboratoriumtechnologen, kwaliteitsverantwoordelijken, logistieke en administratieve medewerkers. Het laboratorium telt momenteel 14 pathologen-anatomen. Elk van de pathologen-anatomen heeft eigen aandachtsgebieden ontwikkeld.