Intensieve zorg: Methodes en technologieën

campus Sint-Augustinus - route 226

campus Sint-Vincentius - route 151 

Welke methodes en technologieën gebruikt de dienst intensieve zorg?

Intensieve zorggeneeskunde is een hooggespecialiseerde dienst. Hier liggen immers ernstig zieke mensen met acute, levensbedreigende aandoeningen. Daarom beschikken we over de modernste, hoogtechnologische apparatuur voor onder meer de beademing, ondersteuning van de hartfunctie, overnemen van de nierfunctie, (intracraniële) neurologische monitoring,…

Met deze hightech apparatuur én een ervaren multidisciplinaire aanpak garandeert GZA Ziekenhuizen een optimale, kwalitatief hoogstaande intensieve patiëntenzorg. Daarbij streven we verder naar een maximaal werkcomfort voor de arts-intensivisten en verpleegkundigen. Tegelijkertijd respecteren we ook het comfort en de privacy van de patiënten en hun families.

Evidence-based medicine

GZA Ziekenhuizen werkt volgens de zogenoemde evidence-based medicine, waarbij alle medische en verpleegkundige informatie zo veel mogelijk wetenschappelijk getoetst is. Daarbij dient elke behandeling ook vanzelfsprekend correct en menswaardig te zijn.

Patiënt Data Management Systeem (PDMS)

Intensieve zorg werkt met een Patiënt Data Management Systeem (PDMS) zodat actuele patiëntengegevens continu elektronisch beschikbaar zijn. Dankzij deze elektronische patiëntdossiers kunnen onze artsen snel de nodige resultaten bekijken, deze analyseren en meteen ook via een elektronisch medisch voorschrift de gepaste therapie opstarten.

Hygiëne

Patiënten op de afdeling intensieve zorg zijn extra kwetsbaar. Daarom werkt deze dienst uiterst hygiënisch:

  • We beschikken over een uitgekiend en gedocumenteerd antibioticabeleid en een strikt isolatiebeleid als onderdeel van de strijd tegen ziekenhuisbacteriën zoals MRSA.
  • De patiëntenruimtes zijn optimaal geïsoleerd waardoor het risico op kruisbesmettingen zeer laag is.
  • In de patiëntenboxen ligt enkel het minimaal noodzakelijke materiaal op slechts één kar. Voor elke nieuwe patiënt gebruiken we een volledig gereinigde en ontsmette kar.
  • Elke box beschikt over een pc zodat we kunnen werken met volledig geautomatiseerde patiëntendossiers. Daarbij is er extra aandacht voor de toetsenbordhygiëne.
  • De isolatiekamers worden onder druk gehouden en zijn voorzien van een sas met spoelruimte.